Χωριάτικο φύλλο πίτας

Βασική συνταγή για χωριάτικο φύλλο
Υλικά
6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 3/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας κρασί (ή τσίπουρο ή ρακί)
1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία
1.Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το κρασί και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και μαλακή (να μην κολλάει στα χέρια). Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νερό ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού.
2.Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μεγάλες και δύο μικρότερες μπάλες. Αλευρώνουμε καλά τον μαρμάρινο πάγκο και ανοίγουμε με τον λεπτό ξύλινο πλάστη σε τέσσερα φύλλα, δύο για τη βάση και δύο για το σκέπασμα της πίτας

Τα μυστικά του σπιτικού χωριάτικου φύλλου
Προτιμούμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αυτό που φουσκώνει μόνο του αφού το χωριάτικο έχει πολύ κόκκο και είναι δύσκολο να δουλευτεί.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να βγει το φύλλο πιο αέρινο.
Προσέχουμε την υφή της ζύμης: πρέπει να ξεκολλάει από τα δάχτυλα αλλά να μην είναι σφιχτή. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι θέλει και άλλο αλεύρι ενώ θέλει και άλλο ζύμωμα αφού σιγά-σιγά, το αλεύρι απορροφά το νερό.
Δεν σκεπάζουμε ποτέ την πίτα ακόμα και όταν την βγάλουμε από το φούρνο γιατί δεν θα γίνει τραγανό το φύλλο.
Στις χορτόπιτες υπάρχουν πάντα πολλά υγρά λόγων των χόρτων. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλιτζάνι του καφέ ρύζι, γλυκό τραχανά ή σιμιγδάλι για να το απορροφήσουν.
Όλα τα λαχανικά μπορούν να μπουν σοταρισμένα με μπόλικα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό, φρέσκο δυόσμο και αρκετό κρεμμύδι. 

Related Posts