Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Gautama Buddha 563 - 480 π.Χ. Βούδας

Gautama Buddha 563 - 480 π.Χ. Βούδας
8  Απριλίου 563 π.Χ. - 480 π.Χ.

Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα που ονομάστηκε αργότερα Buddha, γεννήθηκε στα Ιμαλάια, στην περιοχή του σημερινού Νεπάλ και ήταν, σύμφωνα με το θρύλο, γιος ενός πρίγκιπα.

Ζούσε με πλούτη και ευμάρεια μέχρι το 29ο έτος της ζωής του, οπότε αναγνώρισε πως διάγει βίο χωρίς στόχους.
Εντυπωσιάστηκε βαθειά από συναντήσεις που είχε με ένα ασθενή, ένα πεθαμένο και ένα μοναχό και αποφάσισε να εγκαταλείψει τις εγκόσμιες ασχολίες και να ξεπεράσει τη ματαιότητα του κόσμου με ασκητική ζωή.
Gautama Buddha 563 - 480 π.Χ. Βούδας
Ο θρύλος αναφέρει ότι, μετά από επταετή ασκητική ζωή, ήρθε στο Σιντάρτα στην περιοχή Μποντ Γκόγια, κάτω από ένα δέντρο συκιάς, η επιφοίτηση για την «ύψιστη γνώση», οπότε άρχισε, ξεπερνώντας αρχικούς δισταγμούς, να περιοδεύει και να διδάσκει τις σκέψεις του.
Οι μαθητές που τον περιστοίχισαν, του έδωσαν τον τιμιτικό τίτλο Βούδας που σημαίνει στα σανσκριτικά «ο φωτισμένος».
Gautama Buddha 563 - 480 π.Χ. Βούδας
Ο Βούδας ίδρυσε με τους μαθητές του ένα μοναχικό τάγμα, το οποίο υποστηριζόταν από λαϊκούς οπαδούς που ακολουθούσαν κανονική ζωή χωρίς μοναχικό σχήμα και περιόδευε στην κεντρική περιοχή του ποταμού Γάγκη, στη ΒΑ Ινδία, διδάσκοντας δημόσια επί περίπου 50 χρόνια μέχρι το θάνατό του.
Ο πυρήνας της βουδιστικής διδασκαλίας περιγράφεται με τις εντολές: «Μάθε να κάνεις καλό, σταμάτησε να βλάπτεις, κράτα υπό έλεγχο το πνεύμα σου.»
Οι περιγραφές για τη ζωή τού Βούδα εμπλουτίστηκαν προοδευτικά με πλήθος από ιστορίες διαφόρων λαών της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας, όπου σήμερα υπάρχει και ο μεγαλύτερος όγκος των πιστών αυτής της θρησκείας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια