Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σολίστ του μπουζουκιού Χρ. Κωνσταντίνου 1950-2015

Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σολίστ του μπουζουκιού Χρήστος Κωνσταντίνου, η κηδεία του οποίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, στις 16:00, από το νεκροταφείο Αμαρουσίου.
Ο Χρήστος Κωνσταντίνου γεννήθηκε στο κατεχόμενο Αργάκι της Μόρφου το 1950. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονταν από την παραδοσιακή δημοτική μουσική, από τον βιολάρη πατέρα του, που τον ώθησαν μάλιστα να αρχίσει μαθήματα βιολιού σε ηλικία 10 χρονών, στον Πετράκη στη Μόρφου.
Το 1962 μετανάστευσε στο Λονδίνο όπου συνέχισε τα μαθήματα βιολιού και άρχισε παράλληλα μαθήματα στο τρίχορδο μπουζούκι. Πολύ σύντομα άρχισε να παίζει μπουζούκι επαγγελματικά, στα διάφορα παροικιακά κέντρα, όπου γνώρισε τον Λουκά Νταράλα και συνεργάστηκε μαζί του.
Σε ηλικία 19 χρονών συμμετείχε στην ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος έκανε τότε, επί Χούντας, περιοδείες στο εξωτερικό. Από τότε συνεργάστηκαν πολλές φορές. Το 1971 μετακόμισε στην Ελλάδα.
Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές όπως οι: Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Νίκος Ξυλούρης, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Νταλάρας, Χρόνης Αϊδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Ξανθίππη Καραθανάση, Θόδωρος Αντωνίου, Αγνή Μπάλτσα, Μπάμπης Τσέρτος, Σωτηρία Μπέλλου, και πολλούς άλλους.
Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Χρήστου Κωνσταντίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η λαϊκή μουσική έχασε ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο Χρήστος Κωνσταντίνου, δεξιοτέχνης σολίστ του μπουζουκιού, διέγραψε μακρά και γόνιμη πορεία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ο σπουδαίος οργανοπαίκτης έκανε τα πρώτα του βήματα με τον Λουκά Νταράλα, ενώ πολύ νέος βρέθηκε στην ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, σε περιοδείες κατά την περίοδο της δικτατορίας στο εξωτερικό. Η δεξιοτεχνία του στο τρίχορδο μπουζούκι τον έφερε στο πλάι μεγάλων συνθετών και τραγουδιστών όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Σταύρος Ξαρχάκος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Νίκος Ξυλούρης, Βίκυ Μοσχολιού, Σωτηρία Μπέλλου και πολλοί άλλοι. Υπηρέτησε με πάθος και σεβασμό το λαϊκό τραγούδι και η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του λαϊκού τραγουδιού».
Επίσης, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του λαϊκού μουσικού. «Ο Χρήστος Κωνσταντίνου συμμετείχε σε πολλές εκπομπές του «902», στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ως στενός φίλος του σταθμού, στον οποίο -όπως ο ίδιος έλεγε- ένιωθε «σαν στο σπίτι του» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο ταυτόχρονα εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Χρήστου Κωνσταντίνου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια