Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

World Lung Cancer Day / Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους σε όλο τον κόσμο, απαιτώντας περισσότερες ζωές ετησίως από τους συνδυασμούς καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Υπολογίζεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει σχεδόν έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως. Το 2012, υπήρχαν μόνο 1,8 εκατομμύρια πρόσφατα διαγνωσμένα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα. 
Το American College of Chest Physicians (CHEST), μαζί με μέλη του Φόρουμ των Διεθνών Αναπνευστικών Εταιρειών (FIRS) γιορτάζει, γιορτάζει και υποστηρίζει όσους επηρεάζονται από τον καρκίνο του πνεύμονα. Το FIRS ενώνει τις προσπάθειες της κοινότητας του καρκίνου του πνεύμονα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και τον παγκόσμιο αντίκτυπό του, δημιουργώντας ένα εκπαιδευτικό κίνημα για την κατανόηση των κινδύνων για τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και για την έγκαιρη θεραπεία σε όλο τον κόσμο.
Η ιστορία της παγκόσμιας ημέρας για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν μια σπάνια ασθένεια στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά η συχνότητά του αυξήθηκε σταδιακά με το αυξημένο κάπνισμα και έχει γίνει ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στον κόσμο. Οι καρκίνοι του πνεύμονα αντιπροσωπεύουν το 12,8% των περιπτώσεων καρκίνου και το 17,8% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου περιλαμβάνουν προϊόντα καπνού, βιομηχανικά προϊόντα (ουράνιο, ακτινοβολία, αμίαντο) ατμοσφαιρική ρύπανση και διατροφικές ελλείψεις. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρίσιμος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα είναι η μακροχρόνια αναπνοή καρκινογόνων υλικών.

Επιδημιολογικές μελέτες ελέγχου περιπτώσεων έως το 1950 απέδειξαν ότι το κάπνισμα συσχετίστηκε έντονα με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα πρώτα ευρήματα ότι το κάπνισμα ήταν αιτία καρκίνου του πνεύμονα δημοσιεύθηκαν το 1962. Το κάπνισμα ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα κατά 94%. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι 24-36 φορές υψηλότερος στους καπνιστές απ 'ό, τι στους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος είναι 3,5% στο παθητικό κάπνισμα. Η ηλικία έναρξης του καπνίσματος, η περίοδος του καπνίσματος, ο αριθμός των καπνισμένων τσιγάρων και ο τύπος καπνού και τσιγάρου επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
 
Το Παγκόσμιο Συνέδριο IASLC για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (WCLC) είναι η μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμο αφιερωμένη στον καρκίνο του πνεύμονα και σε άλλες κακοήθειες του θώρακα. Περισσότεροι από 7.000 εκπρόσωποι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα της θωρακικής κακοήθειας. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν χειρουργούς, ιατρικούς ογκολόγους, ογκολόγους ακτινοβολίας, πνευμονολόγους, ακτινολόγους, παθολόγους, επιδημιολόγους, επιστήμονες βασικής έρευνας, νοσηλευτές και συναφείς επαγγελματίες υγείας και ασθενείς.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια