Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βοτανικός κήπος Διομήδους

Ένας αληθινός παράδεισος βρίσκεται δίπλα μας και ίσως οι περισσότεροι από εμάς δεν το γνωρίζουν.
Με τεράστια ποικιλία φυτών από ολόκληρο τον κόσμο, ο Βοτανικός Κήπος αναλαμβάνει να μας συστήσει με τον καλύτερο τρόπο στο βασίλειο της χλωρίδας. Τα τριαντάφυλλα σε μαγεύουν, οι παιώνιες είναι σαν ψεύτικες, οι ίριδες εντυπωσιακές, τα νούφαρα κρύβουν ένα....

σωρό βατραχάκια, ενώ που και που ξεπροβάλλουν πίσω από τους θάμνους οι αιωνόβιοι κάτοικοι του κήπου, οι χελώνες.
Μαθαίνουμε πως ο πρώτος βοτανικός κήπος στον κόσμο ιδρύθηκε στην Αθήνα τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, ο οποίος θεωρείται μέχρι σήμερα ο θεμελιωτής της βοτανικής επιστήμης.

Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους λειτουργεί σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων από τον αρχικό και αποτελεί την πραγματοποίηση του ονείρου ενός πολύ σπουδαίου ανθρώπου, του Αλέξανδρου Διομήδη. Ο ίδιος μετά τον θάνατό του κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημιουργία του κήπου. Υπήρξε μάλιστα ο όρος, όταν διαμορφωθεί, να μην επηρεαστεί το φυσικό δασικό τοπίο, κάτι που έγινε σεβαστό.

Τα Σαββατοκύριακα ο κήπος γεμίζει από οικογένειες που θέλουν να απολαύσουν αυτόν τον μοναδικό χώρο. Αξίζει να "παρασύρεις" τους δικούς σου για μια βόλτα.
Μοναδική προϋπόθεση, η τήρηση των αυστηρών κανόνων - τους διαβάζεις στην είσοδο. Δεν επιτρέπονται, για παράδειγμα οι μπάλες, γιατί σκέψου ότι μπορεί να σπάσουν τα λουλούδια! Μπορείς όμως να κάνεις ένα "συμμαζεμένο" πικνίκ, φέρνοντας κάποια σνακ - άλλωστε υπάρχουν ξύλινα τραπεζοκαθίσματα κάτω από τα δέντρα.
Γνωρίζεις ότι...
*  Είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Ανατολικής Μεσογείου.
*  Η συνολική του έκταση είναι 1.860 στρέμματα. Τα 1.660 περιλαμβάνουν φυσικά οικοσυστήματα με τουλάχιστον 500 είδη φυτών. Το καλλιεργημένο τμήμα, που εκτείνεται σε 200 στρέμματα, είναι αφιερωμένο σε 2.500 είδη φυτών.
*  Στον δενδρώνα γνωρίζουμε φυτά από κάθε ήπειρο, ενώ στην ανθώνα θαυμάζουμε τα 15 μεγάλα παρτέρια και τις 25 λίμνες - προσοχή στα βατράχια.
Το τμήμα Ιστορικών Φυτών του κήπου δε συναντάτε σε κανέναν άλλο βοτανικό κήπο στον κόσμο.
 Φιλοξενεί είδη που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία, είδη που, όπως μας πληροφορούν οι αρχαίοι συγγραφείς, χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας, καθώς και φυτά που αναφέρουν η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη.Π.χ. νάρθηκα, στο βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά και τη μετέφερε κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους, ή κώνειο, με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης.
*  Θερμοκήπια, φυτώρια, αλλά και διαφορετικοί τομείς με φυτά, μας βοηθούν να κατανοήσουμε σε βάθος τη χλωρίδα.
*  Διεύθυνση:
Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι.
Καθημερινά: 8 π.μ. - 2 μ.μ.
Σαββατοκύριακο: 10 π.μ. - 3 μ.μ.
Κλειστό τις επίσημες γιορτές και τις αργίες.
Βασιλική Χρυστοστομίδου
ΤΕΣΣΑ
.

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια

 1. καλησπέρα, ειλικρινά είμαι κι εγω ένας απο τους αγνοούντες την ύπαρξη του παράδεισου αυτού, σε ευχαριστώ πολυ, μου έδωσες διέξοδο για τα Σ/Κ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. η κριση θα μας δειξει πολλα απλα πραγματα με μεγαλη αξια που τα προσπερνουσαμε
   κανε μια βολτα και για μενα
   καλα να περασεις

   Διαγραφή