Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ετοιμάσατε το σπίτι σας για το Χειμώνα;

Αν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, το σπίτι μας θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ζεστό, χωρίς να χρειάζεται να ανάβουμε το καλοριφέρ στο φουλ και να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, για να μην συζητήσουμε εδώ τώρα για την τιμή του πετρελαίου.....

9 βήματα για πιο ζεστό σπίτι:

1. "Σφραγίζουμε" τα κουφώματα:
Μήπως όταν στέκεσαι κοντά στην πόρτα του σπιτιού σου αισθάνεσαι...δροσιά στα πόδια;
Δώστε λύση με το γνωστό "φιδάκι για την πόρτα". Τοποθετώντας το στη βάση της, εξασφαλίζεις πως η ζέστη θα παραμείνει στο σπίτι.
Μπορείς είτε να το αγοράσεις, είτε να το φτιάξεις.

2. Οι ανεμιστήρες οροφής παίρνουν ...ανάποδες:
Οι ανεμιστήρες οροφής μπορεί να αποδειχτούν σωτήριοι και το χειμώνα. Ο αέρας, όπως γνωρίζουμε, πηγαίνει προς τα επάνω. Έτσι, η ζέστη από τα καλοριφέρ ανεβαίνει. Όταν ο ανεμιστήρας γυρίζει ανάποδα (εάν διαθέτετε διακόπτη γι αυτό), ο ζεστός αέρας επιστρέφει στα χαμηλότερα επίπεδα και μας ζεσταίνει.
Με αυτός τον τρόπο εξοικονομούμε έως και 10% στα έξοδο θέρμανσης.

3. "Προσγειώνουμε" το θερμοσίφωνα:
Οι περισσότεροι θερμοσίφωνες είναι ρυθμισμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες (ίσως πάνω από 60 βαθμούς C.) Μειώνοντας το ανώτατο όριο κατά 10 βαθμούς, εξοικονομούμε 6% - 10% σε έξοδα θέρμανσης.

4. Καθαρίζουμε τα καλοριφέρ:
Καθαρό καλοριφέρ και σωστά ρυθμισμένο σημαίνει ελάχιστη απώλεια ενέργειας και περίπου 5% λιγότερα έξοδα στη θέρμανση.

5. Δεν ξεχνάμε το θερμοστάτη:
Το ήξερες ότι για κάθε βαθμό που μειώνεις το θερμοστάτη κερδίζεις περίπου 1% - 3% στο λογαριασμό του πετρελαίου;

6. Λίγο πλαστικό ....δε βλάπτει:
Σε μεγάλα χρωματοπωλεία ή καταστήματα με εργαλεία θα βρεις ειδικές μονωτικές μεμβράνες για τα παράθυρα, ιδανικές για να συγκρατούν τη θερμότητα. Αν μάλιστα συνδυαστούν με τα ειδικά "στοπ" γύρω από τα κουφώματα (τις πόρτες και τα παράθυρα δηλαδή), το σπίτι θα γίνει φούρνος!

7. Χρησιμοποιούμε μετρητή ενέργειας:
Δείχνει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε στο σπίτι, υπολογίζοντας παράλληλα πόσος περίπου θα είναι ο λογαριασμός ρεύματος. Αυτό μας βοηθάει να ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος και να γλιτώνουμε έως και 20% σε κάθε λογαριασμό.

8. "Βουλώνουμε" τις τρύπες:
Ελέγχουμε στο σπίτι τα σημεία όπου "συναντιούνται" δύο διαφορετικά υλικά κατασκευής, όπως π.χ. στις γωνίες, γύρω από τις καμινάδες ή στις "εξόδους" καλωδίων και σωλήνων, με ένα απλά τεστ:
Ανάβουμε ένα σπίρτο ή έναν αναπτήρα και το περνάμε κατά μήκος της περιοχής από την οποία υποπτευόμαστε ότι χάνουμε ενέργεια, φροντίζοντας να κρατάμε απόσταση ασφαλείας. Αν η φλόγα αρχίσει να τρεμοπαίζει, το σημείο είναι ...."ένοχο".
Τι κάνουμε; Βουλώνουμε το άνοιγμα με σιλικόνη.

9. Μονώνουμε τους σωλήνες:
Εκτός από το ότι μειώνουμε το λογαριασμό ρεύματος σημαντικά, αν μονώσουμε τους (εξωτερικούς) σωλήνες του σπιτιού, εξασφαλίζουμε και ότι δε θα παγώσουν τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια