Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Αθήνα απέκτησε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί

Σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί μετονομάζεται η πλατεία Θησείου.
Την απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ως ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο της σπουδαίας αυτής γυναίκας, που μελέτησε όσο λίγοι την αρχαιοελληνική γραμματεία.
Δεν ξέρουμε αν οι επόμενες γενιές θα την....

αποκαλούν με το νέο της όνομα, ωστόσο της το χρωστούσαμε.
Η παρουσία της θα είναι εκεί για να θυμίζει την προσφορά της και την πίστη της στον αρχαίο και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
 Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του για να τοποθετηθούν στην πλατεία τρεις στήλες από άσπρο μάρμαρο (1,60 χ 0,45), οι οποίες θα έχουν εγχάρακτες επιγραφές στα ελληνικά και τα γαλλικά με αποσπάσματα από το έργο της Γαλλίδας ελληνίστριας.
Οι στήλες, έργο του Τήνιου γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, θα τοποθετηθούν στον διαμορφωμένο χώρο ανάμεσα στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάµαντος, μια ανάσα από την Αρχαία Αγορά, και θα στηρίζονται σε μαρμάρινη βάση.
 Φιλόλογος και ελληνίστρια, η Γαλλίδα Ζακλίν ντε Ρομιγί (26 Μαρτίου 1913 – 18 Δεκεμβρίου 2010) αγάπησε με πάθος σε όλη τη μακρόχρονη ζωή της την Ελλάδα των κλασικών. Ηταν χειραφετημένη γυναίκα κι έγραψε περισσότερα από είκοσι βιβλία για τα μεγάλα κλασικά κείμενα και τον Θουκυδίδη που μελέτησε σε βάθος, το αρχαίο θέατρο και τους τραγικούς, τον Ομηρο, τους σοφιστές κ.ά. Σχεδόν στο σύνολό τους μεταφράστηκαν στα ελληνικά.
Ανάμεσά τους: «Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή», «Πόσο επίκαιρη είναι η αθηναϊκή δημοκρατία σήμερα;», «Η ηπιότητα στην αρχαία ελληνική σκέψη», «Ο Θουκυδίδης και ο αθηναϊκός ιμπεριαλισμός», «Ανοδος και πτώση των κρατών κατά τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς», «Η έξαρση της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα», «Μια ορισμένη αίσθηση της Ελλάδας», «Η ελληνική τραγωδία στο πέρασμα του χρόνου», κ.ά.
Β.ΤΖ/Η Εφημερίδα των Συντακτών

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια