Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 Το χρονικό

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 1973 η κατάληψη του Πολυτεχνείου αποτελεί πόλο έλξης του λαού της Αθήνας.
Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν όλη τη νύχτα για συμπαράσταση στους φοιτητές της κατάληψης του Πολυτεχνείου.
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973 μπαίνουν σε λειτουργία οι πομποί του ραδιοφωνικού σταθμού στους 1.050 χιλιόκυκλους, που μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα σε όλη την Αθήνα που παρακολουθεί τα γεγονότα.
Στις 9 το πρωί στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα και σχηματίζονται δύο μεγάλες διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου.
Το μεσημέρι επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: " Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού....
Ο αγώνας είναι κοινός....Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο...Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του.
Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας". Στις 6 το απόγευμα αρχίζουν οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας με πολλούς τραυματίες.
Μόλις αρχίζει να σουρουπώνει εμφανίζονται τα πρώτα τεθωρακισμένα της αστυνομίας και πέφτουν πυροβολισμοί. Στη Σόλωνος, την Κάνιγγος, τη Βάθη, την Αριστοτέλους, την Αλεξάνδρας, την πλατεία Αμερικής γίνονται μάχες σώμα με σώμα. Στις 9.30 η αστυνομία απαγορεύει την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας μέχρι νεοτέρας διαταγής. Στις 11.00 το βράδυ ο ραδιοσταθμός και τα μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να μη φύγει.
Οι "αύρες" έχουν κυκλώσει το χώρο του Πολυτεχνείου και τα δακρυγόνα έχουν πνίξει την περιοχή.Όσοι μένουν ανάβουν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα και στήνουν οδοφράγματα.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (Σάββατο 17 Νοεμβρίου) τα πρώτα τανκς εμφανίζονται, ενώ στο νοσοκομείο που οργανώθηκε στο Πολυτεχνείο μεταφέρονται όλο και περισσότεροι νεκροί και τραυματίες. Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο.
Τα μεγάφωνα και ο ραδιοσταθμός μεταδίδουν: "Μη φοβάστε τα τανκς". "Κάτω ο φασισμός", "Φαντάροι, είμαστε αδέρφια σας. Μη γίνεται δολοφόνοι".
Στις 1.30 τα τανκς ξεκινούν με αναμμένους τους προβολείς. Οι φοιτητές τοποθετούν μια "Μερσεντές" πίσω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσει την είσοδο των τανκς.
Οι φοιτητές είναι ανεβασμένοι στα κάγκελα, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και φωνάζουν στους φαντάρους "Είμαστε αδέλφια".
Δίνεται διορία 20 λεπτών για να βγουν οι έγκλειστοι, ενώ ένα τανκ παίρνει θέση απέναντι στην είσοδο. Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου. Ώρα 2.50, ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου.
Ο επικεφαλής αξιωματικός με μια κίνηση του χεριού του δίνει την εντολή να ξεκινήσει το τανκ. Η πόρτα πέφτει και το τανκ συνεχίζει την πορεία του φτάνοντας μέχρι τις σκάλες του κτιρίου "Αβέρωφ" Στις 3.20 δεν υπάρχει πλέον κανένας στο Πολυτεχνείο, το οποίο έχει εκκενωθεί πλήρως. Πολλοί φοιτητές φοβούμενοι τη σύλληψη, αν και βαριά τραυματισμένοι, αρνούνται τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.
Η ΣΦΗΝΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια