Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συγγραφέας Κωστής Παπαγιώργης 1947-2014

Πέθανε, σε ηλικία 67 ετών, ο Κωστής Παπαγιώργης, σπουδαίος δοκιμιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής.
Ο Κωστής Παπαγιώργης (ψευδώνυμο του Κ. Παπαγεωργίου) γεννήθηκε το 1947 στο Nεοχώρι Yπάτης όπου εργαζόταν ως δάσκαλος ο πατέρας του. Στη συνέχεια έζησε στην....

Παραλία της Kύμης (1951-1960) και τέλος στο Xαλάνδρι όπου και διέμενε  μέχρι και σήμερα.

Το 1966 μετέβη στη Θεσσαλονίκη για σπουδές νομικής και παρέμεινε εκεί για ένα χρόνο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για σπουδές φιλοσοφίας και παρέμεινε εκεί ως το 1975. Δεν ολοκλήρωσε ούτε τις σπουδές νομικής ούτε αυτές της φιλοσοφίας.

Μετά το 1975 επιστρέφει οριστικά στην Αθήνα και επιδίδεται στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων αλλά και τη συγγραφή δοκιμιακών κειμένων όπως και βιβλίων. Έχει εκδώσει το θεωρητικό περιοδικό «Χώρα». Έχει επίσης συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά, διατηρώντας κατά καιρούς στήλες στην εφημερίδα Επενδυτής, στο περιοδικό Αθηνόραμα, και στην εφημερίδα Lifo.

Το 2002 τιμήθηκε με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο μαρτυρίας - χρονικού για τον "Κανέλλο Δεληγιάννη". Ήταν παντρεμένος με τη Ράνια Σταθοπούλου.

Ο Κωστής Παπαγιώργης, ένας συγγραφέας λαμπρών έργων με έντονο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και κέντρο τα ανθρώπινα πάθη σε συνέντευξή του με αφορμή το συγγραφικό του έργο ανέφερε πως τον είχε απασχολήσει η έννοια του θανάτου και η «αρχάριά» του σχέση με αυτόν και τη ζωή. «Όλα τα κειμενάκια που έχω κάνει έχουν πίσω τους ένα τράνταγμα – θάνατο, ζήλια, μισανθρωπιά, αλκοόλ… Σαν να τρως ένα χαστούκι και να λες: Τώρα, με βάση τον πόνο, να προλάβω να γράψω…».
H κηδεία του Κωστή Παπαγιώργη θα γίνει τη Δευτέρα στις 16:00 στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Κωστή Παπαγιώργη εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ένας εξαιρετικός δοκιμιογράφος, μεταφραστής και συγγραφέας. Ο κόσμος των γραμμάτων αποχαιρετά άλλη μια σπουδαία προσωπικότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την οδύνη του για την απώλεια του Κωστή Παπαγιώργη εκφράζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «ΟΚωστής Παπαγιώργης υπήρξε ένας μεγάλος συγγραφέας και δοκιμιογράφος, ένας αιρετικός διανοούμενος που με το ασίγαστο πάθος του για τη ζωή και την πρόοδο κόσμησε τα ελληνικά γράμματα και έδωσε σπάνιες πνοές στη δημοσιογραφία».

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του, για τον θανάτου του Κωστή Παπαγιώργη.
«Ο Κωστής Παπαγιώργης υπήρξε ένας πολύ δημιουργικός συγγραφέας, ακριβής μεταφραστής, διεισδυτικός δοκιμιογράφος και χρονικογράφος. Όμως, υπήρξε και πολύ περισσότερα. Ήταν ευγενής, ακόμα και όταν ήταν αιχμηρός. Ικανός να ανιχνεύει το διαχρονικό πίσω από το επίκαιρο. Να ανακαλύπτει το ουσιώδες, που συχνά μας κρύβει το επουσιώδες. Ήταν ένας οικείος και παράλληλα δεινός διανοητής. Ο καίριος λόγος και η προσωπική γραφή του πρόσφεραν πνευματικότητα στην καθημερινότητά μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κωστή Παπαγιώργη, για τον πρόωρο θάνατό του, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ευχόμενος «οι νέοι άνθρωποι να τον ανακαλύψουν και να τον αγαπήσουν». 
«Συγγραφέας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, αλλά πάνω από όλα μελετητής και λάτρης της ανθρώπινης φύσης, ο Κωστής Παπαγιώργης μίλησε για τα ανθρώπινα πάθη, αφήνοντάς μας κάποια από τα ωραιότερα κείμενα που έχουν γραφεί ποτέ για αυτά. Αυθεντικός, αντισυμβατικός, ουσιώδης και εικονοκλάστης, αφιέρωσε πολλά γραπτά του στην εθνική μας αυτογνωσία ανατρέποντας στερεότυπα της επίσημης ιστορικής αφήγησης».
/

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια