Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Clafoutis / κλαφουτί συνταγές 🍊🍎🍑🍒🍓

Clafoutis / κλαφουτί συνταγές
.
Το clafoutis είναι γαλλικό γλυκό με καταγωγή από την περιοχή του Limousin και γίνεται συνήθως με φρέσκα μαύρα κεράσια και χυλό, περίπου σαν αυτόν που φτιάχνουμε τηγανίτες. Ένα πολυταξιδεμένο γλυκό που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 19ο αιώνα και κατέκτησε όλο τον κόσμο με το παράξενο όνομα clafoutis (κλαφουτί). Γευστικά μοιάζει με φρουτένιο ζουμερό κέικ με κεράσια.
Εύκολο και νόστιμο, ψήνεται στο φούρνο σε πυρίμαχο ταψάκι, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλισμένο με ζάχαρη και μπορεί να παρασκευαστεί και με άλλα φρούτα...
Clafoutis (κλαφουτί) με κεράσια
Υλικά
600 γρ. κεράσια (προτιμήστε σφιχτά, μαύρα κεράσια)
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
125 γρ. ζάχαρη
80 γρ. αλεύρι ή αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα σε πούδρα
3-4 αβγά
2 φλιτζάνια γάλα
1 λοβό βανίλιας (ή εκχύλισμα βανίλιας)
αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
Πλένετε τα κεράσια, τα καθαρίζετε από το κοτσανάκι τους κι, αν θέλετε, βγάζετε τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια βανίλια, την κόβετε κατά μήκος με κοφτερό μαχαιράκι και ξύνετε τα σποράκια σε ένα μικρό μπολάκι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Αλείφετε με το βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας για τάρτες με διάμετρο 24 – 26 εκ.
Αραδιάζετε μέσα στην ταρτιέρα τα κεράσια -με ή χωρίς κουκούτσι- και τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη. Τα ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ρίχνετε σε ένα μπολ τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι ή την πούδρα των αμυγδάλων, το γάλα και τα σποράκια ή το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε καλά με αβγοδάρτη.
Βγάζετε τα κεράσια από το φούρνο και τα περιχύνετε με το μείγμα που ετοιμάσατε. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το φιλέ αμύγδαλου και βάζετε ξανά την ταρτιέρα στο φούρνο. Ψήνετε το κλαφουτί στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και όταν βυθίσετε τη λάμα ενός μαχαιριού, να βγαίνει στεγνή.
Αφήνετε το κλαφουτί να κρυώσει ελαφρά και το σερβίρετε χλιαρό, συνοδεύοντας αν θέλετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια, φρεσκοχτυπημένη σαντιγί ή γιαούρτι.
Στην αυθεντική εκδοχή του κλαφουτί χρησιμοποιούνται τα κεράσια με το κουκούτσι τους, γιατί πιστεύεται, ότι είναι αυτά του δίνουν ξεχωριστό… αμυγδαλένιο άρωμα!
Για να βγάλετε τα κουκούτσια με ευκολία χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο αν και προτιμότερος είναι ο παλιός τρόπος με τη φουρκέτα, γιατί έτσι χάνεται λιγότερη σάρκα φρούτου. Δοκιμάστε επίσης να μαρινάρετε τα ξεκουκουτσιασμένα κεράσια με λίγο αμαρέτο ή κιρς. Ίσως να κερδίσετε κάτι από το άρωμα που χάνουμε από την αφαίρεση των κουκουτσιών.
Μπορείτε να φτιάξετε κλαφουτί με βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα ή φράουλες. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα των αβγών μερικά κομματάκια σοκολάτας κουβερτούρας, ενώ αντί για ταρτιέρα μπορείτε να μοιράσετε το μείγμα σε 6 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια, δημιουργώντας μάφιν.
Clafoutis με φυστίκια Αιγίνης και Φράουλες
Υλικά (μέτριο ταψάκι)
1/2 κούπα (το τριμμένο αποτέλεσμα) φυστίκια Αιγίνης καθαρισμένα και τριμμένα πολύ καλά στον πολυκόφτη (μπορείτε να αντικαταστήσετε με τριμμένο αμύγδαλο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2 αυγά και 2 επιπλέον κρόκοι
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστο αλάτι
1 κούπα φράουλες ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας (χρησιμοποίησα και rasberries)
Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα
Λίγο βούτυρο για το ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Ανακατεύουμε σε ενα μπολ το τριμμένο φυστίκι ή αμύγδαλο με τα δυο είδη ζάχαρης, το κορν φλάουρ και λίγο αλατάκι. Προσθέτουμε τα αυγά, τους κρόκους, την κρέμα, την βανίλια και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας δάρτη μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε καλά το πυρίμαχο ταψάκι που θα χρησιμοποιησουμε και αδειάζουμε σε αυτό την κρέμα μας. Αραδιάζουμε τα φρουτάκια και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά. Θα την δούμε να φουσκώνει και όταν την βγάλουμε θα πέσει δημιουργώντας ένα κρακελέ αποτέλεσμα. Πασπαλίζουμε με κόσκινο - σουρωτήρι την άχνη ζάχαρη απο το γλυκό και το κόβουμε σε κομμάτια.
Μπορούμε να το αφήσουμε να κρυώσει και μετά να το κόψουμε. διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Clafoutis με φρέσκα σύκα
Υλικά
60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
500 γρ. φρέσκα σύκα, κομμένα στη μέση
100 γρ. καστανή ζάχαρη
4 αυγά
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
250 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
1) Ρίχνουμε το βούτυρο σε πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
2) Σε μπολ ανακατεύουμε τα σύκα με το ¼ της ζάχαρης. Απλώνουμε τα σύκα σε όλη την επιφάνεια του βουτυρωμένου σκεύους.
3) Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
4) Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
5) Συνεχίζουμε με το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
6) Ρίχνουμε το τελικό μείγμα ομοιόμορφα πάνω στα σύκα.
7) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει η επιφάνεια του γλυκού.
8) Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν κόψουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (προαιρετικά) και σερβίρουμε.
Clafoutis με κεράσια και chocolate chips
Υλικά:
30 γρ βούτυρο μαλακό
80 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
150 μλ γάλα πλήρες
λίγο εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
60 γρ αλεύρι
20 κεράσια χωρίς το κουκούτσι
30 γρ chocolate chips
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια και τέλος το αλεύρι και χτυπάμε ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Χύνουμε τον χυλό μέσα σε ένα μαντεμένιο τηγάνι ή ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.
Τοποθετούμε μέσα τα κεράσια και σκορπίζουμε τα chocolate chips.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς ώσπου το clafoutis να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με παγωτό βανίλια. Τρώγεται με το κουτάλι κατευθείαν μέσα από το τηγάνι, ή μπορείτε να το κόψετε και να το σερβίρετε σε φέτες.
Κλαφουτί με Φράουλες (Clafoutis Aux Fraises)
Υλικά
500 γρ. φράουλες
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
150 ml γάλα
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. corn flour
2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το ταψάκι μας
Πλένουμε τις φράουλες, τις σκουπίζουμε με χαρτί και αφού αφαιρέσουμε το κοτσανάκι, τις μοιράζουμε στη μέση (αν είναι μικρές τις αφήνουμε ως έχουν).
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη 2-3 λεπτά και αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το corn flour, το αλάτι, το γάλα, το γιαούρτι και τη βανίλια.
Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψάκι και αφού ρίξουμε το πιο πάνω μείγμα, τοποθετούμε και τις φράουλες σε ένα όμορφο σχηματισμό.
Κλαφουτί με Φράουλες (Clafoutis Aux Fraises) φωτογραφία βήματος 3
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC (πάνω και κάτω αντιστάσεις) για 40-45 λεπτά.
Clafoutis με φρέσκα μύρτιλα
Υλικά
300 γραμμάρια φρέσκα μύρτιλα
200 γραμμάρια τυρί κρέμα
150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
60 γραμμάρια αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
3 αυγά
100 ml γάλα φρέσκο
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
Βουτυρώνουμε μια μικρή ταρτιέρα κι απλώνουμε μέσα τα μύρτιλα.
Χτυπάμε όλα τα άλλα υλικά μαζί, στο μπλέντερ ή στο μίξερ και περιχύνουμε με τη ζύμη (η ζύμη είναι αρκετά ρευστή) τα φρούτα.
Ψήνουμε για 30’-40’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στη μεσαία σχάρα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Είναι καλύτερο να σερβίρεται ζεστό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε φρούτο θέλουμε (μύρτιλα, βατόμουρα, αχλάδια, βερύκοκα, δαμάσκηνα, κλπ).
Κλαφουτί με μήλα
Υλικά για τάρτα 6 ατόμων
3 – 4 μήλα βιολογικά, να μοσχοβολούν
3 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα
1 πακετάκι βανίλια
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
Βουτυρώστε ένα ταψάκι, Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε τέταρτα ή σε χοντρές ροδέλες
Βάλτε τα μήλα στο βάθος του ταψιού. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη με αυγοδάρτη
Χτυπήστε ώσπου να ασπρίσει το μείγμα και να ανεβάσει όγκο
Προσθέστε το αλεύρι, τη βανίλια, το γάλα και το ελαιόλαδο, Ανακατέψτε απαλά, τώρα, το μείγμα
Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι, πάνω από τα μήλα, Ψήστε στο φούρνο για 30 λεπτά
Όταν βγει από το φούρνο, αφήστε το λίγο να κρυώσει, αναποδογυρίστε το και ρίξτε από πάνω την κανέλα! Τέλειο; Νόστιμο, γρήγορο και γλύκα!
Clafoutis με βερίκοκα
Υλικά
18 βερίκοκα μεσαίου μεγέθους
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml γάλα φρέσκο
2 κ.σ. κονιάκ
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός πυρέξ με διαστάσεις 20 x 30 εκ. και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη.
Πλένουμε τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα στο πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά, το αλεύρι, το γάλα, το κονιάκ, τη βανιλίνη, την κανέλα και το αλάτι. Μόλις σχηματιστεί ένα ενιαίο μίγμα σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω από τα βερίκοκα και ψήνουμε για 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη και κανέλα.
Υλικά
6 άτομα
250 γρ κόκκινα κορόμηλα (το βάρος χωρίς τα κουκούτσια)
400 ml γάλα
2 αυγά κτυπημένα
100-150 γρ κρυσταλλική ζάχαρη (ανάλογα με τα γούστα, δείτε “Μυστικά”)
100 γρ αλεύρι
…προαιρετικά
αντικαθιστούμε 30 ml με αντίστοιχη ποσότητα κονιάκ ή ρούμι. Καθόλου άσχημο!
προσθέτουμε 3 φιαλίδια βανίλιας
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.
Πλένουμε τα κορόμηλα,
Τα κόβουμε στη μέση (ή και σε μικρότερα κομμάτια), αφαιρούμε τα κουκούτσια
Και με αυτά καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας. Διαστάσεις φόρμας γύρω στα 20 εκατοστά διάμετρο.
Κτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη για μερικά λεπτά, να ασπρίσουν και να διπλασιάσουν σχεδόν τον όγκο τους. Μην περιμένετε να δείτε κάποια αφράτη κρέμα, η ποσότητα των υγρών είναι μεγάλη, της ζάχαρης μικρή και έτσι το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα ρευστό, όχι κρεμώδες.
Προσθέτουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο). Το μείγμα κάπως σφίγγει, αλλά μέχρι το σημείο να είναι κρεμώδες, όχι περισσότερο. Εδώ θα προσθέσουμε και τις βανίλιες, εφ’ όσον αποφασίσουμε να βάλουμε. Κάντε το, δίνουν υπέροχο άρωμα!
Προσθέτουμε και το γάλα (καλύτερα –αν και όχι απαραίτητα– λίγο χλιαρό).
Σε αυτή τη φάση θα προσθέσετε και το σφηνάκι (άντε και λίγο παραπάνω) ρούμι ή κονιάκ, έχοντας φροντίσει, βέβαια, να αφαιρέσετε αντίστοιχα από την ποσότητα του γάλακτος. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα μείγμα λείο (και πάλι αρκετά ρευστό).
Αφήνουμε το μείγμα να “σταθεί” για 1 ώρα (ή και περισσότερο, ακόμη και ολόκληρο το βράδυ εάν ετοιμάζετε το γλυκό για την επομένη). Με τον τρόπο αυτό τα υλικά θα...“εκφρασθούν” καλύτερα στην τελική υφή του γλυκού, κάνοντάς την πιο σφικτή, παραμένοντας πάντα κρεμώδης.
Το αδειάζουμε στη φόρμα, πάνω από τα κορόμηλα. Το μείγμα, έτσι ρευστό που είναι θα απλωθεί και θα καλύψει τη φόρμα, πρέπει μόνο να δώσουμε λίγο προσοχή να εξακολουθήσουν τα φρούτα να είναι απλωμένα σε όλη την επιφάνεια του πάτου της φόρμας και να μη συγκεντρωθούν σε μία περιοχή επειδή θα χύσετε πάνω τους την κρέμα.
Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο, τον οποίο έχουμε ήδη προθερμάνει στους 175 βαθμούς (λειτουργία αέρα). Φροντίστε να έχει πιάσει ο φούρνος σας αυτή τη θερμοκρασία ήδη από κάποια ώρα πριν, ώστε να παραμένει σχετικά σταθερή όταν θα βάλετε μέσα το γλυκό.
Ψήνουμε για περίπου 45 με 50 λεπτά (εξαρτάται από τον κάθε φούρνο, τα έχουμε πει αυτά, στο δικό μας πήρε 50’).
Το “flan κορόμηλου” πρέπει να έχει αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα επιφανειακά. Αφού κρυώσει, η ζύμη θα παραμένει κρεμώδης, σαν αρκετά σφικτό γαλακτομπούρεκο και τα φρούτα θα διακρίνονται στο κάτω μέρος, στη βάση του.
Το flan τρώγεται χλιαρό. Αφήστε το λοιπόν να χλιαρύνει πάνω σε μία σχάρα και κατόπιν το κόβετε και το σερβίρετε σε κομμάτια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια