Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

World Day of Palliative Care / Ημέρα κατά του Πόνου

Η ανακούφιση από τον πόνο και η παρηγορητική φροντίδα αποτελούν αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα! 

Στις 9 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας.
Η παρηγορητική φροντίδα, δηλαδή οι επιστημονικές πράξεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του πόνου και όλων των συνοδών συμπτωμάτων, είναι συνυφασμένη με τις ανίατες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το ΑΙDS, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα νευρολογικά νοσήματα, οι βαριές νεφρικές και καρδιακές ανεπάρκειες.
Πρόκειται δηλαδή για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών μέσα από μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, που υποστηρίζει το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια στο θάνατο.
Σύμφωνα με τα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα, οι καρκινοπαθείς ασθενείς τελικού σταδίου υποφέρουν, σε ποσοστό 30%, από νευροπαθητικό πόνο.
Ο πόνος είναι το 2ο σύμπτωμα, μετά τον πυρετό, που έχουν οι ασθενείς με AIDS, ενώ το 50% αυτών υποφέρει από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο.
Επιστολή ενημέρωσης και κινητοποίησης φίλων της ΠΑΡΗΣΥΑ
Ελληνική Εταιρεία Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών.
Αγαπητό μέλος, αγαπητέ φίλε της Παρηγορητικής Φροντίδας,
"Σκέψου στο ευρύτερο ή στο στενό συγγενικό περιβάλλον σου τους συνανθρώπους σου που ταλαιπωρούνται από χρόνιες αρρώστιες που δεν θεραπεύονται, όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλα νευρολογικά νοσήματα, AIDS, χρόνιες αρθρίτιδες, βαριά νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν καθημερινά πάμπολλα προβλήματα, που δυσκολεύουν τη ζωή τους και επηρεάζουν την ποιότητά της.

Και ενώ η κλασική Ιατρική αντιμετωπίζει ενεργά το χρόνια νόσημα, πολύ λίγο ασχολείται με όλα εκείνα τα προβλήματα που έχουν οι ασθενείς κάτω από τα φάσμα του επικείμενου θανάτου.

Η Παρηγορητική Φροντίδα είναι ακριβώς το ανάχωμα στο τεράστιο αυτό κενό.
Είναι η ενεργός φροντίδα των αρρώστων που η ασθένειά τους δεν είναι θεραπεύσιμη, είναι η φροντίδα που ενισχύει τη ζωή και βλέπει το θάνατο σαν τη φυσιολογική εξέλιξή της.
Αντικείμενό της είναι ο έλεγχος του πόνου και άλλων συνοδών συμπτωμάτων και η ολιστική ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική στήριξη του αρρώστου και της οικογένειας στο νοσοκομείο ή στο σπίτι.
Η ποιότητα στη ζωή των βαριά πασχόντων συνανθρώπων μας και η αξιοπρέπεια στο θάνατο είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελάχιστη υποχρέωση της κοινωνίας.

Αγαπητέ φίλε, μπορείς να βοηθήσεις στο έργο αυτό!!!
Ως εξέχον μέλος της κοινωνίας, ένωσε τη φωνή σου μαζί μας για να μάθουν όλοι πως η ανίατη ασθένεια έχει ανακούφιση.
Η υπογραφή σου για την ενίσχυση των σκοπών της εταιρείας θα κινητοποιήσει την κοινωνία και την Πολιτεία στο πρόβλημα και θα κάνει γνωστούς τους σκοπούς και τις δυνατότητες της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και Μη Ασθενών.
Γιατί όλοι δικαιούμαστε να ζήσουμε ανθρώπινα και να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια