Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κανόνες Savoir Vivre για το γιορτινό δείπνο

Η περίοδος των γιορτών είναι η καταλληλότερη για να πραγματοποιηθούν δείπνα σε φιλικά ή συγγενικά σας σπίτια.

Αν θέλετε να κερδίσετε ευχάριστα την προσοχή των γύρω σας αλλά και να νιώσετε εσείς ξεχωριστός, εφαρμόστε αν όχι όλους, κάποιους από τους κανόνες του Savoir Vivre που σας παραθέτουμε.
Και... Καλή σας όρεξη!:

Κατά την άφιξή μας...
Κανόνας 1ος
Δεν φτάνουμε ποτέ πριν την καθορισμένη ώρα που έχει καθοριστεί στην πρόσκληση, αλλά ούτε και πολύ αργότερα. Μια καθυστέρηση 5-10 λεπτών είναι μέσα στα πλαίσια της καλής αγωγής. Αν έχουμε σκοπό να καθυστερήσουμε παραπάνω είναι αναγκαίο να τηλεφωνήσουμε στην οικοδέσποινα και να την ενημερώσουμε ζητώντας συγγνώμη.

Κανόνας 2ος
Ένα δώρο επιβάλεται στο σπίτι που ήμαστε προσκεκλημένοι. Το δώρο οφείλεται να δίνεται αμέσως στην οικοδέσποινα και όχι στον οικοδεσπότη όσο πιο διακριτικά γίνεται.

Κανόνας 3ος
Αν για δώρο διαλέξετε κάποια όμορφη ανθοδέσμη, καλό θα ήταν να την αποστείλετε πριν την επίσκεψή σας. Με αυτό τον τρόπο η οικοδέσποινα δεν θα χρειαστεί να ψάχνει τελευταία στιγμή για ένα βάζο αλλά και που θα τα τοποθετήσει, ενώ ταυτόχρονα υποδέχεται τους καλεσμένους της. Σε περίπτωση που τα λουλούδια τα πάτε εσείς, η κάρτα δεν είναι αναγκαία.

Κανόνας 4ος
Όταν πραγματοποιούνται οι συστάσεις, οι κύριοι οφείλουν να σηκωθούν μπροστά στις κυρίες. Επίσης απλώνει το χέρι πρώτα αυτός στον οποίο συστήνουμε κάποιον.
Στο τραπέζι...
Κανόνας 5ος
Οι άνδρες κάθονται μόνο όταν έχουν καθίσει και οι συνοδοί τους. Επιπλέον η οικοδέσποινα κάθεται πρώτη και μετά κάθονται οι καλεσμένοι.

Κανόνας 6ος
Κρατάμε πάντα το μαχαίρι με το δεξί χέρι και το πιρούνι με το αριστερό. Δεν κρατάμε ποτέ τα μαχαιροπίρουνα κάθετα και με την μύτη προς τα πάνω. Μόλις τελειώσουμε το φαγητό μας η σωστή θέση των μαχαιροπίρουνων είναι δίπλα-δίπλα μέσα στο πιάτο.

Κανόνας 7ος
Η υφασμάτινη πετσέτα τοποθετείται πάνω στα γόνατά μας χωρίς να την ξεδιπλώσουμε όλη. Όταν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, τη φέρνουμε κοντά στα χείλια μας και ταμπονάρουμε ελαφρώς. Στο τέλος του γεύματος μην ξεχάσετε να την αφήσετε δίπλα στο πιάτο σας χωρίς να την διπλώσετε.

Κανόνας 8ος
Αν είναι εφικτό ξεχνάμε το κάπνισμα, ειδικά πριν σερβιριστούν τα τυριά. Σε περίπτωση που θέλουμε να καπνίσουμε ζητάμε την άδεια των διπλανών μας. Οι καπνιστές πούρων οφείλουν να περιμένουν την ώρα του καφέ ή κάποιου λικέρ.

Για το ψωμί...
Κανόνας 9ος
Για να φάμε το ψωμί, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με το χέρι και ποτέ με το μαχαίρι. Σε καμία περίπτωση δεν το δαγκώνουμε απευθείας.

Κανόνας 10ος
Αν χρειαστούμε την βοήθεια του ψωμιού για να σπρώξουμε το φαγητό μας προς το πιρούνι, μην ξεχάσετε να κρατάτε το ψωμί με το αριστερό σας χέρι. Ωστόσο αποφεύγουμε να βουτήξουμε το ψωμί μέσα στη σάλτσα μας.
Όσο τρώμε...Κανόνας 11ος
Ένας βασικός κανόνας όταν μας σερβίρουν από μια πιατέλα, ποτέ δεν διαλέγουμε το κομμάτι μας αλλά παίρνουμε το πιο κοντινό μας.

Κανόνας 12ος
Όταν σερβιριζόμαστε τυρί το οποίο δεν είναι κομμένο, φροντίζουμε το κομμάτι μας να είναι όσο και αυτό που πήραν οι υπόλοιποι.

Κανόνας 13ος
Τα περισσότερα λαχανικά κόβονται με το πιρούνι, εκτός από τα σπαράγγια και τις αγκινάρες. Τα φύλλα της αγκινάρας τρώγονται με τα δάχτυλα ενώ η καρδιά της κόβεται με το μαχαίρι. Τα σπαράγγια θα τα κόψετε με το μαχαιροπίρουνο σας.

Κανόνας 14ος
Τα λαχανικά όπως είπαμε κόβονται μόνο με το πιρούνι, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι για να «διπλώσουμε» και να καρφωθούν καλύτερα πάνω στο πιρούνι μας.

Wine Hour…
Κανόνας 15ος
Ταμπονάρουμε τα χείλια μας με την πετσέτα πριν, αλλά και μετά από κάθε γουλιά.

Κανόνας 16ος
Το ποτήρι του κρασιού το οποίο θα είναι κολονάτο, το κρατάμε πάντα από το σώμα και ποτέ από το «κολονάκι».

Κανόνας 17ος
Ποτέ δεν αφήνουμε μια κυρία να σερβιριστεί μόνη της. Τη σερβίρει ο συνοδός της ή, αν δεν υπάρχει, ένας άντρας. Το ποτήρι δεν το γεμίζουμε μέχρι πάνω.
Κατά την αναχώρηση...Κανόνας 18ος
Την λήξη του δείπνου θα τη δώσει ο πιο σημαντικός καλεσμένος. Όλοι οφείλουν να χαιρετήσουν τους οικοδεσπότες, ακόμα και αν κάποιος θέλει ή χρειαστεί να φύγει εκτάκτως νωρίτερα.

Κανόνας 19ος
Αν κάποιος καλεσμένος γνωρίζει ότι θα φύγει νωρίτερα από το καθορισμένο, τότε πρέπει να ενημερώσει την οικοδέσποινα πριν ξεκινήσει το δείπνο ώστε να έχει χρόνο να προσαρμόσει το σερβίρισμά της.

Λίγες μέρες αργότερα...
Κανόνας 20ος
Λίγε μέρες αργότερα η αποστολή μιας ευχαριστήριας κάρτας με τη συνοδεία ή μη λουλουδιών θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους οικοδεσπότες. Επίσης και ένα τηλεφώνημα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια κάρτα.
flowmagazine

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια