Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

World sun - earth day / Παγκόσμια ημέρα ήλιου - γης

Τι παράξενο γιορτάζουν κι αυτοί, ο ήλιος και η γη.
Δεν το ξέραμε, το μάθαμε.
Λέτε να γιορτάζουν κι επετείους;
Ας κάνουν καλά αυτοί που το σκέφτηκαν.
Να δούμε όμως από κοντά αυτή την στενή σχέση μεταξύ τους...
Είναι γνωστό μέχρι στιγμής τουλάχιστον ότι είμαστε ο μοναδικός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που έχει ζωή. Και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο στις ευεργετικές ακτίνες του Ήλιου, αλλά και στην ιδανική απόσταση που έχει η γη από αυτόν.
Για το λόγο αυτόν άλλωστε ο Ήλιος είχε θεοποιηθεί από πολλούς λαούς, όπως ο Άμμων Ρα στην Αίγυπτο και ο Βάαλ στην Φοινίκη.
Οι Έλληνες εκτός από τον Απόλλωνα είχαν και ξεχωριστή θεότητα, στην οποία μάλιστα ήταν αφιερωμένος και ο περίφημος κολοσσός της Ρόδου. Με την πρόοδο της επιστήμης σήμερα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση μας με τον Ήλιο είναι η στενότερη δυνατή, αφού όλα τα φαινόμενα που παρατηρούμε στη Γη, είτε αυτά σχετίζονται με ζωντανά είτε με άψυχα σώματα, οφείλονται τελικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό που παρατηρούμε με γυμνό μάτι καθημερινά είναι η ημερήσια κίνησή του στον ουρανό, ψηλά το καλοκαίρι και χαμηλά τον χειμώνα.
Αυτή η φαινομενική απουσία ουσιαστικής μεταβολής οφείλεται στο γεγονός ότι ο καθημερινός ρυθμός εκπομπής του ορατού φωτός από τον Ήλιο δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τα εκρηκτικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνειά του. Αλλά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά αν παρατηρήσει κανείς τον Ήλιο στις υπεριώδεις ή υπέρυθρες ακτίνες, ή ακόμη περισσότερο στις ακτίνες-Χ. Τότε διακρίνονται τεράστιες πραγματικά εκρήξεις, στις οποίες εκλύεται κάθε φορά ενέργεια ίση με χιλιάδες, εκατομμύρια ή και δις βόμβες υδρογόνου. Από πού προέρχεται όμως αυτή η ενέργειά του; Όλοι συμφωνούν ότι ο Ήλιος παράγει ενέργεια από τη μετατροπή του απλούστερου στοιχείου, του υδρογόνου, σε ένα άλλο στοιχείο, το ήλιο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πυρηνικής διαδικασίας, που ονομάζεται «σύντηξη», «περισσεύει» μια απειροελάχιστη ποσότητα μάζας, η οποία μετατρέπεται σε ενέργεια. Από την στιγμή που θα δημιουργηθεί αυτή η ενέργεια στον πυρήνα του Ήλιου μέχρι να φτάσει στην επιφάνειά του περνούν εκατομμύρια χρόνια.
Συγχρόνως όμως με το ήλιο παράγονται και κάτι σωματίδια με σχεδόν μηδενική μάζα, τα νετρίνα. Αυτά βγαίνουν ανενόχλητα από τον πυρήνα του Ήλιου και κατευθύνονται στο διάστημα με την ταχύτητα του φωτός. Τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει.
Διαπερνούν τα πάντα, ακόμα και τα μεγαλύτερα αστέρια. Για να φτάσει στη Γη χρειάζονται μόνο 8 λεπτά. Τα νετρίνα διαπερνούν και τους ανθρώπους.
 Όταν το υλικό αυτό φτάσει στη Γη ,με ταχύτητα πολλά εκατομμύρια χλμ την ώρα, προκαλεί φαινόμενα, όπως το Πολικό Σέλας ,Βόρειο και Νότιο, καθώς και τις μαγνητικές καταιγίδες. Το φως του Σέλας εκπέμπεται από τα άτομα οξυγόνου και αζώτου της ατμόσφαιρας, τα οποία συγκρούονται με τα σωματίδια με τα σωματίδια που έχουν εκτοξευθεί από τον ΄Ήλιο. Αυτός ο μηχανισμός εκπομπής ακτινοβολίας είναι ο ίδιος με εκείνον που είναι υπεύθυνος για την φωτοβολία των σωλήνων των φωτεινών επιγραφών.
Ενώ το Σέλας είναι γνωστό από πολύ παλιά, οι μαγνητικές καταιγίδες, κατά τις οποίες το μαγνητικό πεδίο της Γης ελαττώνεται απότομα, έγινε δυνατόν να παρατηρηθούν μόνο μετά την ανακάλυψη της πυξίδας. Μετά μάλιστα την ανακάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας και του τεχνητούς δορυφόρους οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι αυτές προκαλούν επιπλοκές.
Πολύ σημαντικότερη είναι η μεταβολή της ακτινοβολίας του Ήλιου σε διάστημα εκατονταετιών με δυο ακραία φαινόμενα. Μία μεγάλη περίοδος μεγάλων θερμοκρασιών μεταξύ του 900 και του 1200 μ.Χ και μία δεύτερη περίοδος ψύχους μεταξύ του 1550 και του 1700 μ.Χ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια