Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Day for Animals in Laboratories / Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Day for Animals in Laboratories / Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
World Day for Animals in Laboratories
Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων στα Ζώα εορτάζεται στις 24 Απριλίου ως μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και πεθαίνουν κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και το υποτιθέμενο καλό της ανθρωπότητας.
Διοργανώνεται από την Animal Aid υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.
Day for Animals in Laboratories / Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα, από ποντίκια μέχρι πιθήκους, βασανίζονται σε πειράματα που αφορούν ιατρική, καλλυντικά, χημικά προϊόντα, γενετική και πολεμική βιομηχανία.
Ακόμη, είναι γνωστό ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ήδη δοκιμασμένα σ’ ένα σκύλο, σε μια γάτα ή ένα κουνέλι, ενώ τα χρωμοσαμπουάν, δοκιμάζονται στα μάτια των κουνελιών, με αποτέλεσμα την τύφλωση τους.
Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής των πειραμάτων είναι από ανατριχιαστικές έως αποκρουστικότατες και ίσως η αναλυτικότερη αναφορά σε αυτές να μην είναι του παρόντος.
Αυτό που ίσως είναι του παρόντος, είναι το να αναρωτηθούμε κατά πόσο αξίζει τον κόπο.. δεδομένου πως η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει τόσο ώστε η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, σκοπός, τον οποίο συχνά επικαλούνται οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, μπορεί, όπως έρευνες έχουν δείξει, να αποτυπωθεί και σε υπολογιστές..
Day for Animals in Laboratories / Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
Το διεθνές standard
Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο standard για το εάν ένα προϊόν περιποίησης είναι "μη δοκιμασμένο σε ζώα".
Σχεδιάστηκε από ένα διεθνή οργανισμό φιλοζωικών οργανώσεων από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βόρειο Αμερική, συμπεριλαμβανομένων και του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για την Κατάργηση των Πειραμάτων στα Ζώα και του Συνασπισμού για την Ενημέρωση των Καταναλωτών για τα Καλλυντικά.
Είναι η πρώτη φορά που φιλοζωικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, ομόφωνα συμφώνησαν στο τι καθιστά ένα προϊόν "Μη Δοκιμασμένο σε Ζώα".
Day for Animals in Laboratories / Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
Κάθε φάρμακο, κάθε καλλυντικό, κάθε χημική ή οπλική δοκιμή, θα έχει πάντα τη "σφραγίδα" του πόνου, του αίματος των ουρλιαχτών των ζώων, αυτών των υπάρξεων που θανατώνονται και βασανίζονται στο όνομα της επιστήμης , της ιατρικής , της ομορφιάς, στο όνομα του κέρδους και του υπερκαταναλωτισμού των ανθρώπων.
Κουνέλια, ποντίκια, μπαμπουίνοι, πίθηκοι, ακόμη και οι "φίλοι του ανθρώπου", σκύλοι και γάτες, βασανίζονται, υποφέρουν και θυσιάζονται κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε ημέρα, για ... τον άνθρωπο, ενώ υπάρχουν άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.
Εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα Ευρωπαϊκά εργαστήρια και πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, χιμπατζήδων, ενώ χρησιμοποιούνται σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ποντίκια, πουλιά, ζώα αγροκτήματος και άλλα. Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων, ουσιαστικά όλα τα ζώα, που έχουν επιζήσει της έρευνας, σκοτώνονται.
Μερικά παραδείγματα τεστ σε ζώα :
Day for Animals in Laboratories / Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
Τεστ ευαισθησίας των ματιών
Αυτό το πείραμα περιλαμβάνει τον ερεθισμό των ματιών τους με τοξικές ουσίες. Συνήθως αυτά τα ζωα κρατιούνται με ανοιχτά μάτια ειδικά τα κουνέλια που δεν μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρα τους, για να μην αποβάλλουν μέσω δακρύων τις ουσίες και φυσικά στο τέλος, τυφλώνονται. Υποφέρουν από
φρικτούς πόνους στα μάτια τους για τουλάχιστον 21 ημέρες συνεχόμενα. Όταν το πείραμα ολοκληρωθεί, τα ζώα θανατώνονται ή χρησιμοποιούνται σε άλλα τεστ.
Day for Animals in Laboratories / Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
Δερματολογικά τεστ
Τα ζώα ακινητοποιούνται, τους ξυρίζουν το τρίχωμα σε διάφορα σημεία του σώματός τους και τους ρίχνουν για περίπου εννέα μήνες, καυστικές ουσίες ώστε να διαπιστώσουν σε πόσο χρονικό διάστημα θα διαβρωθεί το δέρμα τους.
Day for Animals in Laboratories / Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
Τεστ θανατηφόρας δόσης
Το πείραμα αυτό περιλαμβάνει την μετα βίας χορήγηση από το στόμα, ή την χορήγηση με ενέσεις και εισπνοή, ουσιών που σκοτώνουν προκειμένου να διαπιστώσουν οι επιστήμονες πια είναι τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης μίας χημικής ουσίας προτού ο οργανισμός καταλήξει.
Αυτά τα πειράματα προκαλούν στα ζώα διάρροια, εμετό, παράλυση, αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα. Η διάρκεια αυτών μπορεί να εκτίνεται από μήνες έως χρόνια. Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο αυτά τα ζώα αγωνίζονται για τις ζωές τους στο όνομα της Επιστήμης.
Όπως υποστηρίζουν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, τα πειράματα για καλλυντικά και προϊόντα οικιακής χρήσης είναι λάθος και άσκοπα, καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντ 'αυτού. Αν και οι δοκιμές σε ζώα φαρμακευτικών και ορισμένων χημικών ουσιών απαιτούνται από το νόμο, οι αντιρρήσεις κατά της χρήσης ζώων σε δοκιμές καλλυντικών εξακολουθούν να ισχύουν, όταν εφαρμόζεται σε χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες. Αυτές οι βιομηχανίες που ελέγχονται και ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, αντίστοιχα έχουν και την ευθύνη, που σκοτώνουν τα ζώα για να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά, να πείσουν τους ρυθμιστικούς αυτούς οργανισμούς, ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για τον προσδιορισμό της ασφάλειας των προϊόντων τους.
Day for Animals in Laboratories / Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
Πειράματα μόνο για έρευνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπρατικές. Στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, κατά κύριο λόγο ποντίκια και αρουραίοι και λιγότερο γουρούνια. Εποπτεύονται από το υπουργείο γεωργίας και τον ΕΟΦ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, όπου χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών στο πάγκρεας από την Ιατρική σχολή εκεί – παρόλο που απαγορεύεται η χρήση τους για αυτό το σκοπό. Σε γενικές γραμμές όμως το θέμα δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα σε καμιά του διάσταση.
Πρόσφατα η Κομισιόν και ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας... και Πολιτικής Καταναλωτών, John Dalli, δήλωσαν, ότι η συμφωνημένη κατάργηση της χρήσης ζώων σε πειράματα για καλλυντικά το 2013, δεν θα τηρηθεί και μάλλον θα αναβληθεί ή θα επαναδιαπραγματευθεί. Μεγάλες διεθνείς Μ.Κ.Ο. βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιέζουν, για να τηρηθεί τελικά η απαγόρευση.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια