Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

赤池 弘次 : ο Ιάπωνας στατιστικολόγος Hirotugu Akaike 1927-2009

5 Νοεμβρίου 1927 - 4 Αυγούστου 2009
Έγινε γνωστός για το Akaike Information Criterion, ενώ κέρδισε το Kyoto Prize (το αντίστοιχο ιαπωνικό Νόμπελ) για τη συμβολή του στην επιστήμη της στατιστικής.
Εάν έχετε πραγματοποιήσει μια στατιστική ανάλυση, ίσως να έχετε περάσει ώρες σκέψης σχετικά με τις μεταβλητές που πρέπει να συμπεριλάβετε και τον αντίκτυπο που θα έχει κάθε αποτέλεσμα στο αποτέλεσμα. Αλλά για να διασφαλιστεί ότι το μοντέλο είναι ακριβές, δεν πρέπει κάποιος να μετρήσει τα μέτρα μέτρησης;
O Ιάπωνας στατιστικολόγος Hirotugu Akaike το 1950 απάντησε σε μία αυτήν την απλή αλλά κρίσιμη ερώτηση.
Πάνω από δύο δεκαετίες έρευνας αργότερα, ο Ιάπωνας στατιστικολόγος παρουσίασε την απάντηση ως μια απλή εξίσωση γνωστή ως Κριτήριο Πληροφοριών Akaike. Με το κριτήριο πληροφοριών Akaike, οι αναλυτές επιλέγουν ένα μοντέλο από ένα σύνολο επιλογών, μετρώντας πόσο κοντά είναι τα αποτελέσματα στην (υποθετική) αλήθεια.
赤池 弘次
Για τον Hirotugu Akaike, η εμπειρία ήταν βασική για τη δημιουργικότητα. Για να πάρει μια «άμεση αίσθηση τυχαίων κραδασμών», για παράδειγμα, αγόρασε ένα σκούτερ και το οδήγησε γύρω από το όρος Fuji. Αυτή η εμπειρία από πρώτο χέρι τον βοήθησε να διαφοροποιήσει τις δονήσεις της οδήγησε σε κανονικούς δρόμους και βαριά φορτηγά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια