Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Άγνωστες Λέξεις Τεχνολογίας


* HTML
Είναι η γλώσσα συγγραφής των ιστοσελίδων.
* PostScript
Είναι μία γλώσσα δημιουργίας εγγράφων, η οποία....

χρησιμοποιείται κυρίως στην επιτραπέζια τυπογραφία.
* Portable Document Format (PDF)
Φορμά ψηφιακού εγγράφου, ανεξάρτητου από πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος, που
 δημιούργησε η Adode Systems και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο ίντερνετ.
* DjVu
Φόρμα εγγράφου ειδικά για σκαναρισμένα έγγραφα, κυρίως κειμένου.
* EPUB (IDPF)
Είναι ένα ανοιχτό στάνταρντ για e-book, το οποίο δημιούργησε το Internationalt Digital Publishing Forum (IDPF).
* fictionBook
Φορμά e-book βασισμένα στη γλώσσα XML, ιδιαίτερα δημοφιλές στους υπολογιστές.
* Μοbipocket
Φορμά e-book βασισμένο στο στάνταρντ Open eBook.
* Kindle
Φορμά e-book που χρησιμοποιεί το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon και βασίζεται στο Mobipocket.
* eReader
Είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανάγνωσης των αρχείων Palm Digital Media, τα οποία είναι ένα φορμά e-book κυρίως για smartphone, PDA, αλλά και υπολιγιστές.
* Broadband eBook
Το φορμά e-book της Sony
* Tome Raider
Αρκετά διαδεδομένο φορμά e-book
* Arghos Reader
Το φορμά e-book της γαλλικής Arghos Diffusion, γνωστής για τα MP4 Player της, στα οποία και το χρησιμοποιεί.
* Microsoft Reader
Το φορμά e-book της Microsoft
 
Smartphone
Κινητό τηλέφωνο, εξοπλισμένο με δυνατότητες μικρού φορητού υπολογιστή. Δεν υπάρχει κάποιο επίσημο στάνταρ που να καθορίζει τι ακριβώς είναι ένα Smartphone, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει η παραδοχή ότι ένα Smartphone, εκτός από κινητό τηλέφωνο, είναι και ένας υπολογιστής παλάμης.
Wi-Fi
Σύστημα ασύρματης
μετάδοσης δεδομένων μικρής εμβέλειας. Το χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε (ή απλά να επεκτείνουμε) δίκτυο υπολογιστών.
GRS
(Global Positioning System)
Σύστημα πλοήγησης μέσω πλέγματος δορυφόρων. Μία συσκευή GPS μπορεί να προσδιορίσει τη γεωγραφική μας θέση, επικοινωνώντας με δίκτυο δορυφόρων που έχει δημιουργηθεί για τη δουλειά αυτή. Κατά κανόνα οι συσκευές GPS διαθέτουν και χάρτες, μέσω των οποίων μας πλοηγούν, οδηγώντας μας στον προορισμό μας.
Chat
Κουβεντούλα. Στην εποχή μας κυρίως χαρακτηρίζει τη γραπτή συνομιλία μέσω υπολογιστών, σε πραγματικό χρόνο. Ουσιαστικά πρόκειται για συνεχή ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω Ίντερνετ, κινητών τηλεφώνων κλπ σε πραγματικό χρόνο.
On line
Συνδεδεμένος σε δίκτυο υπολογιστών, Ίντερνετ κ.α. Έκφραση που αρχικά σήμαινε σύνδεση σε τηλεφωνική γραμμή, αλλά στις μέρες μας σημαίνει σύνδεση στο Ίντερνετ.
GPRS
Τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας. Χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου στο Ίντερνετ και συνήθως χρεώνεται βάσει του όγκου δεδομένων που διακινούνται μέσω του κινητού.
iPhone
Το δημοφιλές και μοδάτο Smartphone της Apple.
* HEPC
(Home Entertainment PC)
Είναι ο υπολογιστής που χρησιμοποιείται για οικιακή διασκέδαση. Συνδέεται συνήθως στην τηλεόραση και το σύστημα Home Cinema ή το στερεοφωνικό μιας και λειτουργεί ως πηγή οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο, μουσική, φωτογραφίες), το οποίο προέρχεται από ψηφιακά αρχεία πολυμέσων που βρίσκονται σε σκληρό δίσκο του υπολογιστή (εσωτερικό ή εξωτερικό) ή σε δίσκους CD, DVD, Blu-Ray ή σε κάρτες μνήμης (USB, SD, MS κ.λπ), ή κατεβάζουμε από το Internet. Επίσης στο HEPC παίζουμε με παιχνίδια, ακούμε ιντερνικό ραδιόφωνο, βλέπουμε βιντεάκια ροής (You Tube κλπ) και γενικά διασκεδάζουμε ψηφιακά.
* Βlu - Ray
Είναι το φορμά δίσκων υψηλής ευκρίνειας που δημιούργησε η Sony. Είναι σαν τους δίσκους DVD, αλλά με σημαντικά μεγαλύτερη χωρητικότητα και χρειάζονται ειδικούς οδηγούς για την αναπαραγωγή/εγγραφή τους. Οι ταινίες σε Blu-Ray χαρακτηρίζονται από την εκπληκτική τους ανάλυση (1920Χ1080) και γενικότερα από την πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου σε σχέση με τα DVD.
*HDMI
Πρωτόκολλο ψηφιακής σύνδεσης συσκευών εικόνας και ήχου. Υλοποιείται με ειδικές (ομώνυμες) θύρες στις συσκευές και (ομώνυμο) καλώδιο σύνδεσης.
* Minijack
Τύπος βύσματος, που χρησιμοποιείται κυρίως στις αναλογικές συνδέσεις ήχου.
*RCA
Τύπος βύσματος, που χρησιμοποιείται κυρίως στις αναλογικές συνδέσεις ήχου.
*DVI
Πρωτόκολλο ψηφιακής σύνδεσης του υπολογιστή με την οθόνη του.
*VGA
Πρωτόκολλο αναλογικής σύνδεσης του υπολογιστή με την οθόνη του.

* Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας (HDTV)
Είναι το πρότυπο για την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, το οποίο προβλέπει 1080 οριζόντιες γραμμές στην τηλεοπτική εικόνα έναντι των 576 που υπάρχουν στο σήμα PAL που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει εξαιρετικά μεγαλύτερη ευκρίνεια και λεπτομέρεια στην εικόνα, ιδιαίτερα αισθητή στις μεγάλες τηλεοράσεις (διαγωνίου μεγαλύτερης των 42 ιντσών) και στους βιντεοπροβολείς.
Τεχνικά, η ψηφιακή τηλεόραση (DVB-T) μπορεί να είναι και Υψηλής Ευκρίνειας (HDTV), αλλά στην Ελλάδα προς το παρόν δεν προβλέπεται από το νόμο εκπομπή ψηφιακού σήματος υψηλής ευκρίνειας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
* Ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος:
Πρόκειται για μία υπηρεσία της ψηφιακής τηλεόρασης που μας παρέχει πληροφορίες για το πρόγραμμα το οποίο παίζει αλλά και για αυτό που ακολουθεί, δίνοντάς μας παράλληλα τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε εγγραφή του προγράμματος.
Κάτι σαν το Teletext της αναλογικής τηλεόρασης, όμως πολύ πιο εξελιγμένο και διαδραστικό.
* Αποκωδικοποιητής DVB-T
Είναι μια συσκευή που συνδέεται στην τηλεόραση σε περίπτωση που δεν έχει δέκτη ψηφιακής τηλεόρασης ή αυτός που έχει δεν είναι συμβατός με το πρωτόκολλο κωδικοποίησης της ψηφιακής εκπομπής. Ο αποκωδικοποιητής διαθέτει δέκτη ψηφιακής τηλεόρασης (τον οποίο συνδέουμε στην κεραία της τηλεόρασης) και δικό του τηλεχειριστήριο.
Λαμβάνει το ψηφιακό σήμα, το μετατρέπει σε σήμα βίντεο και το στέλνει στην τηλεόραση.
PublicLife

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια