Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Jacob Ludwig Carl Grimm 1785-1863 μεγάλος παραμυθάς

Γέννηση: 4 Ιανουαρίου 1785, Χάναου, Γερμανία
Απεβίωσε: 20 Σεπτεμβρίου 1863, Βερολίνο, Γερμανία
Στις 4 Ιανουαρίου του 1785 γεννήθηκε ο δημοφιλής παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ.
 Ο Γιάκομπ μαζί με τον αδελφό του Βίλχελμ, γνωστοί ως αδελφοί Γκριμ, έγραψαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους περισσότερα από 200 παραμύθια... τα «Παραμύθια Γκριμ».
Ο Γιάκομπ Γκριμ γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, το Χάναου. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα έξι αδέρφια του, με διαφορά ενός χρόνου από τον δεύτερο αγαπημένο αδελφό του Βίλχελμ. Ο πατέρας του Φίλιπ Βίλχελμ πέθανε όταν ο Γιάκομπ ήταν έντεκα ετών.
Από μικρή ηλικία ο Γιάκομπ όπως και ο αδερφός του Βίλχελμ, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γερμανική λαϊκή παράδοση και τις αφηγήσεις. Η μελέτη και η συλλογή αυτών των λαϊκών μύθων και αφηγήσεων αποτέλεσαν έμπνευση για τη συγγραφή περισσότερων των 200 παραμυθιών, τα οποία σήμερα είναι γνωστά ως «Παραμύθια Γκριμ». Τα παραμύθια αυτά που θεωρούνται κλασικά όπως «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Σταχτοπούτα», «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, «Η ωραία κοιμωμένη», «Χάνσελ και Γκρέτελ», «Ραπουντζέλ» μεταφράστηκαν σε 160 γλώσσες και μεγάλωσαν γενιές και γενιές.
Οι αδερφοί Γκριμ εξέδωσαν τον πρώτο τόμο παραμυθιών με όνομα "Kinder - und Hausmärchen" ("Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια") 1812. Η συγκεκριμένη συλλογή  περιείχε 86 ιστορίες ενώ σε δεύτερο τόμο το 1814 ακολούθησαν άλλες 70. Μέχρι το 1857 είχαν εκδοθεί 7 εκδόσεις παραμυθιών που περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια. Οι Γκριμ όπως περιγράφουν και στην εισαγωγή του έργου τους πίστευαν πως τα παραμύθια είχαν κοινή ρίζα και μετακινούνταν μαζί με τα ινδοευρωπαϊκά φύλα.
Ο Γιάκομπ από μικρός δοκίμαζε να αντιγράψει την τεχνική και τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν αφηγητές παραδοσιακών ιστοριών. Αργότερα ασχολήθηκε με τη μεσαιωνική λογοτεχνία και γλωσσολογία. Ανάμεσα στα έργα του είναι η «Γερμανική Γραμματική» και ο «Νόμος του Γκριμ» στον οποίο ο Γιάκομπ πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ των διαφόρων γλωσσών.
Ο Γιάκομπ αφού τελείωσε το γυμνάσιο στο Κάσσελ, σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ όπως επίσης ο πατέρας και ο αδερφός του Βίλχελμ.
Το 1829, χρονιά που οι αδερφοί Γκριμ δούλευαν ως βιβλιοθηκάριοι και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Gottingen, ο Γιάκομπ εξέδωσε επίσης τις «Γερμανικές Μυθολογίες» έργο που περιέχει τις δοξασίες της προχριστιανικής Γερμανίας.
Μετά από διάστημα περίπου 10 χρόνων, το 1840, οι αδερφοί Γκριμ δέχτηκαν κάλεσμα για το Βερολίνο από τον βασιλιά Φρειδερίκο Ουίλιαμ IV της Πρωσίας. Εκεί εργάστηκαν με σκοπό της δημιουργία ενός τεράστιου ιστορικού λεξικού.
Το λεξικό αυτό έμεινε ημιτελές καθώς το Δεκέμβρη του 1859 ακολούθησε ο θάνατος του Βίλχελμ και το Σεπτέμβριο του 1863 ο θάνατος του Γιάκομπ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια