Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Abbey Jaine έσωσε τη φυλή των ιθαγενών Lapita Navigators​

Όταν η 11χρονη Προσκοπίνα από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, Άμπι Τζάιν πρωτάκουσε για τη φυλή των ιθαγενών Lapita Navifators, στις κοραλλιογενείς νήσους της Μικρονησίας, εντυπωσιάστηκε.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Άμπι Τζάιν παρακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι 4.000 ιθαγενείς Lapita από την επικίνδυνη άνοδο της κλιματικής αλλαγής. Αμέσως η Άμπι αισθάνθηκε πως πρέπει να....

αναλάβει δράση για να τους βοηθήσει.
Ήδη το αλμυρό νερό σε αυτά τα νησιά έχει "περάσει" στο πόσιμο νερό, ενώ έχουν αυξηθεί οι πλημμύρες.

Η Άμπι απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Προσκόπων και, αφού έλαβε τη σχετική άδεια, συντόνισε την προβολή του ντοκιμαντέρ που είχε και η ίδια παρακολουθήσει, το "Someplace with a Moutain" του Steve Goodall, στην εκκλησία της ενορίας της, τη μέρα που γιόρταζαν τη "Διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς".
Στόχος της νεαρής Προσκοπίνας ήταν να συγκεντρώσει υπογραφές σε ένα έγγραφο που ζητούσε βοήθεια για τη διάσωση της κοινότητας των ιθαγενών, το οποίο στη συνέχεια θα έστελνε στον πρόεδρο Ομπάμα.

Επειδή οι κοραλλιογενείς νήσοι όπου κατοικούν οι ιθαγενείς είναι τόσο απομακρυσμένοι στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, ούτε κινητά, ούτε φυσικά Ίντερνετ. Έτσι, οι κάτοικοι δεν είχαν ιδέα για το πρόβλημα, μέχρι που εμφανίστηκε ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ με το ιστιοπλοϊκό του και τους ενημέρωσε σχετικά.

Oι Lapita είχαν αρχίσει να διαπιστώνουν προβλήματα στα πηγάδια τους, αφού είχε διεισδύσει αλμυρό νερό, οι σοδειές τους ήταν μειωμένες, ενώ το νερό της θάλασσας όλο και ανέβαινε. Όταν συνειδητοποίησαν το κακό που ερχόταν, παρακάλεσαν τον Steve Goodall να ενημερώσει τον κόσμο και να ζητήσει βοήθεια για λογαριασμό τους.
Αποτέλεσμα ήταν το ντοκιμαντέρ, το οποίο ενέπνευσε την Άμπι.

Αν και κατάφερε να συγκεντρώσει 300 υπογραφές, αυτές δεν είναι αρκετές. Η Άμπι σκοπεύει να φτάσει τις 25.000 υπογραφές συμπαράστασης.

Ξέρει ότι βρίσκεται ακόμη στην αρχή του εγχειρήματός της - αν και ήδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο στο facebook.
Ίσως το πιο συγκινητικό έως τώρα ήταν το lava lava, η χειροποίητη κάπα από ιβίσκο που της έστειλε ο Φύλαρχος, όταν έμαθε για την προσπάθειά της.

*  Ολόκληρη η κοινότητα των Lapita πρέπει να μεταφερθεί σε ψηλότερο έδαφος, πριν "καταπιεί" τα νησιά τους ο ωκεανός.
Ήδη το νησί Γιάπ τους έχει παραχωρήσει έκταση, όπου θα συνεχίσουν να ζουν διατηρώντας τις παραδόσεις τους.

Άλλωστε οι Lapita έχουν αναγνωριστεί ως οι πρώτοι γνήσιοι εξερευνητές του Νότιου Ειρηνικού, οι οποίοι ανακάλυψαν νέα νησιά, πλοηγώντας τις πιρόγες τους με τη βοήθεια του ήλιου, του φεγγαριού και των αστεριών, όλων των ανέμων αλλά και των θαλάσσιων ρευμάτων και πλημμυρών.
http://beckyjaine.com/saveaculture/
Βασιλική Χρυσοστομίδου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια