Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Stephen Hawking 1942-2018 βρετανός φυσικός ΑμεΑ 👍☝👌


Stephen Hawking 1942-2018 βρετανός φυσικός ΑμεΑ 👍☝👌

Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, και συγγραφέας.
Το 1963 εισήχθη σε νοσοκομείο για περίθαλψη και εξετάσεις όταν παρατήρησε μείωση στον έλεγχο των κινήσεων του σώματος του.
Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ

Γέννηση: 8 Ιανουαρίου 1942, Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο
Απεβίωσε: 14 Μαρτίου 2018, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο
Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ
Μετά από σειρά εξετάσεων, η τελική διάγνωση ανέφερε ασθένεια στους νευρώνες του σώματος, γνωστή ως Λου Γκέριγκ.
Οι προβλέψεις των γιατρών δεν έδιναν διάρκεια ζωής καν αρκετή για ολοκληρώσει το διδακτορικό του, όμως ο Χόκινγκ συνέχισε την έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από τη διάγνωσή του ο Χόκινγκ έπεσε σε κατάθλιψη και παρόλο που οι γιατροί τον συμβούλεψαν να συνεχίσει με τις μελέτες του, εκείνος αισθάνθηκε δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος.
Συγχρόνως, εντούτοις, η σχέση του με τη Jane Wilde την οποία είχε συναντήσει λίγο πριν τη διάγνωσή του, συνεχίστηκε να αναπτύσσεται.
Το ζεύγος αρραβωνιάστηκε και ο Χόκινγκ αργότερα είπε ότι η δέσμευση «του έδωσε κάτι για να ζήσει».
Παρά την πρόοδο της ασθένειας – είχε δυσκολία στο να περπατήσει χωρίς υποστήριξη, και η ομιλία του ήταν σχεδόν ακατανόητη – αυτός επέστρεψε τώρα στην εργασία του με ενθουσιασμό.
Σήμερα ζει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα που λειτουργεί με οπτικές ίνες μέσω ενός υπολογιστή.
Κινώντας το δεξί του μάγουλο μπορεί να μιλάει, να συνθέτει ομιλίες, να γράφει εργασίες.
Ο Χόκινγκ συνεχίζει να δουλεύει απτόητος.
Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ
Στίβεν Χόκινγκ: Του είχαν πει πως θα πεθάνει στα 23 του και έκλεισε και τα 76 ΕΔΩ
Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ
Stephen Hawking : "Έμαθα να διαβάζω στα 8, ήμουν τεμπέλης μαθητής" ΕΔΩ
Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ
Η "σύντομη" ιστορία ζωής του Στ. Χόκινγκ ΕΔΩ
Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ
"The big bang theory" by Stephen Hawking ΕΔΩ
Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ
Στίβεν Χόκινγκ: πώς θα έρθει το τέλος του κόσμου ΕΔΩ
Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ
Stephen Hawking: Η πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρωπότητας ΕΔΩ 
Είπε ότι "αν οι άνθρωποι μπορέσουν να επιβιώσουν στη γη για τα επόμενα 200 χρόνια και μάθουν εν τω μεταξύ να επιβιώνουν και σε άλλους πλανήτες, τότε το μέλλον μας θα είναι λαμπρό". "Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα το μέλλον της φυλής των ανθρώπων, πρέπει να είναι στο Σύμπαν. Θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε μια καταστροφή στον πλανήτη Γη για τα επόμενα 100 χρόνια. Αυτό ισχύει ακόμη λιγότερο για τα 1000 ή ένα εκατομμύριο χρόνια. Το ανθρώπινο είδος δεν πρέπει να επαφίεται για την επιβίωσή του μόνο στη Γη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα την καταστρέψουμε πριν βρούμε τρόπους να επιβιώνουμε αλλού"  
Στίβεν Χόκινγκ: πρέπει να φύγουμε από τη γη

Το πολύ 1.000 χρόνια ζωής απομένουν στην ανθρωπότητα αν παραμείνει στη Γη, σύμφωνα με τον διάσημο Βρετανό θεωρητικό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ.

Ακόμη και αν ακούγεται πολύ το διάστημα αυτό, ο διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, εξήγησε ενώπιον διακεκριμένων επιστημόνων γιατί δεν πρέπει να χάσουμε καθόλου χρόνο: 
«Πιστεύω ότι η ζωή στη Γη αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους ολοκληρωτικής εξαφάνισής της», είπε ο Χόκινγκ στη διάλεξή του στο Oxford University Union, περιγράφοντας με μελανά χρώματα το μέλλον. «Οι πυρηνικοί πόλεμοι, οι γενετικά μεταλλαγμένοι ιοί, η τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να στραφεί εναντίον μας είναι μερικά μόνον απ” τα σενάρια καταστροφής, που θα μπορούσαν σύντομα να υλοποιηθούν»…

Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση της ανθρωπότητας θα πρέπει να προωθήσουμε με αλματώδεις ρυθμούς τα διαστημικά προγράμματα: «πιστεύω ότι η ανθρωπότητα δεν θα έχει μέλλον αν δεν εξερευνήσουμε το διάστημα», είπε ο διάσημος κοσμολόγος. Στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία να ταξιδέψει στο διάστημα με το σκάφος του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, το Virgin Atlantic Spaceship: «θέλω να κινητοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα διαστημικά ταξίδια.»

Ο καθηγητής Χόκινγκ χαιρέτισε τις επιστημονικές ανακαλύψεις της τελευταίας πεντηκονταετίας που συνέβαλαν τα μέγιστα σε μια καλύτερη κατανόηση του σύμπαντος και περιέγραψε το 2016 ως μια «υπέροχη εποχή να ζει κανείς και να κάνει έρευνα στον τομέα της θεωρητικής Φυσικής.»

Η πρώτη αποικία…
Ο 74χρονος κοσμολόγος μιλά συχνά για το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα, αλλά και για τους κινδύνους που την απειλούν εκεί. Από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ ο Χώκινγκ σχεδιάζει να ερευνήσει τον πλανήτη Proxima B για σήματα -ενδείξεις μιας εξωγήινης μορφής ζωής.
Ο Proxima B είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στη Γη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, που ανακαλύφθηκε μέχρι στιγμής. Ο εξωπλανήτης αυτός απέχει… μόνον τέσσερα έτη φωτός κι οι ειδικοί υποθέτουν ότι θα μπορούσε να μοιάζει στη Γη και άρα να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής.
Τα επόμενα χρόνια θα δαπανηθούν περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια για τη λεγόμενη πρωτοβουλία «Breakthrough».

Προειδοποιεί για τους εξωγήινους
Ο διάσημος επιστήμονας, που πάσχει από τη τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) και επικοινωνεί μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας, πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινων, αλλά προειδοποιεί ότι μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την ανθρωπότητα.

Σε μια περσινή συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais είχε πει: «αν μας επισκεφθούν εξωγήινοι, θα μπορούσε αυτό να καταλήξει όπως η ανακάλυψη της Αμερικής απ” τον Κολόμβο. Για τους αυτόχθονες δεν εξελίχθηκαν καλά τα πράγματα. Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε νομάδας και να προσπαθήσουν να κατακτήσουν και να εποικήσουν όλους τους πλανήτες, που μπορούν να φθάσουν.»
Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ

Παίζει στα δάχτυλα τις θεωρίες του χωροχρόνου, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα μυστικά της γένεσης του Σύμπαντος και μπορεί να μιλάει με τις ώρες για θέματα όπως η λεγόμενη "Μ-θεωρία" των χορδών, όταν η συζήτηση όμως φτάνει στις ...γυναίκες σηκώνει τα χέρια ψηλά!.

Stephen Hawking / Στίβεν Χόκινγκ
Αποκαλυπτικός
Όταν τον ρώτησαν λοιπόν τι είναι αυτό που σκέφτεται την περισσότερη ώρα της μέρας, απάντησε:
"Τις γυναίκες". Στην ίδια συνέντευξη μίλησε επίσης για τη μεγαλύτερη "γκάφα του στην επιστήμη", την πεποίθησή του δηλαδή ότι "η πληροφορία καταστρέφεται μέσα στις μαύρες τρύπες", θεωρία που στη συνέχεια ανασκεύασε, αλλά και για το πείραμα του CERN που μπορεί όπως είπε να φέρει επανάσταση στην κατανόηση των φυσικών για το σύμπαν.

Ο Χόκινγκ - που έχασε τη φωνή του μετά από μια επείγουσα εγχείρηση τραχειοτομής το 1985 και μιλάει με τη βοήθεια ενός μηχανικού συστήματος λόγου - είναι το τιμώμενο πρόσωπο σε ένα διεθνές συνέδριο Θεωρητικής Κοσμολογίας που ξεκινάει σήμερα στο Κέιμπριτζ.
Το "παρών" θα δώσουν κορυφαίοι φυσικοί από όλο τον κόσμο που θα μιλήσουν για τις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με το σύμπαν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια