Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick's Day)

Σε όλο τον κόσμο εκατοντάδες,  χιλιάδες άνθρωποι γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.
Σύμφωνα με το μύθο έφερε στην Ιρλανδία το χριστιανισμό.
Τώρα σε πολλές χώρες προς τιμήν του οργανώνουν θορυβώδεις πομπές και παρελάσεις....
Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου οι Ιρλανδοί γιορτάζουν τον Άγιο Πατρίκιο (St. Patrick´s day) με τελετές, παρελάσεις και γιορτές. Ως προστάτης της Ιρλανδίας, γιορτάζεται ίδια μέρα κάθε χρόνο σε κάθε χώρα, όπου οι κατά τόπους μπιραρίες γεμίζουν από λάτρεις της μπίρας, οι οποίοι γλεντούν στο όνομα του Αγ. Πατρίκιου. Ποιος όμως ήταν αυτός ο άνθρωπος και πως έχει συσχετισθεί τόσο πολύ με την μπίρα;
Ο Αγ. Πατρίκιος γεννήθηκε στην Βρετανία, περίπου το 387 μ.Χ., απ´ όπου απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές όταν ήταν 16 χρονών. Για περίπου έξι χρόνια εργαζόταν σαν σκλάβος σε χωράφια, μέχρι που κατάφερε να το σκάσει και να επιστρέψει στην οικογένειά του, μετά από ένα όραμα που βίωσε. Όπως είχε γράψει, είδε έναν άγγελο να τον προτρέπει να φύγει και να κινηθεί δυτικά όπου θα βρεί ένα πλοίο να τον περιμένει, όπως και έγινε. Σε αυτά τα έξι χρόνια όμως ο Αγ. Πατρίκιος έμαθε την Κέλτικη γλώσσα καθώς και όλες τις λεπτομέρειες του Δρυϊδισμού, γνώσεις που του ήταν χρήσιμες αργότερα.
Έπειτα από μερικά χρόνια από την επιστροφή του, ο Αγ. Πατρίκιος είχε ένα ακόμα όραμα, όπου είδε κάποιον να τον πλησιάζει και να του δίνει ένα γράμμα από τα πολλά που κρατούσε. Το γράμμα είχε σαν τίτλο "Η φωνή των Ιρλανδών" (The Voice of the Irish), το οποίο καθώς το διάβαζε άκουγε τις φωνές των Ιρλανδών να τον καλούν κοντά τους για να τους σώσει.
Έπειτα από αυτό το όραμα αποφάσισε να γίνει μαθητής του Αγίου Μαρτίνου σε ένα μοναστήρι στην
Tours, στην Γαλλία. Αργότερα έγινε επίσκοπος και ξεκίνησε μια αποστολή στην Ιρλανδία το 433 μ.Χ., όπου θα του δινόταν η ευκαιρία να εκπληρώσει το όραμα του. Εκεί λέγεται ότι ο λαός το δέχτηκε σαν σωτήρα, για να τους λυτρώσει από τον Παγανισμό, ενώ οι Δρυίδες ήταν εναντίον του καθώς δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον ερχομό του. Ο Αγ. Πατρίκιος έχτισε σχολεία και εκκλησίες, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό σε πόλεις και χωριά της Ιρλανδίας, καθαρίζοντας την χώρα από τον Παγανισμό. Ένα σημαντικό στοιχείο στην διδασκαλία του ήταν ότι δεν προσπάθησε να αλλάξει τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων, αλλά τους έδωσε μια πιο Χριστιανική υπόσταση, χωρίς να στρέφει τον κόσμο εναντίον του.
Πολλά πράγματα που λέγονται για την ζωή του Αγ. Πατρίκιου είναι λαϊκοί μύθοι, όπως ότι καθάρισε τα εδάφη της χώρας από τα φίδια. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρχαν φίδια στην Ιρλανδία. Ίσως ο μύθος να συμβολίζει τον Παγανισμό με τα φίδια. Άλλος ένας μύθος είναι ο συσχετισμός του Αγ. Πατρίκιου με το τριφύλλι. Λένε ότι το χρησιμοποιούσε σαν παράδειγμα για να εξηγήσει καλύτερα την Αγία Τριάδα στις διδασκαλίες του. Η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά ποτέ δεν έγραψε για κάτι τέτοιο ο Αγ. Πατρίκιος.
Δύο γραπτά σώζονται του Αγ. Πατρίκιου, από τα οποία το ένα είναι μια αυτοβιογραφία του, με τίτλο "Εξομολόγηση" (Confessio). Σε αυτό γράφει για την ζωή του και για την αποστολή του όπως την βίωσε εκείνος.
Και τι ακριβώς γιορτάζουν οι Ιρλανδοί την 17η Μαρτίου; 
Φημολογείται ότι στις 17 Μαρτίου του 461 μ.Χ. πέθανε ο Αγ. Πατρίκιος. Αυτή η ημερομηνία καθιερώθηκε σαν εθνική εορτή, κατά την οποία οι Ιρλανδοί γιορτάζουν πίνοντας μπόλικη μπίρα και τρώγοντας το παραδοσιακό μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά. Μια από τις μεγαλύτερες παρελάσεις γίνεται στην πόλη της Νέας Υόρκης, έθιμο που υπάρχει στις επίσημες εθνικές εορτές των ΗΠΑ και που μετέφεραν Ιρλανδοί μετανάστες πέρι τα 1840. Ντυμένοι στα πράσινα όλοι μαζί γιορτάζουν την ημέρα του Αγ. Πατρίκιου, ενός ανθρώπου που με την διδασκαλία του εκχριστιάνισε μια ολόκληρη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια