Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς να πεις σωστά ψέματα

Ναι, εντάξει, το ξέρουμε ότι θα πέσει φωτιά να σε κάψει που λες ψέματα, δε θα πας στον παράδεισο και κανείς, στο εξής, δε θα σε εμπιστεύεται.
Άσε που μπορεί να μεγαλώσει και η μύτη σου…
Από την άλλη πλευρά όμως, αν χρειάζεται να το κάνεις, είτε στη δουλειά, είτε στη σύντροφό σου, δεν πρέπει να ξέρεις πώς να πεις ψέματα χωρίς να σε καταλάβουν;
Δυστυχώς, κάποιες φορές θα αναγκαστείς να το κάνεις, καθώς το ψέμα πολλές φορές είναι πιο ανώδυνο από μια απάνθρωπα σκληρή κι επώδυνη αλήθεια.
Τέλος πάντων, αφού θα πας που θα πας στην κόλαση, τουλάχιστον ας αξίζει τον κόπο.

Κάνε προπόνηση:
Πριν ακόμα πεις το ψέμα, κι αν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο, προετοίμασέ το, ώστε να μη βρεθείς με κενά στην ιστορία σου.
Προσπάθησε να μην ανακατέψεις κι άλλα άτομα σε αυτό - όσο λιγότεροι είστε μπλεγμένοι, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχεις να τα μπερδέψεις όταν θα χρειαστεί να πεις το ίδιο ψέμα αργότερα.

Πρόσθεσε αλήθειες για γαρνίρισμα:
Μέσα στην ψεύτικη ιστορία σου μπορείς να προσθέσεις και κάποια πραγματικά γεγονότα ώστε να υπάρχει κάποια βάση και να μην είναι όλη στον αέρα.

Φέρσου φυσικά:
Για κανένα λόγο δεν πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που μιλάς ή τον τόνο της φωνής σου.
Επίσης, μη χρησιμοποιήσεις καινούριο λεξιλόγιο, γιατί έτσι θα τραβήξεις την προσοχή του συνομιλητή σου και θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Be Cool:
Φρόντισε όταν ετοιμάζεσαι να ξεφουρνίσεις τη φόλα, να μην κουνάς τα χέρια σου σαν να είσαι αρούκατος, αλλά να τα κινείς ανάλογα με τη ροή του λόγου σου.
Οι ψεύτες, οι κακοί, αυξάνουν τις κινήσεις των χεριών τους ώστε να αποσπάσουν την προσοχή του συνομιλητή τους.

Μην είσαι αρνητικός:
«Οι ψεύτες είναι περισσότερο κατηγορηματικοί από αυτούς που λένε την αλήθεια», αναφέρει η Bella DePaulo, ψυχολόγος και συγγραφέας του Lying In Everyday Life. Ok, καταλαβαίνω τη νευρικότητά σου να πείσεις τους άλλους για κάτι που ξέρεις κι εσύ ότι δεν ισχύει, αλλά δε χρειάζεται να χτυπιέσαι κιόλας.

Έχε τον του χεριού σου:
Κράτα τα χέρια σου στο οπτικό πεδίο του συνομιλητή σου.
Όταν μιλάς ανοιχτά σε κάποιον, τα χέρια σου τείνουν να κινούνται προς τα εμπρός, δείχνοντας τις παλάμες.
Κάνοντας αυτή την κίνηση δείχνεις ότι δεν έχεις να κρύψεις κάτι.

An eye for an eye:
Φρόντισε να κοιτάς στα μάτια τον ανυποψίαστο δέκτη των ψευδολογιών σου.
Αν του μιλάς και κοιτάς μία την ανατολή και μία τη δύση, τότε θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αλήθειες σε δόσεις:
Προσποιήσου ότι έχεις ξεχάσει ένα γεγονός, το οποίο παρεμπιπτόντως θυμάσαι πολύ καλά, και πες άλλα από αυτά που θα έπρεπε κανονικά να πεις.
Πες δηλαδή τη μισή αλήθεια και προσποιήσου ότι την άλλη μισή δεν τη θυμάσαι.

Last, but not least:
Το δυσκολότερο όλων.
Να θυμάσαι πάντα το ψέμα που έχεις πει και να φροντίσεις να μην αλλάζεις την ιστορία σου, γιατί έτσι σίγουρα κάποια στιγμή θα σε καταλάβουν.
Αυτός είναι ο λόγος που οι ανακριτές στα αστυνομικά γραφεία βάζουν τους υπόπτους να διηγηθούν την ίδια ιστορία ξανά και ξανά, έτσι ώστε να εντοπίσουν πιθανές ανακρίβειες ανάμεσα στις διαφορετικές «βερσιόν».

Αν τελικά πρόκειται για ένα ψέμα μάλλον αθώο, θα μπορείς να το ομολογήσεις έπειτα από λίγο καιρό και να εξηγήσεις τους λόγους που σε οδήγησαν να το πεις.
Με λίγες φωνές και κάποια χαστούκια (ανάλογα την περίσταση), ίσως τη βγάλεις καθαρή.
Αρκεί να μη σου γίνει συνήθεια…

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια