Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο Σοπέν έπασχε απο επιληψία και όχι απο ψυχική διαταραχή

Γέννηση: 1 Μαρτίου 1810, Ζελαζόβα Βόλα, Πολωνία
Απεβίωσε: 17 Οκτωβρίου 1849, Παρίσι, Γαλλία
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα και την παράνοια δεν διακρίνεται πάντα εύκολα.
Σήμερα, δύο Ισπανοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η μουσική μεγαλοφυΐα του Φρεντερίκ Σοπέν οφείλεται όχι σε ψυχική διαταραχή, αλλά στην επιληψία από την οποία έπασχε.
Όταν ο συνθέτης καθόταν στο πιάνο, αναφέρει στο ημερολόγιό της η σύντροφός του Γεωργία Σάνδη, "έμοιαζε να δραπετεύει από την πραγματικότητα, από τη στιγμή και τον τόπο, απόδειξη της μεγαλοφυΐας, γεμάτης με συναίσθημα και εκφραστικότητα"
Οι δύο Ισπανοί γιατροί αποδίδουν αυτήν την κατάσταση σε παραισθήσεις που είχε ο συνθέτης λόγω της κροταφικής επιληψίας από την οποία έπασχε. Ειδικότερα, οι δύο γιατροί του Κομπλέσο Οσπιταλάριο Χεράλ Κάλντε της Ισπανίας, ανέλυσαν τις περιγραφές των παραισθήσεων του Σοπέν όπως είχαν καταγραφεί από ανθρώπους του περιβάλλοντός του.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Medical Humanities της British Medical Journal, αναφέρει ότι τα συμπεράσματα βασίστηκαν και στο ημερολόγιο της Γεωργίας Σάνδη, που αναφέρει ότι μετά την εκτέλεση ενός πρελούδιο στο πιάνο, ο Σοπέν της είπε πως είχε "αποκοιμηθεί" και είχε "δει" ότι πνιγόταν σε μία λίμνη.
Όπως διαπιστώθηκε, ο Σοπέν είχε παραισθήσεις συνήθως το βράδυ ή όταν είχε πυρετό, γεγονός ασύμβατο με άλλα ψυχικά νοσήματα που προκαλούν παραισθήσεις.
Ακόμα όμως και το γεγονός ότι θυμόταν τι είχε δει με τα μάτια της φαντασίας υποδεικνύει ότι αίτιο αυτών των "εικόνων" που καταλάμβαναν τον συνθέτη ήταν επιληψία του κροταφικού λοβού.
Παραδέχονται, ωστόσο, ότι χωρίς δυνατότητα μελέτης του εγκεφάλου του Σοπέν, η θεωρία τους δεν θα επαληθευτεί ποτέ.
Α.Ρ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια