Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Oι κάτοικοι της Τροίας είχαν λάβει μέτρα για μεγάλο σεισμό

ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ
Ευρήματα καταδεικνύουν ότι το θέμα του σεισμού απασχολούσε τόσο τους κατοίκους όσο και τους αρχιτέκτονες της αρχαίας πόλης της Τροίας πριν από περίπου τρεις χιλιετίες. « [Οι κάτοικοι της Τροίας] πήραν μαθήματα από τους προηγούμενους σεισμούς και έχτισαν ισχυρά αμυντικά συστήματα και τείχη ήδη από το 1700 π.Χ., όταν η Τροία βρισκόταν ήδη στο απόγειό της. Εξετάζοντας τις τεχνικές κατασκευές, μπορούμε να δούμε τα προληπτικά μέτρα που είχαν πάρει πριν από χιλιάδες χρόνια στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Χάρη σε αυτά τα μέτρα, επιβίωσαν για χιλιάδες χρόνια τα υπέροχα τείχη της αρχαίας πόλης», δήλωσε ο Ρουστέμ Ασλάν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε, ακαδημαϊκός και επικεφαλής των ανασκαφών στην ιστορική πόλη της Τροίας, σημειώνοντας ότι «μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τις προσπάθειες των κατοίκων της αρχαίας Τροίας να προφυλαχθούν από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς».

Ακόμη είναι ορατά τα ίχνη των προληπτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση των σεισμών στην αρχαία πόλη, νοτιοδυτικά των Δαρδανελίων, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στην επαρχία Τσανάκαλε της βορειοδυτικής Τουρκίας. Ο πιο πρόσφατος σεισμός στη χώρα σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στα δυτικά και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Λίγο νωρίτερα είχε σημειωθεί μικρότερος σεισμός 4,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη δυτική ακτή της Τουρκίας, ειδικά στη Σμύρνη και τις γειτονικές επαρχίες. Δεν σημειώθηκαν θύματα ή ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι συχνές σεισμικές δονήσεις σπέρνουν την παράνοια στη γειτονική μας χώρα και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο δήμαρχος της Αγκυρας είχε υποστηρίξει ότι ξένες δυνάμεις προκαλούν τεχνητά σεισμούς για να βλάψουν την οικονομία της χώρας. «Σημειώθηκε ένας ισχυρός σεισμός σήμερα στα Δαρδανέλια (...) Εκανα έρευνες (...) Φαίνεται πως υπάρχει εκεί κοντά ένα σκάφος σεισμικών ερευνών», δήλωσε στο Twitter ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο οποίος φημίζεται στην Τουρκία για τις μπερδεμένες θεωρίες του, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρέπει κατεπειγόντως να εξακριβωθεί το αντικείμενο των ερευνών αυτού του σκάφους και σε ποια χώρα ανήκει», συνέχισε ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας. «Λίγο με νοιάζει τι θα πουν ορισμένοι, φοβάμαι σοβαρά μήπως προκαλούνται σεισμοί με τεχνητό τρόπο». Δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας από το 1994, ο Μελίχ Γκιοκτσέκ τροφοδοτεί τακτικά τους 3,7 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter με παντός είδους δηλώσεις. Οι τελευταίες δηλώσεις του προκάλεσαν κατάπληξη σε πολλούς Τούρκους χρήστες του Ιντερνετ, ενώ άλλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας», έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος έκανε λόγο για «εξωφρενικές ανοησίες».
kathimerini.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια