Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Mandela: 'έσπασε τα δεσμά' του ρατσισμού 1990

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1990 ο Μαντέλα ανέπνεε μετά από  27 χρόνια και πάλι τον αέρα της ελευθερίας και η Νότιος Αφρική γύριζε σελίδα αφήνοντας πίσω της την πολιτική των φυλετικών διακρίσεων.
Η περιπέτεια ξεκινά το 1948, όταν ο Μαντέλα μπαίνει ενεργά στον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ ενώ σχεδόν μία δεκαετία μετά αναλαμβάνει την ηγεσία της ένοπλης πτέρυγας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.
Η σύλληψή του το 1961 κάνει το γύρο του κόσμου. Στην περίφημη δίκη της Ριβόνα το 1963 ο Μαντέλα έρχεται αντιμέτωπος με την αγχόνη αλλά η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια. Λένε ότι καθοριστικό ρόλο σ αυτό έπαιξε η αγόρευση του δικηγόρου του, Έλληνα ομογενούς Γιώργου Μπίζου.

Η παραμονή στη φυλακή σφυρηλάτησε τον χαρακτήρα και την πολιτική σκέψη του Μαντέλα, ενώ ενδυνάμωσε την αντίσταση κατά του ρατσιστικού καθεστώτος.
Η μετάβαση στη δημοκρατία ήταν μια δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεση που απαιτούσε την εθνική συμφιλίωση, την υπόσχεση για αναδιανομή του πλούτου και, το δυσκολότερο, την αλλαγή των ηθών και της κουλτούρας των Νοτιοαφρικανών για τους οποίους οι φυλετικές διακρίσεις ήταν η καθημερινότητά τους.
Ο Μαντέλα ανέλαβε το δύσκολο αυτό έργο και κατάφερε να εμπνεύσει την αισιοδοξία. Χρησιμοποίησε ακόμη και το ράγκμπι, το μισητό από τους μαύρους σπορ των Αφρικάνερς και σύμβολο του Απαρτχάιντ για να συμφιλιώσει λευκούς και μαύρους, πιστεύοντας ακράδαντα πως αν ένας λαός μπορεί να ενωθεί για ένα παιχνίδι ράγκμπι, μπορεί να ενωθεί και για πολύ πιο σοβαρά πράγματα.

Είκοσι ένα χρόνια μετά ο μύθος του Μαντέλα δεν έχει χάσει τίποτα από τη λάμψη του. Οι υποσχέσεις του ωστόσο για μια καλύτερη ζωή για όλους τους Νοτιοαφρικανούς παραμένουν ανεκπλήρωτες.
Η Νότιος Αφρική σήμερα υποφέρει από υψηλή ανεργία, έλλειψη κοινωνικού κράτους, διαφθορά, τεράστια εγκληματικότητα και το AIDS έχει χτυπήσει έναν στους έξι ενήλικες. Πίσω από το πολυτελές στάδιο που έγινε ο τελικός του Μουντιάλ το καλοκαίρι του 2010, οι παραγκουπόλεις του Σοβέτο και της Αλεξάνδρα παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες, θυμίζοντας σε όλους, προφανώς και στον ίδιο τον Μαντέλα, ότι μπορεί το φυλετικό απαρτχάιντ να καταργήθηκε, το ταξικό όμως απαρτχάιντ παραμένει ζωντανό.
Βιογραφικό
*  Γεννήθηκε τα 1918 στην επαρχία Κέιπ της Νοτίου Αφρικής. Από το 1948 αναλαμβάνει έντονη πολιτική δράση κατά του Απαρτχάιντ υποστηρίζοντας το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), ενώ παράλληλα υπερασπίζεται ως δικηγόρος σε διάφορες δίκες φτωχούς μαύρους.
*  Το 1961 αναλαμβάνει την ηγεσία της ένοπλης πτέρυγας του ANC και ένα χρόνο μετά συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε ισόβια.
*  Το όνομά του γίνεται συνώνυμο με την αντίσταση κατά του Απαρτχάιντ. Μετά από 27 χρόνια στη φυλακή απελευθερώνεται το 1990 και το 1994 εκλέγεται πρόεδρος.
*  Έχει τιμηθεί με περισσότερα από 250 βραβεία συμπεριλαμβανομένου και του Νόμπελ Ειρήνης. Έχει κάνει τρεις γάμους από τους οποίους έχει αποκτήσει 6 παιδιά και 20 εγγόνια.
*  Απεβίωσε: 5 Δεκεμβρίου 2013, Χιούτον, Μητροπολιτικός Δήμος Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια