Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Graphic design

Μπουκαλάκια ούζου απεικονίζουν ανθρώπινες φιγούρες με παραδοσιακές φορεσιές
Με έµφαση στη συσκευασία και πηγή έµπνευσης, την παράδοση, οι δηµιουργοί της χώρας µας αποδεικνύουν ότι ο κλάδος έχει πάρει τα πάνω του, όπως κατέγραψαν και τα πρόσφατα Ελληνικά Βραβεία....

Γραφιστικής & Εικονογράφησης.
«Το επίπεδο του ελληνικού graphic design είναι σταθερά καλό τα τελευταία χρόνια. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα γραφιστικά γραφεία διακρίνονται πια σε διεθνείς διαγωνισµούς», δηλώνει ο ∆ηµήτρης Φακίνος, εκδότης του περιοδικού +design και διοργανωτής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ). Αφορµή για τη συζήτησή µας η 14η απονοµή των βραβείων στις αρχές του µήνα, που επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για έναν ακόµη δηµιουργικό κλάδο της χώρας µας ο οποίος έχει πάρει τα πάνω του. Λογότυπα, παραγωγή εντύπων, εικονογραφήσεις, συσκευασίες, αφίσες, εξώφυλλα δίσκων, καταχωρίσεις και ψηφιακές εφαρµογές δίνουν το βαθµό ανάπτυξης καθώς και την έκταση του ταλέντου της εγχώριας παραγωγής οπτικής επικοινωνίας.

O µεγάλος νικητής ήταν το G Design Studio (το οποίο τιµήθηκε µε το Μέγα ΕΒΓΕ). Το γραφείο της χρονιάς (το 2013 είχε τιµηθεί ξανά µε το ίδιο βραβείο) συγκέντρωσε τις περισσότερες βραβεύσεις, αποσπώντας ακόµη έξι ΕΒΓΕ και επτά επαίνους. «∆ουλεύουµε µε το συναίσθηµα και αυτό εγγυάται επιτυχία. Είναι σηµαντικό να βάζεις ψυχή στην οπτική επικοινωνία», µας εξηγεί ο 49χρονος Μιχάλης Γεωργίου, καθηγητής Γραφιστικής και διευθυντής της πολυβραβευµένης εταιρείας που ιδρύθηκε το 2006. «Οι διακρίσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στην περίοδο της κρίσης είµαστε εδώ και δηµιουργούµε, προσπαθώντας να δώσουµε τον καλύτερό µας εαυτό», καταλήγει.
«Εκρηξη» στη συσκευασία
Το ντιζάιν είναι ο χώρος που ενώνει την τέχνη και την αισθητική µε την οικονοµία. Αραγε, πού έχουν περισσότερη έφεση οι Ελληνες σχεδιαστές; «Στη συσκευασία. Ισως επειδή έχει πάει προς τα εκεί η ελληνική αγορά. Υπάρχει έκρηξη ενδιαφέροντος από µικρούς και µεσαίους παραγωγούς, οι οποίοι στρέφονται στο ντιζάιν ως ένα όχηµα που θα τους επιτρέπει να εξάγουν µε καλύτερο τρόπο τα προϊόντα τους», απαντά ο ∆ηµήτρης Φακίνος. Παράγοντες της αγοράς, όµως, σχολιάζουν το φαινόµενο του overdesign, που πολλές φορές έχει ως αποτέλεσµα κάτω από το λουξ περίβληµα να «κρύβεται» το ίδιο το προϊόν. Κάτι τέτοιο γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις µε τις συσκευασίες του λαδιού.
∆εν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το G Design Studio συµµετείχε στο διαγωνισµό µε ένα µπουκάλι ξιδιού πάνω στο οποίο έγραφε «Οχι άλλο λάδι». Πρόκειται για ένα έξυπνο σχόλιο γι’ αυτή την υστερία. «Στην Ελλάδα, όταν κάτι έχει επιτυχία, το αντιγράφουν. Οι επιτυχηµένες ιδέες καταλήγουν έτσι να γίνονται αποτυχία. Πόσα frozen yogurt µπορούµε να “επικοινωνήσουµε”; Πρέπει εµπορικά να αρχίζουµε να σκεφτόµαστε και άλλα πράγµατα», σχολιάζει ο Μιχάλης Γεωργίου.
Η ελληνικότητα «πουλάει»
Η ντόπια γραφιστική δηµιουργία διαθέτει, επίσης, τη φαντασία για να ανατρέπει τα κλισέ της παραδοσιακής εικονογραφίας των τουριστικών σουβενίρ. Το Χρυσό Εικονογράφησης απονεµήθηκε στο Yonas Design για τη δουλειά του «Gogreek collectibles»: µπουκαλάκια ούζου απεικονίζουν ανθρώπινες φιγούρες µε παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. «Γενικώς δεν συµµετέχουµε σε διαγωνισµούς», εξηγεί ο δηµιουργικός διευθυντής του γραφείου, Γεώργιος Γιώνας. «Οµως αυτή ήταν µια δουλειά που µας άρεσε πάρα πολύ. Ξεκινήσαµε να τη σχεδιάζουµε πριν από 3 χρόνια. Υστερα από µια µακρά περίοδο διερεύνησης και πολλούς πειραµατισµούς, καταφέραµε να φτιάξουµε µια συσκευασία που δεν µοιάζει µε καµιά άλλη. Καταφέραµε να γίνεται προϊόν η ίδια η συσκευασία (και όχι το περιεχόµενο)». Γιατί η ελληνικότητα «πουλάει» τελευταία στο ντιζάιν; «Η χώρα µας είναι από πλευράς λαογραφίας και ιστορίας µια ανεξάντλητη πηγή έµπνευσης. Οµως, όταν κανείς πειραµατίζεται µε σύµβολα, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Η µεγάλη πρόκληση για εµάς ήταν να σχεδιάσουµε κάτι εµφανώς σύγχρονο, το οποίο, όµως, θα σέβεται απόλυτα την παράδοση», τονίζει ο Γ. Γιώνας.
Βιβλία και εξώφυλλα δίσκων
Η γραφιστική παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη άνθηση και στον τοµέα του πολιτισµού. Η Εκθεση Βιβλίου της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής, η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και άλλοι πολιτιστικοί φορείς ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για το ποιος θα έχει το καλύτερο πρόγραµµα ή αφίσα. Τι άλλο παρατηρήσαµε στα φετινά ΕΒΓΕ; Οτι πλάι στους παλιούς δηµιουργούς και στα καταξιωµένα γραφεία υπάρχουν φρέσκα δηµιουργικά µυαλά που αξίζουν την προσοχή µας. Οπως η περίπτωση της αρχιτέκτονος Βασιλικής-Μαρίας Πλαβού, η οποία απέσπασε δύο ΕΒΓΕ για τον καλλιτεχνικό κατάλογο «Φirma Gypsy Globales» της εικαστικού Μαρίας Παπαδηµητρίου. Αλλά και η Ιφιγένεια Βασιλείου, που σπούδασε γραφιστική στα ΤΕΙ και κάνει µεταπτυχιακό στις ψηφιακές µορφές τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκείνη κέρδισε το ΕΒΓΕ στην κατηγορία «Εξώφυλλο δίσκου» («Marginalia» των Baby Guru) και πήρε έπαινο για ένα κοµψό βιβλίο που παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές της κβαντικής επιστήµης (Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Πώς εξηγείται, λοιπόν, αυτή η πρόοδος στον ελληνικό γραφιστικό κλάδο; «Ανοιξαν πολλά µικρά γραφεία, των οποίων η δουλειά στηρίζεται στην αγάπη και στο πάθος και όχι στην εµπορικότητα. Επίσης, οι διακρίσεις Ελλήνων δηµιουργών στο εξωτερικό βοηθούν να κρατούν το επίπεδο ψηλά», καταλήγει ο 34χρονος Αρης Τούτσας από το Bob Studio, ένα γραφείο που δίνει έµφαση στη φρέσκια και παιχνιδιάρικη εικονογράφηση. drakoulaki
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 69 90 098
www.gogreek.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια