Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τσαμπίκα χρόνια πολλά

Τα στοιχεία που έχουμε εώς τώρα για το όνομα Τσαμπίκα ως προς την προέλευση του αλλά και ώς προς την έννοια του ονόματος μας παραπέμπουν στον αρχαίο Ελληνικό χώρο αλλά και στο νησί της Ρόδου.

Το όνομα Τσαμπίκα είναι παραπλήσιο του ονόματος Σαμπύκης που ήταν μουσικό όργανο στην εποχή της Ελληνικής παντοκρατορίας στην μεσόγειο.
Και δόθηκε το όνομα στην παναγία Τσαμπίκα λόγο του όρους που  ομοιάζει με το αρχαίο μουσικό όργανο στο σχήμα .
Η Σαμβύκη η σάμβυξ ,ήταν μεγάλο έγχορδο όργανο, τού όποίου το μέγεθος υπερέβαινε το ένα μέτρο. το σχήμα του ήταν τριγωνικό και κατά τον Αθηναίο (ΙΔ 634Α)
Ή σαμβύκη είχε το σχήμα ενός πλοίου στην οριζόντια της θέση με έναν όρθιο χορδοκράτη επάνω της. Ή σαμβύκη είχε μεγάλο αριθμό χορδών, κουρδισμένων πιθανόν κατά ζεύγη και
οκτάβες, όπως η μαγαδις, και παιζόταν με πλήκτρο . Φαίνεται πώς υπήρχαν και σαμβύκες με λίγες χορδές (τέσσερις). στην Ελλάδα έγινε γνωστή από τη Συρία ή την Aιγυπτo.

Εβραϊκά λέγεται "σαμβούτ", προερχόμενο από την αραμαΐκή "σαββεκά". Ήταν όργανο παρόμοιο με μικρή άρπα ή κιθάρα, αποτελείτο από τέσσερις ή περισσότερες χορδές, και παιζόταν με πλήκτρο. Το χρησιμοποιούσαν οι Βαβυλώνιοι, χρησιμοποιείτο στην ορχήστρα του βασιλιά Ναβουχοδονόσορ (Δανιήλ 3:5,7,10,15). Διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του μεσαίωνα (στα λατινικά "sambuca" και στα παλιά γερμανικά "sambiut").

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια