Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Υγιεινή διατροφή για... μικρά πορτοφόλια

Μπορείτε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όποιος κι αν είναι ο προϋπολογισμός σας.
Το μόνο που χρειάζεται είναι καλός προγραμματισμός και μερικά έξυπνα "κόλπα":

Η σωστή διατροφή δεν απαιτεί απαραίτητα να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με τον σωστό προγραμματισμό και μερικά έξυπνα «κόλπα», θα καταφέρετε να τρώτε υγιεινά και μάλιστα οικονομικά.

Δείτε μερικές από τις κορυφαίες στρατηγικές για μια υγιεινή διατροφή ακόμη κι αν το πορτοφόλι σας είναι… μικρό.
Προνοητικότητα
«Πράσινη» λογική: για υγιεινές και οικονομικές τροφές, καλλιεργήστε ορισμένα λαχανικά, φρούτα και βότανα στο μπαλκόνι σας. Ρωτήστε κάποιον ειδικό για συμβουλές σχετικά με το τι αναπτύσσεται καλύτερα στην περιοχή σας και φυτέψτε τους αντίστοιχους σπόρους και φυτά.

Προσοχή στη λαιμαργία: Όταν νιώθετε υπερβολική πείνα, μπορεί να επιδοθείτε σε υπερβολικό φαγητό και υπερβολικές δαπάνες. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μερικούς ξηρούς καρπούς ή φρούτα, ώστε να μην αγοράζετε ανθυγιεινά σνακ όταν νιώθετε την κοιλιά σας να «φωνάζει».

Κάντε καλές συμφωνίες: Αν συνηθίζετε να ψωνίζετε με εκπτωτικά κουπόνια, μην παρασύρεστε από τις προσφορές και αγοράζετε κάτι που δε θα αγοράζατε έτσι κι αλλιώς, μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνότερο.
Ψωνίζοντας…
-Όταν ψωνίζετε για το τραπέζι σας, στο super market, στη λαϊκή ή οπουδήποτε αλλού, φροντίστε να έχετε φάει πριν. Είναι δύσκολο να αντισταθείτε σε πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα που θα βρείτε μπροστά σας, όταν νιώθετε πεινασμένοι. Φάτε 20 με 30 λεπτά πριν βγείτε για ψώνια, για να δώσετε περιθώριο και χρόνο στον εγκέφαλό σας να καταλάβει ότι το στομάχι σας είναι ικανοποιημένο και να παραιτηθεί από… τις τύψεις του αγοραστή.

-Στο super market ή σε οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων, μην αρκείστε στο να ψάχνετε τα τρόφιμα που βρίσκονται στα μπροστινά ράφια. Δείτε και στα πιο «κρυφά» σημεία, όπου μπορεί να βρείτε προσφορές σε υγιεινές τροφές και φυσικά στο τμήμα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

-Ψωνίστε… εποχικά: μην ξεχνάτε πώς το να προτιμάτε τα φρούτα και λαχανικά της εποχής, είναι και πιο υγιεινό και πιο οικονομικό. Τα τρόφιμα βρίσκονται στα καλύτερά τους όσον αφορά στα θρεπτικά τους συστατικά, αλλά και στην καλύτερη δυνατή τιμή.
-Αγοράστε πακέτα, αλλά με προσοχή: όσο μεγαλύτερη η ποσότητα των τροφών, τόσο πιο χαμηλή η τιμή τους. Προσοχή όμως, μην παρασυρθείτε και αγοράσετε ποσότητες που δε μπορείτε να καταναλώσετε και που τελικά θα πετάξετε.
Στη δουλειά και στην ψυχαγωγία
- Ακόμη κι αν μπορείτε να τρώτε έξω και να τρώτε σωστά, το σίγουρο είναι πως τίποτα δεν είναι πιο θρεπτικό και οικονομικό μαζί, από ένα γεύμα που έχετε ετοιμάσει από το σπίτι. Φροντίστε μόνο το γεύμα σας να περιλαμβάνει πάντα, τουλάχιστον μια μερίδα λαχανικά και φρούτα.

- Αν είστε από εκείνους που θέλουν ένα κίνητρο στο φαγητό, βρείτε κάποιο που να ευνοεί την… τσέπη και την υγεία σας. Αφήστε λοιπόν τους διαγωνισμούς για το ποιος θα φάει τα περισσότερα hamburgers ή τα περισσότερα μπισκότα και προτιμήστε να συναγωνίζεστε με τους συναδέλφους σας για το ποιος τρώει πιο υγιεινά.

- Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας σε ένα συρτάρι ή στην τσάντα σας, μερικά υγιεινά σνακ για τις ώρες που θα νιώθετε «λιγούρα»: μερικούς ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά (στο ψυγείο) ή μερικά μπισκότα ολικής άλεσης.
Τρώγοντας έξω
-Προσοχή στο fast food! Ακόμη κι αν ενδώσετε, φροντίστε να κάνετε σχετικά υγιεινές επιλογές: μια σαλάτα χωρίς πολλές σος, ένα σάντουιτς με κοτόπουλο κ.ά.

-Στα εστιατόρια, μη διστάζετε να «τροποποιείτε» τα πιάτα. Αν θέλετε κοτόπουλο, αλλά συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες, ζητήστε αντί αυτών ψητές πατάτες ή βραστά λαχανικά. Επίσης ελέγξτε αν διατίθενται πιάτα χαμηλής θερμιδικής αξίας.
clickatlife
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια