Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τελετουργίες για το Νέο Έτος

Έθιμα & Παραδόσεις Πρωτοχρονιάς
Η τελευταία νύχτα του Δεκεμβρίου έχει κάτι το μαγικό και προσφέρεται για κάθε είδους 'ξόρκια', που παρόλο που από τόπο σε τόπο διαφέρουν στον τρόπο εκδήλωσης, ο στόχος τους είναι ο ίδιος - η επίτευξη ευημερίας και καλής τύχης στον επόμενο χρόνο.
Τα 'έθιμα' αυτά είναι τόσο παλιά όσο η ίδια η ανθρωπότητα. Αμέτρητα, όσο αναρίθμητες είναι οι παραδόσεις του κόσμου για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κατά την διάρκεια της άφιξης του νέου έτους, που αναμφίβολα συνδέονται με μια άλλη ανατολή που έχει ως στόχο να προσελκύσει κάθε θαυμάσιο πράγμα για την επίτευξη ευημερίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Είναι σχεδόν μεσάνυχτα και ο καινούργιος χρόνος έρχεται σύντομα. Θεωρητικά, υπάρχει μόνο ένα λεπτό για να πραγματοποιηθούν οι διάφορες 'προλήψεις' για το καλωσόρισμα του έτους, αλλά λέγανε παλαιότερα πως μπορεί να γίνει μια εξαίρεση και να περάσουν μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα για να διασφαλιστεί και να φτάσει το έτος γεμάτο ήδη με ευτυχία και ευημερία.
Δεν είναι απαραίτητο ή δυνατόν να πραγματοποιήσει κανείς όλες τις τελετές που είναι γνωστές. Κάθε πρόσωπο θέτει σε εφαρμογή κάποιες και ακολουθεί πιστά τα βήματα με βάση τις προτεραιότητες, τις επιθυμίες και τις συνήθειες του. Για να επωφεληθείτε από τα πρακτικά της αλλαγής από το ένα έτος στο άλλο, υπάρχουν διάφορες επιλογές.

Σε 24 ώρες
Στη 31η Δεκεμβρίου ο χρόνος που έχετε φαίνεται μικρό διάστημα για όλα τα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε όλο το νέο έτος. Το να φορέσεις νέο ένδυμα είναι μια από τις πιο ικανοποιητικές τελετουργίες. Για παράδειγμα ένα νέο φόρεμα, μια καινούργια μπλούζα ή ένα πουκάμισο, καινούργια εσώρουχα και άλλα. Και έτσι θα εξασφαλιστεί νέα ντουλάπα όλο το χρόνο.

Η φωτιά είναι μια άλλη απαραίτητη τελετουργία, δεδομένου ότι παρέχει θερμότητα και φως. Ανάβονται κεριά για την ειρήνη και την αρμονία κατά το προσεχές έτος. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το χρώμα του ζωδίου τους ή κλασικά χρώματα για να προσελκύσουν την αγάπη, την ειρήνη, την υγεία, κτλ.

Καθαρίστε το σπίτι και πετάξτε όλα τα παλιά ή σπασμένα πράγματα, καθώς αυτό είναι μια ακόμη παράδοση. Επίσης, σφουγγαρίστε παντού, ειδικά στις γωνίες, καθώς λέγεται ότι έτσι θα "αφαιρεθεί η κακή ενέργεια και θα απομακρυνθεί η ανεπιθύμητη."

Τίποτα καλύτερο απ' το να φορέσετε χρωματιστά εσώρουχα ανάλογα με το τι είναι πιο σημαντικό να πάρετε στο νέο έτος: κόκκινα για αγάπη, κίτρινα για τύχη, λευκά ή πράσινα για υγεία και χρήματα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν την οικονομική ευημερία. Φέρτε νομίσματα, καθώς "τα χρήματα φέρνουν χρήματα", λένε. Τοποθετήστε τα στην πόρτα του σπιτιού για να εξασφαλίσετε συνεχόμενα έσοδα. Αυτή η κίνηση με τα χρήματα δεν αποτυγχάνει, λένε.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχετε γραμμένο σε χαρτί τις ελπίδες, τα όνειρα, τους στόχους σας και διατηρήστε το μέχρι και τα μεσάνυχτα. Σε ένα άλλο χαρτί επίσης βάλετε τα κακά πράγματα και τα αρνητικά για το έτος που έχει φύγει και τα οποία δεν θέλετε να επαναληφθούν.

Όταν έρθουν τα μεσάνυχτα
Τα μεσάνυχτα ρίχνουν τροφή και η πιο γνωστή είναι οι φακές, πράγμα που επαναλαμβάνουν κάθε σεζόν, προκειμένου να προσελκύσουν τον πλούτο, την ευημερία και την εξασφάλιση της τροφής. Μερικοί τις ρίχνουν από ψηλά, για να πέσουν ελεύθερα, και τις αφήνουν εκεί για επτά ημέρες, δήθεν για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Περπάτημα ή τρέξιμο με αποσκευές είναι ένα ακόμη τελετουργικό για τη νέα χρονιά, πράγμα που σημαίνει πολλά ταξίδια. Να είστε όμως έτοιμοι με όλα αυτά που θεωρείτε απαραίτητα για κάθε ταξίδι.

Φάτε 12 ρόγες σταφύλι, μία για κάθε μήνα και κάντε μια διαφορετική ευχή.

Για να είστε υγιείς και να διατηρήσει μια θετική στάση όλο το χρόνο, υποστηρίζεται ότι στις αρχές του έτους πρέπει να φάτε ένα μήλο.

Κοντά στη νέα χρονιά διαβάστε το χαρτί που είχατε γράψει με όλες σας τις ευχές και τις επιθυμίες.

Τέλος, κάψετε το χαρτί που περιέχει όλα τα κακά πράγματα και τα αρνητικά του προηγούμενου έτους και μην ανησυχείτε, δεν θα επαναληφθούν. Η ιδέα είναι να αφήσουμε τη φωτιά να πάρει τις απογοητεύσεις, το θυμό, τη θλίψη.
Κούβα: παραδόσεις / ιεροτελεστίες
Οι περισσότεροι Κουβανοί πραγματοποιούν πολλές από αυτές τις τελετές. Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς για αυτούς γιορτάζεται και με ένα μενού Creole, καθώς το νέο έτος συμπίπτει με την επέτειο του θριάμβου της Επανάστασης και υπάρχουν γιορτές σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού.

Στο τέλος του έτους το δείπνο είναι πολύ σημαντικό. Για την ακρίβεια τα τραπέζια είναι καλυμμένα με το καλύτερο τραπεζομάντιλο του σπιτιού. Για πολλούς, ο χοίρος είναι ο οικοδεσπότης των τροφίμων και η προετοιμασία του αποτελεί ένα ολόκληρο τελετουργικό.
Συνοδεύουν το πιάτο με ρύζι και φασόλια, καλά βρασμένα, ανάμεικτη σαλάτα μαρούλι, ντομάτα και λάχανο. Επίσης, στο τραπέζι υπάρχουν ώριμες τηγανητές μπανάνες και διάφορα άλλα πεντανόστιμα ορεκτικά και φυσικά πολύ σκόρδο! Το γεύμα τελειώνει συνήθως με τους χαρακτηριστικούς πυκνούς λουκουμάδες βουτηγμένους σε σιρόπι.

Περίπου στις 12 το βράδυ κάθε οικογένεια περιμένει μαζί με την αλλαγή του χρόνου και τον θρίαμβο της Επανάστασης μπροστά στην τηλεόραση με ειδικό προγραμματισμό. Τα φιλιά, οι χειραψίες, οι αγκαλιές, οι ευχές πάνε κι έρχονται!

Τα μεσάνυχτα, μια αλληγορική κούκλα αποτεφρώνεται. Είναι ένα τελετουργικό 'κάθαρσης' που αποκρούει την κακή τύχη και τις αρνητικές ενέργειες και για την περίοδο που έληξε αλλά και για την μελλοντική.

Οι ρίψεις νερού είναι μια ακόμη παράδοση που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Κουβανοί. Οι οικογένειες σμήνος σε μπαλκόνια, ταράτσες ή πόρτες ρίχνουν κουβάδες με νερό, σημάδι της καθαριότητας. Μερικοί λένε ότι στο παρελθόν ρίχνανε, επίσης, παλιά ρούχα και σπασμένα πράγματα έτσι ώστε το νέος έτος να τους βρει ανανεωμένους και καθαρούς. Ενώ αυτό το τελετουργικό διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, μερικές φορές έπειτα από μερικά αστεία συνεχίζεται και στο νέο έτος!

Αυτά και άλλα πολλά τελετουργικά ασκούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι Κουβανοί δεν απέχουν πολύ από αυτά. Αληθινά ή όχι, γίνονται, χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα και αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς.

Όλα αυτά που πλαισιώνουν τον εορτασμό αποτελούν τεράστια κίνητρα για ελπίδα βελτίωσης στο πεδίο της αγάπης, της οικογένειας, της απασχόλησης και της οικονομική ανάπτυξης στο νέο έτος που υποδεχόμαστε!
Sierra Maestra

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια