Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θετικό βήμα για εμβόλιο κατά του έιτζ

Με ένα νέο εμβόλιο Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν πιθήκους που είχαν νοσήσει από ιό παρόμοιο με αυτό του έιτζ. Η μελέτη γεννά νέες ελπίδες για τη δυνατότητα ριζικής καταπολέμησης της επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας.
Ο καθηγητής Λουΐ Πίκερ του Ινστιτούτου Εμβολιασμών και Γενετικών Θεραπειών του πανεπιστημίου.... 

Υγείας και επιστημών του Ορεγκον εξηγεί ότι με την ομάδα του στόχευσαν εναντίον του ιού SIVmac239, που είναι εκατό φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό του έιτζ.
Οι πίθηκοι που έχουν μολυνθεί από αυτόν πεθαίνουν το πολύ σε μία διετία. Tα μισά από τα εμβολιασμένα ζώα δεν νόσησαν καθόλου.
Το εμβόλιο βασίζεται στο μεγαλοκυτταροϊό (CMV), που ανήκει στην οικογένεια του έρπητος.
Αντί, όμως, να προκαλέσει συμπτώματα, είχε τροποποιηθεί γενετικά κατά τρόπο ώστε να πυροδοτήσει επίθεση του ανοσοποιητικού εναντίον των μορίων του SIV.
«Είναι σαν να έχουμε ένα μικρό στρατό που βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή και περιπολεί σε ολόκληρο το σώμα», εξηγεί ο καθηγητής Πίκερ.
Αρχικά οι ερευνητές εμβολίασαν ρεζοπιθήκους και στη συνέχεια τους εξέθεσαν στο φονικό ιό. Οπως διαπιστώθηκε, ο ιός αρχικά εξαπλώθηκε. 
 Οταν όμως ο οργανισμός των ζώων άρχισε να αντιδρά, κατάφερε να καταστρέψει τον ιό, ενώ παρέμειναν υγιή ακόμα και μία τριετία μετά τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν γιατί ο εμβολιασμός έδρασε θετικά μόνο στα μισά από τα ζώα που εμβολιάστηκαν.
Τώρα οι επιστήμονες πρόκειται να εξετάσουν κατά πόσον ο εμβολιασμός είναι εξίσου αποτελεσματικός μετά την έκθεση στον ιό και θα προσπαθήσουν να θεραπεύσουν ήδη μολυσμένα ζώα.
Αργότερα θα έρθει και ο χρόνος για να πραγματοποιηθούν ανάλογα πειράματα και σε ανθρώπους. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να είναι εντελώς βέβαιοι για την ασφάλεια του σκευάσματος.
Ετσι οι κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους θα ξεκινήσουν το νωρίτερο σε δύο χρόνια.
 .kathimerini
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια