Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρόληψη για καύσωνα

Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα
Σχετικά με την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση...
«Ο καύσωνας αποτελεί για τη χώρα μας ένα εποχιακό φαινόμενο που εμφανίζεται κατά τους θερινούς μήνες. Χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες σε σχέση και με άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες (υψηλή υγρασία, άπνοια κ.λπ.) μπορούν να δημιουργήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό διάφορες παθολογικές καταστάσεις ποικίλης βαρύτητας.

Το φαινόμενο του καύσωνα είναι εντονότερο στις μεγάλες πόλεις εξαιτίας των αυξημένων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την έναρξη της θερινής περιόδου και έχοντας στόχο την προστασία των πολιτών από τις βλαπτικές συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα, δίνει τις παρακάτω οδηγίες ως μέτρα προστασίας.
Γενικές οδηγίες:
• Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
• Ελαφρύ ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα. Το υλικό των ενδυμάτων να είναι τέτοιο που να επιτρέπει να αερίζεται το σώμα.
• Η χρήση του καπέλου επιβάλλεται όπως και τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου.
• Αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, η εργασία σε ιδιαίτερα θερμούς χώρους με άπνοια και υγρασία. Το τρέξιμο και η βάδιση για πολλή ώρα, πρέπει να αποφεύγονται.
• Η διατροφή να περιλαμβάνει μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες, κυρίως λαχανικά και φρούτα. Να περιορίζονται σημαντικά οι λιπαρές τροφές.
• Άφθονα υγρά ( νερό, χυμοί φρούτων) . Απαγορεύεται το αλκοόλ. Σε περίπτωση μεγάλης εφίδρωσης, συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να περιοριστούν οι απώλειες των υγρών από το σώμα.
• Αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα αν αυτά δεν κλιματίζονται.
• Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας.

Ιδιαίτερα:
• Τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς κ.λπ. θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου ως προς τον καύσωνα και πρέπει να πάρουν οδηγίες από τον γιατρό τους για πιο ειδικά μέτρα προφύλαξης. Ίσως απαιτηθεί τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.
• Επίσης, όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου ως προς τον καύσωνα .
• Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο το δυνατόν ελαφρά. Ειδικότερα για τα βρέφη, τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να τους προσφέρονται εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό, χαμομήλι κ.λπ.
• Τέλος, αποφεύγονται οι χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες 12 μμ – 4μμ.

Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίσουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Άλλα νοσηρά φαινόμενα –διαταραχές:

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και διατηρεί σχετικά σταθερή τη θερμοκρασία του αλλά μέχρι ενός ορίου πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει και έτσι εμφανίζονται διάφορες διαταραχές όπως:

1) Θερμική εξάντληση
Εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι μία θερμική προσβολή (στρες) . Τα συμπτώματα είναι αρχικά δυνατός πονοκέφαλος, ίλιγγος, ατονία, αίσθημα καταβολής, λιποθυμική τάση, υπόταση και επί πλέον ναυτία και έμετος. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Όλα αυτά οφείλονται κυρίως στην απώλεια νερού και χλωριούχου νατρίου . Η αντιμετώπιση είναι απλή:
• Μεταφορά σε δροσερό και σκιερό μέρος
• Χορήγηση νερού και χλωριούχου νατρίου (αλάτι).
• Σε σοβαρότερη κατάσταση με ναυτία και εμετό: μεταφορά στο νοσοκομείο για την αναπλήρωση των υγρών ενδοφλέβια.

2) Θερμοπληξία
Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή σε συνδυασμό με υγρασία πάνω από 70%. Σε αυτές τις συνθήκες παρεμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα και η αποβολή της θερμότητας από το σώμα. Οι παχύσαρκοι, οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι αλκοολικοί και τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις προσβάλλονται ευκολότερα.

Η θεραπεία των ατόμων με θερμοπληξία πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια