Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης άνω γνάθου

Επαναστατική χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης άνω γνάθου σε 50χρονη ασθενή από την Αθήνα, η οποία είχε υποστεί ολική απώλεια οστών του μέσου προσώπου (άνω γνάθος και ζυγωματικό), πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου από το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», με τη....

χρήση αυτόλογων ιστών από το σώμα της ασθενούς, η οποία λόγω σοβαρού τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα προ πενταετίας είχε υποστεί ολική απώλεια των οστών του μέσου προσώπου. Λόγω αυτής της έλλειψης των οστών στο πρόσωπο, η ασθενής είχε αδυναμία μάσησης και φυσιολογικής σίτισης, αφού τρεφόταν μέσω γαστροστομίας ενώ παρουσίαζε και έντονη αισθητική δυσμορφία.
Στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Ιωάννη Μπίτζο, μεταφέρθηκε στο πρόσωπο μεγάλο τμήμα περονιαίου οστού από την κνήμη μαζί με τα τροφοφόρα αγγεία του και με τμήμα του τοπικού μυός. Προκειμένου να παραμείνει βιώσιμο το οστό, χρησιμοποιήθηκε χειρουργικό μικροσκόπιο για να συνδεθούν η τροφοφόρα περονιαία αρτηρία και φλέβα διαμέτρων ενός χιλιοστού, με την κροταφική αρτηρία και φλέβα στο πρόσωπο. Κατά το πολύωρο χειρουργείο έγινε εκτεταμένη αποκατάσταση των οστών όλης της άνω γναθου, του ζυγωματικού οστού και της εσωτερικής κοιλότητας του στόματος.
Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με την καθήλωση του οστού στη νέα του θέση από τον Επιμελητή του Τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου κ. Γεώργιο Δατσέρη, με τη συνδρομή του οποίου στη συνέχεια πρόκειται να τοποθετηθούν στη νέα άνω γνάθο της ασθενούς ειδικά σχεδιασμένα οδοντικά εμφυτεύματα. Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς εξελίχθηκε ομαλά και όλοι οι ιστοί περέμειναν βιώσιμοι. Ο συνδυασμός επανορθωτικών επεμβάσεων αυτομεταμόσχευσης στη συγκεκριμένη ασθενή αποτελεί ένα βήμα πριν τη μεταμόσχευση προσώπου από άλλο άτομο, επέμβαση η οποία χειρουργικά βασίζεται στις ίδιες αρχές μικροχειρουργικής σύνδεσης αγγείων ώστε να παραμείνουν βιώσιμοι οι μεταμοσχευμένοι ιστοί.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο κ. Ι. Μπίτζος και το τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής πραγματοποίησαν επέμβαση επανόρθωσης ελλείματος οστών του προσώπου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ψηφιακής τεχνολογίας σε νεαρό με παλαιότερα τραύματα. Στον εν λόγω ασθενή έγινε πρώτα τρισδιάστατη αξονική τομογραφία και σχεδιάστηκε με λεπτομέρεια χιλιοστού το ανατομικά ιδανικό μόσχευμα από σκληρό πολυαιθυλένιο ώστε να ταιριάξει απόλυτα στο συγκεκριμένο οστικό έλλειμμα. Το μόσχευμα σταθεροποιήθηκε στη νέα του θέση με ειδικές πλάκες τιτανίου.
Το τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της επανορθωτικής και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και από το 2006 έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό πρωτοποριακών επεμβάσεων.

.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια