Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

NASH Day / Ημέρα για τη Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτδα

H δεύτερη Πέμπτη του Ιουνίου έχει καθιερωθεί από το 2018 ως Διεθνής Ημέρα για τη Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτδα (International NASH Day) και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και ειδικότερα στην πιο σοβαρή μορφή της, τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.
Η Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (ΜΑΣΗ) είναι η πιο σοβαρή μορφή της Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος (ΜΑΛΝΗ) που συχνά στην καθομιλουμένη λέγεται «λιπώδες ήπαρ». Η ΜΑΛΝΗ είναι μία ηπατική νόσος που οφείλεται σε εναπόθεση λίπους στο ήπαρ χωρίς να υπάρχουν άλλα αίτια ηπατικής βλάβης και εναπόθεσης λίπους.
Οι ασθενείς με ΜΑΛΝΗ μπορεί να έχουν «απλό λιπώδες ήπαρ», που δεν έχει σημαντικές πιθανότητες επιδείνωσης, ή ΜΑΣΗ που σχετίζεται με φλεγμονή και προοδευτικά περισσότερη ίνωση του ήπατος. Οι ασθενείς με ΜΑΣH έχουν κίνδυνο εξέλιξης σε κίρρωση του ήπατος και ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Η ΜΑΛΝΗ αποτελεί σήμερα τη συχνότερη αιτία ηπατοπάθειας παγκοσμίως, με τη συχνότητά της να αυξάνει παράλληλα με την παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια