Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μπορείς να είσαι φίλος με την πρώην ;

Στις περισσότερες σχέσεις, κάποια στιγμή έρχεται το τέλος –εκτός πια αν πρόκειται για μεγάλο έρωτα που καταλήγει κάποια στιγμή στα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου.
Με την πρώην σύντροφό σου έχετε μοιραστεί στιγμές, που είτε σε κάνουν να γελάς ή να κλαις, τις οποίες θα πρέπει να....

βάλεις σε ένα κουτάκι μέσα σου και να προχωρήσεις μπροστά.
Όπως και να το κάνεις, έχετε δεθεί μαζί.
Σίγουρα λοιπόν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του χωρισμού, ένας από τους δύο νιώθει την ανάγκη να υποσχεθεί αιώνια φιλία- κάτι που στο τέλος τον κάνει επίορκο.
Το περίεργο είναι πως εκείνη τη στιγμή, μπορείς να το νιώθεις έντονα.
Δεν είναι απαραίτητο να λέμε όλοι ψέμματα.
Ολες αυτές οι στιγμές, που έχουν μετατρέψει την σεξουαλική έλξη σε ένα σύνθετο mix αγάπης, φιλίας, ερωτικής ανάγκης, σε κάνουν να θες να διατηρήσεις όσα είχες, καθώς σε καλύπτουν πολύπλευρα.
Ειδικά αν ο χωρισμός έρχεται χωρίς να έχει γεμίσει το κενό από την ύπαρξη ενός νέου αμόρε.
Ακόμα τα παλιά συναισθήματα σε γεμίζουν.
Τα έχεις ανάγκη. Αλλά ταυτόχρονα θέλεις να απαλλαγείς από την παρουσία του άλλου.
Είναι κάπως αντιφατικό.

Ο Ρολάν Μπαρτ αλλά και πολλοί άλλοι φιλόσοφοι έχουν καταλήξει πως η ανάγκη αυτή (όπως και όλο το ερωτικό παιχνίδι στην ουσία του)  είναι διαχρονική, Διατρέχει όλες τις εποχές και όλες τις κοινωνίες ή κουλτούρες. Anyway, ας μην το πάμε τόσο βαθιά...
Το ερώτημα είναι: Μπορείς να γίνεις φίλος με την πρώην σου; Πρέπει να ισχύει πάντα το "όλα ή τίποτα"; Το Menslounge.gr έψαξε λίγο το θέμα σε όλα τα επίπεδα και σου παρουσιάζει τι μπορεί συνήθως να συμβεί:

Περίπτωση "από θέση ισχύος"
Σπάνια η απόφαση του χωρισμού είναι αμοιβαία, παρόλο που τα πράγματα θα γίνονταν πιο εύκολα έτσι στον κόσμο των σχέσεων. Ο ένας από τους δύο αναλαμβάνει το ρόλο του «κακού», με τον άλλο να πενθεί για το τέλος αυτής της σχέσης για εβδομάδες ή και μήνες ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο να χωρίζεις με κάποιον που έχεις μοιραστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής σου. Μπορεί βέβαια να πενθείς κι εσύ εξίσου, παρόλο που αναγκάστηκες να πάρεις τη συγκεκριμένη απόφαση.
Πάνω λοιπόν στην ανακοίνωση του χωρισμού, φορτισμένος ψυχολογικά και για να ελαφρύνεις λίγο το κλίμα, κάνεις τον κλασσικό ελιγμό: Της ανακοινώνεις ότι όλο το φταίξιμο είναι δικό σου κι ότι θα ήθελες να μείνετε φίλοι. Παλιό κόλπο, δεν πιάνει, δείχνει ηττοπάθεια και υποκρισία. Δεν πρέπει να έχεις κάνει χειρότερη πρόταση στη ζωή σου. Θέλοντας να βγεις από τη δύσκολη θέση, προτείνεις κάτι που δεν θα ήθελες ούτως ή άλλως. Το χειρότερο, ούτε εκείνη το πιστεύει.
Συμπέρασμα: Τα κάνεις χειρότερα.

Περίπτωση "Φρανκεστάϊν" 
Η ανόητή σου απόφαση και πρόταση να παραμείνεις φίλος με την πρώην σου, τής δίνει το δικαίωμα να πιστεύει ότι θα είναι για πάντα στη ζωή σου και ότι, ουσιαστικά, δε θα σε χάσει ποτέ.
Έτσι, εσύ θα μπορέσεις να συνεχίσεις τη ζωή σου όπως την έχεις φανταστεί, απλά στα σχέδιά σου θα πρέπει να προσθέσεις και ορισμένους φιλικούς καφέδες με την πρώην. Και να είσαι σίγουρος ότι θα βγαίνετε συχνά, καθώς εκείνη θα σου θυμίζει συνεχώς την ύπαρξή της, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω e-mail.
Φυσικά, όλα αυτά δε θα διαρκέσουν πολύ, αλλά να ξέρεις ότι αν διαρκέσουν, θα είναι χειρότερα κι από τον ίδιο σας το χωρισμό. Δεν πρόκειται να απαλλαγείς και θα έχεις πάντα την ενόχληση κάποιου που θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να σε προσελκύσει, να σε κάνει να ζηλέψεις και -το χειρότερο- θα συνεχίσει να ζηλεύει και να διαμαρτύρεται διεκδικώντας τα δικαιώματα που είχε πάντα δίπλα σου.
Συμπέρασμα: Εχεις διατηρήσει όλα τα άσχημα της παλιάς σας σχέσης χωρίς να διατηρήσεις τίποτα καλό.

Οπότε, μετά από όλα αυτά, ακόμα πιστεύεις ότι μπορείς να μείνεις φίλος με την πρώην σου; Μάλλον όχι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Οι πρώην πρέπει να παραμένουν πρώην γιατί:

Έχετε δει ο ένας τον άλλο ...γυμνό

Παρόλο που υπάρχει πιθανότητα να κάνεις περιστασιακό sex με κάποια φίλη σου, ακόμα κι αυτό είναι ικανό να καταστρέψει μια σχέση. Όσο δύσκολο είναι να το δεχτείς, το ίδιο δύσκολο είναι να φέρεις τη σχέση και πάλι στα φυσιολογικά της επίπεδα, αφού έχετε αποκτήσει στενές επαφές. Πάντα θα έχεις μια εικόνα του γυμνού της σώματος και θα τρέχουν στο μυαλό σου αναμνήσεις από στιγμές πάθους. Και, κακά τα ψέματα, όσο χοντρόπετσος και να είσαι είναι δύσκολο να δεις ξαφνικά τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις μοιραστεί άπειρες στιγμές πάθους, σαν απλό φίλο. Θα είσαι επιρρεπής σε συναισθηματικές στιγμές αδυναμίας, που καλό θα είναι -ειδικά αν στη ζωή σου μπει κάποια άλλη- να μην συμβούν γιατί θα αποβούν μοιραίες.

Υπάρχει ακόμα το πάθος
Ακόμα κι αν η σχέση σας δεν είχε τίποτα παραπάνω από συνεχή προβλήματα, οι πιθανότητες να είχατε μια έντονη σεξουαλική χημεία, η οποία να υπάρχει ακόμα, είναι μεγάλη. Αυτό μόνο καταστροφικό θα μπορούσε να θεωρηθεί, καθώς κάθε φορά που θα είστε μαζί, λόγω «φιλίας», το πάθος θα σας φέρνει όλο και πιο κοντά κι ενώ θα λέτε ότι είναι η τελευταία φορά που κάνετε έρωτα, πάντα θα είναι η προτελευταία. Κι αυτό δε θα έχει σταματημό, αφού θα σε γυρνάει συνέχεια στο παρελθόν.
Είναι γεγνοός κι έχει παρατηρηθεί, τόσο έξω όσο και στην Ελλάδα, πως πάρα πολλά ζευγάρια, αφού χωρίσουν, συνεχίζουν να βρίσκονται πλέον σαν εραστές. Και ομολογούν, πως το σεξ μεταξύ τους είναι ό,τι καλύτερο, διότι είναι κάτι που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά και ακομπλεξάριστα (θυμήσου τα ζόρια της πρώτης ερωτικής βραδιάς με μια καινούργια γκόμενα). Sorry guys, αλλά αυτό φιλία δε λέγεται. Αλλιώς το λέμε στο χωριό μας...

Οι φίλοι τα λένε όλα: Εσύ;
Το να παραμείνεις φίλος με την πρώην σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις μια ασφάλεια. Νιώθεις ότι το άτομο που τόσο καιρό ήταν στη ζωή σου, μπορεί να είναι κοντά σου ανά πάσα στιγμή. Όμως αυτό θα συμβαίνει μέχρι να βρεθεί κάποια άλλη που θα την αντικαταστήσει και θα μπει στην καθημερινότητά σου.
Τι κάνεις τότε;
Όσο δύσκολο και να είναι για δύο πρώην εραστές να μείνουν φίλοι, ποτέ δε θα μπορούν να "εμπιστευτούν" πραγματικά ο ένας τον άλλο. Πώς δηλαδή θα πεις στην πρώην σου ότι έχεις ραντεβού απόψε ή ότι θα φύγεις για ρομαντικό διήμερο; Δε μπορείς ούτε καν να της πεις ότι το χαμόγελό σου είναι τόσο πλατύ επειδή η νέα σου σύντροφος σε ικανοποίησε λίγο πιο πριν στο κρεβάτι, με τρόπο που καμία άλλη δεν έχει κάνει.
Εντάξει, μπορείς να τα αναφέρεις, αλλά να ξέρεις ότι πάντα θα πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα. Βέβαια, το ίδιο δύσκολο θα είναι να της πεις ότι το ραντεβού σου σε έστησε, γιατί έχεις και μια αξιοπρέπεια.

Πάντα θα υπάρχει πικρία από τη μία πλευρά
Από τη στιγμή που οι περισσότεροι χωρισμοί είναι μονόπλευροι, η μία πλευρά πάντα θα νιώθει προσβεβλημένη και πικραμένη από την άλλη. Ακόμα κι αν δηλώνει ότι θέλει να είναι φίλος σου, στην ουσία δεν είναι. Αν μάλιστα βλέπεις να σαμποτάρεται οποιαδήποτε προσπάθεια απόκτησης νέας σχέσης από πλευράς σου, τότε κάποιος σου κάνει κακό και μάλλον ξέρεις ποιος είναι, διότι κάποια στιγμή....

...η ζήλια μπαίνει στο παιχνίδι
Κι όπου υπάρχει πικρία, υπάρχει και ζήλια. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο για μία γυναίκα να δείξει ότι είναι χαρούμενη επειδή ο πρώην σύντροφός της βρήκε νέα σχέση. Αλλά και για σένα, το ίδιο άσχημο θα είναι, ακόμα κι αν προκάλεσες εσύ το χωρισμό.

Δε θέλεις να τη δεις με κανέναν άλλο
Είναι στην ανθρώπινη φύση η ζήλια. Ακόμα κι αν τα συναισθήματά σου για εκείνη έχουν πλέον ξεθωριάσει, η ζήλια θα σου χτυπήσει την πόρτα όταν εκείνη βρει νέα αγκαλιά, ειδικά αν εσύ δυσκολεύεσαι για χι ψι ζεντ λόγους να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση. Αν εκείνη το κάνει πρώτη, κάτι θα σε τσιμπήσει. "Δηλαδή τόσο εύκολα με πέταξε από την καρδιά της"; θα βροντοφωνάξει μέσα σου ο μικρός σατανάς που λέγεται αντρικός εγωϊσμός.  Δημιουργείται ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ σας, σχετικά με το ποιος από τους δύο θα βρει πρώτος νέα αγάπη, μια πρόκληση που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ειδικά για το άτομο που θεωρείται παρατημένο. Ακόμα και για σένα που προκάλεσες το χωρισμό, η σκέψη ότι κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση σου, είναι δύσκολη και πονά αρκετά.

Η μόνη λύση: Προχώρα μπροστά
Το να αφήσεις πίσω το παρελθόν είναι αρκετά δύσκολο και σε καμία περίπτωση δε θέλεις να το έχεις αποθηκευμένο στο κινητό σου. Γι’ αυτόν που προκάλεσε το χωρισμό, μπορεί η «ανάρρωση» να είναι πιο εύκολη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει και καμία δυσκολία. Θα πρέπει να θυμηθεί και πάλι πως είναι να είναι κανείς ελεύθερος, κάτι για το οποίο μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος ακόμα.
Το να έχεις λοιπόν την πρώην σύντροφό σου ακόμα στη ζωή σου να σου θυμίζει συνεχώς όλα όσα είχατε ζήσει μαζί, μόνο πιο δύσκολη μπορεί να την κάνει την κατάσταση και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να σε βοηθήσει να πας πιο μπροστά.
Ίσως μάλιστα θα ήταν καλύτερη ιδέα να αφήνατε και οι δύο τις καλές αναμνήσεις να κατακλύζουν αραιά και που το μυαλό σας, παρά να δημιουργήσετε νέες σαν φίλοι.
menslounge

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια