Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΖΥΜΕΣ για όλα 🍘🍛🍪 Dough

ΖΥΜΕΣ για όλα Dough
.
Χωριάτικο φύλλο πίτας
@Θήκες από τραγανό φύλλο, γεμιστές
Ωτία ποντιακά

@Εύκολη Ζύμη Για Πίτσα

2 1/2 φλυτζ τσαγ αλεύρι
μαγιά φρέσκια μεγέθους 1 καρυδιού
1 φλυτζ τσαγ νερό
λίγο ούζο
#Βάλτε το αλεύρι σε μπολ
Ζεστάνετε το νερό, ρίξτε μέσα τη μαγιά και ανακατέψτε να διαλυθεί καλά.
Ρίξτε τη στο αλεύρι και ρίξτε και λίγο ούζο
Ζυμώστε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια
Αλείψτε το ταψάκι σας με λίγο λάδι και ανοίξτε τη ζύμη με τα δάχτυλα να το καλύψει
Βάλτε τη γέμιση της αρεσκείας σας
Ψήστε στους 200 μέχρι να πάρει χρώμα
Τα υλικά είναι για 2 ταψάκια αλουμινίου. Το αλεύρι λίγο λίγο, όσο σας πάρει να μην κολλάει. Όχι πολύ γιατί σκληραίνει η ζύμη. Αν μείνει 10΄ στο μπολ γίνεται πολύ μαλακή και ανοίγει πιο εύκολα στο ταψί. Το νερό όχι καυτό γιατί κόβει η μαγιά (ζεστό να το αντέχετε στο δάχτυλό σας μέχρι το 10)

@Εύκολη ζύμη κουρού

1 φαριν-απ
1 γιαούρτι
250 γρ μαργαρίνη
ελάχιστο αλάτι-ζάχαρη
#Ζυμώνουμε τα υλικά ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης, τα ανοίγουμε ως συνήθως, βάζουμε την γέμιση που προτιμάμε και κλείνουμε πιέζοντας τα πλάγια με ένα πιρούνι.

@Πίτες για σουβλάκια

(4 πίτες):
250gr αλεύρι κίτρινο για πίτες/χωριάτικο ψωμί
χλιαρό νερό (μου πήρε περίπου 2 δαχτυλάκια ποτήρι νερό)
2 κουταλάκια γλυκού ξηρή μαγιά
¾ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
ελαιόλαδο
#Σε μια γαβάθα ρίχνουμε τα ξηρά υλικά (αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά) και ανακατεύουμε.
Μετά ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακιά, εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε περίπου για ¼ της ώρας και όσο ζυμώνουμε αλείφουμε με λίγο λάδι τα χέρια μας.
Αυτό το κάνουμε 2-3 φορές προς το τέλος του ζυμώματος.
Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, τυλίγουμε το μπολ με ζελατίνα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει το ζυμάρι.
Μετά το ξαναζυμώνουμαι, το χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια και ξανατυλίγουμε το μπολ με ζελατίνα και αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσει πάλι.
Τότε η ζύμη είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε.
Πιάνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε από το κέντρο προς τις άκρες, με τα δάχτυλα, σε πιτάκια μέχρι να έχει το σχήμα της πίτας που ξέρουμε.
Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε μια μια τις πίτες. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη να τη γυρίσουμε να ψηθεί από την άλλη πλευρά όταν αρχίζουν να δημιουργούνται φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Την ψήνουμε λίγο και από την άλλη πλευρά και είναι έτοιμη.
Κάθε έτοιμη πίτα τη βάζουμε σε ένα κομμάτι λαδόχαρτο.
Αφού έχουμε φτιάξει μια στοίβα από λαδόχαρτο/πίτα τη βάζουμε σε σακούλα για να διατηρηθούν ζεστές και μαλακές μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Αν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουμε άλλη μέρα καλό είναι να τις βάλουμε στο ψυγείο.
@Express φύλλο για πίτα
3/4 του νεροπότηρου χλιαρό νερό
1/4, του ίδιου νεροπότηρο, ελαιόλαδο
1/2 κ.γ αλάτι
1/4 κ.γ σόδα μαγειρική
αλεύρι για όλες τις χρήσης (όσο πάρει)
πιπέρι
#Γεμίζουμε το ποτήρι ως τα 3/4 με χλιαρό νερό και το συμπληρώνουμε με το λάδι.Το αδειάζουμε σε μία λεκάνη και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απ' το αλεύρι.
Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.
Το αφήνω να σταθεί 1/2 ώρα και το χωρίζω στα δύο.
Ανοίγω το ένα κομμάτι σε φύλλο, το στρώνω στο ταψί, που το έχω λαδώσει, βάζω την γέμιση και βάζω και το άλλο φύλλο από πάνω.
Χαράζω και ψήνω.
Ταψί Νο.30, αλουμινένιο! Φουσκώνει πολύ λίγο.
@Ζύμη για κρέπες
1 1/2 κούπα κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια ζάχαρη
3 αβγά
2 κουταλάκια κονιάκ
1 1/2 κούπα γάλα
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
#Σε μπολ βάλτε το αλεύρι με το αλάτι
Ρίξτε τη ζάχαρη και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα
Προσθέστε το κονιάκ και το γάλα
Χτυπήστε με το μίξερ να γίνει πηχτός, λείος χυλός
Βάζετε και το βούτυρο
Σκεπάστε κι αφήστε το χυλό στο ψυγείο μισή ώρα
Ζεστάνετε τον πάτο αντικολλητικού τηγανιού, χωρίς καμία λιπαρή ουσία
Με κουτάλα βάζετε από το χυλό να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού
Γυρίστε την κρέπα να ψηθεί κι από την άλλη (ψήνονται πολύ γρήγορα, προσέξτε μην σας καούν)
Βάλτε τις τη μια πάνω στην άλλη και σκεπάστε με μεμβράνη
Διατηρήστε τις στο ψυγείο ή φτιάξτε εκείνη την ώρα τις κρέπες
Γεμίζονται με μερέντα, μπανάνα, ξηρούς καρπούς, μαρμελάδα, ινδοκάρυδο, τρούφα..
Γίνονται και αλμυρές αν τις γεμίσετε με ζαμπόν, τυρί, μανιτάρια..
Αν έχετε την ειδική συσκευή για κρέπες, ακόμη καλύτερα!
@Ζύμες για τάρτες
1η ζύμη
125 γρ. βούτυρο
1 αυγό
100 γρ. ζάχαρη
1/8 λίτρου γάλα
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
125 γρ. βρώμη
125 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2η ζύμη
200 γρ. αλεύρι
200 γρ. κρύο βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. τριμμένα αμύγδαλα
50 γρ. γαλέτα
ξύσμα από ½ λεμόνι
1 αυγό
1 σφηνάκι ρούμι
3η ζύμη
200 γρ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αμύγδαλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
2 κρόκοι αυγού
4η ζύμη
250 γρ. αλεύρι
250 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αμύγδαλα
2 κ.γ. ρούμι
1 κ.γ. κανέλα ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. κακάο
2 αυγά
1 πρέζα γαρίφαλο
#Σε όλες η διαδικασία είναι ίδια.
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά.
Δεν κουράζουμε την ζύμη μας και έχουμε πάντα το βούτυρο κρύο σε κομμάτια μικρά για να ενσωματωθεί καλά.
Στην συνταγή 1 μπορούμε τα 125 γρ. βρώμη να τα κάνουμε 75 και τα υπόλοιπα 50 τριμμένο αμύγδαλο.
Στην συνταγή 2 μπορούμε να ψήσουμε την τάρτα μόνη στον φούρνο άδεια (στην περίπτωση που θέλουμε να την γεμίσουμε αργότερα ), στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά.
Και στη συνταγή 3 η τάρτα μπορεί να ψηθεί στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά (αν θέλουμε επίσης να την γεμίσουμε αργότερα) και στις δύο περιπτώσεις πάντα αφού τις έχουμε τρυπήσει με ένα πιρούνι πριν τις βάλουμε στον φούρνο. Μετά μπορούμε να τις καταψύξουμε αφού τις έχουμε τυλίξει με μεμβράνη, έτσι μπορούμε να έχουμε ανα πάσα στιγμή μία βάση τάρτας
@Ζύμη σφολιάτας με μαγιά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κούπα χλιαρό φρέσκο γάλα
4 κούπες αλεύρι δυνατό (αυτό που φτιάχνουμε τσουρέκι και ψωμάκι)
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές σπορέλαιο
2 αβγά
1 κούπα βούτυρο μαλακό
#Διαλύστε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα κι αφήστε να σταθεί
Κοσκινίστε αλεύρι, προσθέστε το αλάτι κι ανοίξτε λάκκο
Ρίξτε στο λάκκο το λάδι, τα αβγά, τη μαγιά
Ζυμώστε να γίνει ζύμη μαλακιά, λεία και εύπλαστη, να μην κολλά στα δάκτυλα
Καλύψετε με πετσέτα το μπολ και βάλτε τη ζύμη σε ζεστό μέρος 2 ώρες περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο
Πατήστε τη να ξεφουσκώσει και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε φύλλο
Βουτυρώστε το μισό φύλλο με σπάτουλα, βάζοντας το 1/3 από το βούτυρο, αφήνοντας αβουτύρωτο το γύρω μέρος
Αλείψτε το περιθώριο αυτό με νερό και διπλώστε να κολλήσει στις άκρες
Πατήστε πάλι με τον πλάστη να πλατύνει λίγο και επαναλάβετε τη διαδικασία, βουτυρώνοντας τη μισή πλευρά και διπλώνοντάς τη.
Μαζέψτε σε μπάλα τη ζύμη, βάλτε τη στο μπολ και σκεπάστε τη
Αφήστε τη στο ψυγείο 3 ώρες
Για τα κρουασάν, ανοίγετε σε φύλλο και ξεκινώντας από το κέντρο χαράζεται σε τρίγωνα όλο το φύλλο
@Ζύμη για τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια κλπ
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1-2κουταλιές της σούπας να αφαιρεθούν)
1 πλάκα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ του γλυκού κοφτό αλάτι.
#Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε 1-2 λεπτά να χλιαρέψει.
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι και με το αυγοδάρτη ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το αλατάκι και ανακατεύουμε πάλι.
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και αρχίζουμε και χρησιμοποιούμε τα χεράκια μας για να κάνουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Ανοίγουμε σε φύλλο λεπτό και με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο κόβουμε την ζύμη, όση ζύμη περισσέψει την μαζεύουμε και την φυλάμε σκεπασμένη για να μην ξεραθεί.
Γεμίζουμε με ότι θέλουμε....λουκανικάκια, ή φιλαδέλφεια,η ότι βάζει η κάθε νοικοκυρά για να κάνει τα τυροπιτάκια της!!!
Κλείνουμε και πατάμε καλά με ένα πιρουνάκι, βάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη που έχουμε φυλάξει και ανοίγουμε πάλι σε φύλλο λεπτό.
Η ζύμη θα είναι λίγο λιπαρή από το βούτυρο.
@Φύλλο χωριάτικο
1 ποτήρι νερό χλιαρό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. ξύδι
αλεύρι όσο πάρει (περίπου 5 κούπες)
# Σε λεκάνι βάζουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε κούπα κούπα το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.Μόλις η ζύμη μαζευτεί γύρω από το κουτάλι, αφήνουμε το κουτάλι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 40 λεπτά.
Ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε σε 6-10 μπαλάκια.(ανάλογα πόσα φύλλα θέλετε)
Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με πλάστη σε φύλλο όσο το δυνατόν πιο λεπτό.
Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο τσαλακωτά. Συνεχίζουμε με λάδωμα –φύλλο τσαλακωτά, και στη μέση βάζουμε τη γέμιση.
Στο τελευταίο φύλλο αλείφουμε πάλι λίγο αραβοσιτέλαιο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά με 1 ώρα.
@Πίτες αραβικές
Προετοιμασία: 25 λεπτά και 1,5 ώρα αναμονή | Μαγείρεμα: 5 λεπτά | Σύνολο: 30 λεπτά και 1,5 ώρα αναμονή
Συνταγή για: 6 μεγάλες ή 12 μικρές πίτες
Αλεύρι: 500 γρ. και λίγο για το άνοιγμα
Χλιαρό νερό: 250 ml
Ελαιόλαδο: 1 κουταλιά σούπας
Αλάτι: 2 κουταλάκια τσαγιού
Ξερή μαγιά: 1,5 κουταλιά σούπας
#1. Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και την μαγιά. Ανοίγετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε το νερό και το λάδι. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη (10 - 15 λεπτά)
2. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 1,5 περίπου ώρα.
3. Προθερμαίνετε το φούρνο καλά στους 250 βαθμούς.
4. Ζυμώνετε ελαφριά τη ζύμη και την χωρίζετε σε 6 ή 12 κομμάτια, ανάλογα αν θέλετε μεγάλες ή μικρές πίτες. Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγετε σε στρογγυλές πιτούλες και τις βάζετε σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόχαρτο.
5. Ψήνετε τις πίτες στο φούρνο για 5 λεπτά. Μην τις παραψήσετε γιατί θα σκληρύνουν. Οι πίτες φουσκώνουν σαν μπαλονάκια (αυτό τις κάνει ιδανικές για γεμιστά σάντουιτς)
6. Βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν πριν τις φυλάξετε.
@Ζύμη για πιροσκί
500 γρ. Αλεύρι
½ φλ. Τσαγιού βούτυρο λιωμένο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα
½ εως ένα φλ. Τσαγιού γάλα χλιαρό
2 κουταλάκια αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
#Σε λεκάνη βάζουμε το ½ φλ. τσαγιού γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε ½ φλ. τσαγιού αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτετε τα αυγά, το βούτυρο, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε και αν χρειαστεί προσθέτετε και το υπόλοιπο γάλα. Αφήνετε τη ζύμη πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια την ανοίγετε σε φύλλο 1 εκατοστού και την κόβετε σε κύκλους διαμέτρου 8 εκατοστών. Βάζετε στο κέντρο κάθε δίσκου μια κουταλιά γέμιση. Αλοίφετε με τη βοήθεια ενός πινέλου γύρω – γύρω τους δίσκους, τους οποίους στη συνέχεια διπλώνετε σχηματίζοντας μισοφέγγαρα. Τα πλάθετε λίγο να πάρουν αυγοειδές σχήμα και τα αφήνετε πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα να φουσκώσουν λίγο ακόμη.
Τα πιροσκί τηγανίζονται σε κατσαρόλα με μπόλικο λάδι καλής ποιότητας.

@Ζύμη για πεϊνιρλί
2/3 κούπας γάλα στους 40 βαθμούς
30 γρ μαγία νωπή
1/2 κ.γ ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γ αλάτι
2 κ.σ λάδι
#Διαλύστε τη μαγιά στο γάλα, μαζί και την ζάχαρη.
Βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε.
Αφήστε το ζυμάρι να φουσκώσει περίπου 45 λεπτά.
Ανοίξτε οβάλ φιλαράκια 12 εκ περίπου και γεμίστε με τα υλικά της γέμισης. Κλείστε τα πεϊνιρλάκια.
Αφήστε τα να σταθούν 15 λεπτά και ψήστε στους 190 βαθμούς για 10 λεπτά.

Είδη αλευριού ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ

4 Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/10/15, 1:54 μ.μ.

    οταν στο χυλο της κρεπας προσθεσω 2 κολκυθακια τριμμενα και 1/4 τυρι τριμμενο μαζι με ολα τα υπολοιπα υλικα που αναφερετε κι εσεις γιατι δεν γινεται κρεπα παρα κολλαει και δεν γυριζεται στο τηγανι?τι φταίει,μου λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατι το κολοκυθι βγαζει νερο

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/10/15, 7:30 μ.μ.

      Σας ευχαριστώ πολύ,με διαφωτίσατε !!!αν προσθέσω αλεύρι ,θα διορθωθεί?Τον έχω βάλει στο ψυγείο!!
      Επι τη ευκαιρία #ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ#για το site σας!!Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες αλλά και οι συμβουλές κατατοπιστικές!ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!

      Διαγραφή
    3. ευχαριστουμε!!!!!!!!!
      ερωτηση-απορια: γιατι να βαλεις κολοκυθακι στην κρεπα;
      πιστευω θα πηξη καπως

      Διαγραφή