Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών

Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών ονομάζεται κατά το χριστιανικό εορτολόγιο η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Είναι αφιερωμένη στα εκούσια Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, τον σταυρικό θάνατο και την ένδοξη Ανάστασή Του. Ονομάζεται «Μεγάλη» γιατί τα γεγονότα που διαδραματίζονται είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο. Οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι οι πιο ιερές του εκκλησιαστικού έτους.

Λειτουργικός χρόνος της Μεγάλης Εβδομάδας 
Είναι γνωστό ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τα εκκλησιαστικά πράγματα θεωρούνται κατά δύο τρόπους: κατ’ ακρίβεια και κατ’ οικονομία. Η Εκκλησία, κατ’ οικονομία (φιλάνθρωπα σκεπτόμενη), προκειμένου να διευκολύνει όσο περισσότερους πιστούς στην παρακολούθηση των Ακολουθιών, επέτρεψε με την έναρξη της Μ. Εβδομάδας την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. Οπότε, την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μ. Δευτέρας, τη Μ. Δευτέρα το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μ. Τρίτης κ.ο.κ.

Ιερές Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας
Οι Ακολουθίες του Νυμφίου τελούνται τις τρεις πρώτες βραδιές, προετοιμάζοντας πνευματικά τον πιστό για το Θείο Δράμα.

Τη Μ. Τετάρτη το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Και το βράδυ η Ακολουθία του Νιπτήρος.

Τη Μ. Πέμπτη το πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Το βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών (γνωστή και ως Δώδεκα Ευαγγέλια)

Τη Μ. Παρασκευή το πρωί έχουμε την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. Το βράδυ γίνεται o Μέγας εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, κατόπιν Τρισάγιο υπέρ των κεκοιμημένων προ του Επιταφίου και ακολουθεί ο Επιτάφιος Θρήνος.

Το Μ. Σάββατο το πρωί τελείται ο Μέγας Εσπερινός (η λεγόμενη "Πρώτη Ανάσταση") και η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός, το οποίο διανέμεται στη συνέχεια σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Το βράδυ τελείται η Λειτουργία της Παννυχίδας, κατόπιν η Τελετή της Αναστάσεως, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα -- στην οποία, δυστυχώς, δεν παραμένουν οι περισσότεροι Χριστιανοί, διότι προτιμούν να πάνε στο σπίτι τους για να φάνε... μαγειρίτσα.

Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα έχουμε τον Εσπερινό της Αγάπης. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια