Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρωινό: Το πιο σημαντικό γεύμα

Eίναι γνωστό ότι εάν παραλείψουμε το πρωινό γεύμα θα καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Νεώτερη μελέτη του Imperial College London εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.
Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία 20 υγιών ενηλίκων που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας.
Κάνοντας χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), μελέτησαν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών και επιχείρησαν να δουν κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθησαν στην εξέταση αφού προηγουμένως δεν είχαν φάει πρωινό.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ερευνητές τους έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλής (πίτσα, κέικ, σοκολάτα) και χαμηλής θερμιδικής αξίας (λαχανικά, σαλάτα, ψάρια).
Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι όταν οι εθελοντές έβλεπαν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους ήταν περισσότερο δραστήριο.
Όταν όμως οι συμμετέχοντες 90 λεπτά πριν υποβληθούν στην εξέταση είχαν καταναλώσει πρωινό, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό.
Το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει καμία σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν οι εθελοντές έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Επίσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν την ‘έλξη’ που ένιωθαν από τα τρόφιμα. Όταν είχαν παραλείψει το πρωινό, τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους κατείχαν οι τροφές με τις περισσότερες θερμίδες.
Αντίθετα, όταν είχαν καταναλώσει το πρώτο γεύμα της ημέρας, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη προτίμηση στα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Οι επιλογές των εθελοντών επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της απεικονιστικής εξέτασης.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης που κάναμε ενισχύουν την άποψη ότι ένα υγιεινό πρωινό αποτελεί μέρος της πρόληψης μέσω της διατροφής και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Όταν οι άνθρωποι παραλείπουν γεύματα, ιδιαίτερα το πρώτο της ημέρας, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην λειτουργία του εγκεφάλου επιβραδύνουν την απώλεια κιλών ή ακόμη και ενισχύουν την αύξηση του σωματικού βάρους», αναφέρει ο Tony Goldstone από το Imperial College London.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν στο μέλλον στην ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους, που θα στοχεύουν στο κέντρο ανταπόδοσης του εγκεφάλου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια