Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παγκόσμια ημέρα ΨΩΜΙΟΥ

Η ευλογία του Θεού μέσα στο σπόρο του σιταριού...

* Ιδανική διατροφή
Καθημερινά ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 200 - 400 γραμμάρια προϊόντων σιταριού όπως ψωμί, κουλούρια, αρτοσκευάσματα, μπισκότα, χυλοπίτες, δημητριακά πρωινού και ζυμαρικά, τα οποία αποτελούν μέρος μιας >πλήρους, υγιεινής και παραδοσιακά αγνής διατροφής.
Το σιτάρι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.'
Το αλεύρι το οποίο παράγεται από σιτάρι είναι το κύριο συστατικό πολλών βασικών τροφίμων που καταναλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
*΄Αλεση του σιταριού
Το αλεύρι παράγεται από το ενδοσπέρμιο του σπόρου του σιταριού.
Κατά τη διάρκεια της άλεσης το ενδοσπέρμιο διαχωρίζεται από το φλοιό και το φύτρο, και μετά αλέθεται και γίνεται αλεύρι.
Σε πολλές χώρες, το αλεύρι από σιτάρι εμπλουτίζεται με θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, σίδηρο και φολικό οξύ τα οποία είναι αγνά και φυσικά πρόσθετα που ενισχύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του.
Το σιταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει ολόκληρο τον αλεσμένο σπόρο του σιταριού συμπεριλαμβανομένων του φλοιού και του φύτρου.
Γι αυτό το σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης είναι πλουσιότερο σε διαιτητικές ίνες που βοηθάνε σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πέψη.
* Τα θρεπτικά συστατικά του σιταριού
Πρωτεΐνες
- Τα επίπεδα πρωτεϊνών στο σιτάρι κυμαίνονται μεταξύ 8-16%, επίπεδα υψηλότερα από αυτά που εμφανίζουν άλλα δημητριακά όπως το ρύζι και το καλαμπόκι.
- Συνδυάζοντας προϊόντα βασισμένα στο σιτάρι με άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα το φυστικοβούτυρο, ο αρακάς, τα φασόλια και τα ρεβίθια, βρίσκει κανείς μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Λιπαρά
- Το σιτάρι είναι χαμηλό σε λιπαρά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους να βρίσκεται στο φύτρο.
- Το λάδι του φύτρου του σιταριού είναι πολυακόρεστο, και είναι πιο υγιεινό από τα κορεσμένα λίπη που βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα.
Βιταμίνες
- Το εμπλουτισμένο σταρένιο αλεύρι είναι μια άριστη πηγής ριβοφλοβίνης, νιασίνης, θειαμίνης και φολικού οξέος.
- Το φίτρο του σιταριού είναι μία άριστη πηγή βιταμίνης Ε.
Σιτάρι....Παραδοσιακά Αγνή Διατροφή για τον Άνθρωπο εδώ και 20.000 χρόνια.
Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια