Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΛΕΩΝΙΔΙΟ: στη σκιά του Πάρνωνα

για τον ΑΡΗ
Φωλιασμένο σε βράχους το Λεωνίδιο είναι μία από τις παλιές ναυτικές πολιτείες της Ελλάδας.
Εικόνα βγαλμένη από το χθες, καθώς η αλμύρα της θάλασσας εναρμονίζεται με την άγρια φύση του βουνού, το Λεωνίδιο αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου.
Τα διώροφα αρχοντικά του αποτελούν εξαίρετα δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα....

τον Πύργο Τσικαλιώτη, ένα πετρόκτιστο κτίριο του 1808, το οποίο και μπορείτε να επισκεφθείτε.
Μην παραξευτείτε όταν ακούσετε ότι μόλις φθάσατε στον Κήπο του Διονύσου, γιατί πολύ απλά είναι δεύτερη ονομασία του Λεωνιδίου, που προήλθε από τις λατρευτικές τελετές προς τιμήν του θεού του κρασιού.
Αν σας αρέσουν και οι μελιτζάνες τότε ήρθατε στο σωστό μέρος, μιας και εδώ καλλιεργείται η γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα, φημισμένη ως η πιο εύγευστη στην Ελλάδα!
Όποια εποχή όμως και αν έρθετε στο Λεωνίδιο, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στις πιο παραδοσιακές γειτονιές του.
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής με τις κεραμιδένιες στέγες, αναζητήστε τα αρχοντικά - κομψοτεχνήματα του 1800 με τις περίτεχνες εξώπορτες, τα ζωγραφιστά ταβάνια και τις τουφεκίστρες με τις οποίες αντιμετωπίζονταν οι πειρατές στο παρελθόν. Πολλά από αυτά είναι επισκέψιμα, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες τους.
Αξίζει να επισκεφτείτε τον Πύργο Τρικαλιώτη, ένα διατηρητέο πυργόσπιτο του 1808, που συνδυάζει ανατολίτικα και δυτικά στοιχεία, με υπέροχα ζωγραφιστά ταβάνια στο εσωτερικό του.
Περπατήστε με ηρεμία και επισκεφθείτε την Αγία Κυριακή, μία από τις πιο παλιές και παραδοσιακές συνοικίες.
Επισκεφθείτε τον κόκκινο βράχο με τους ανεμόμυλους και το βουνό της Κοιμωμένης, που αγκαλιάζουν την πόλη από δεξιά και αριστερά.
Αναζητήστε το φούρνο του κυρ - Φίλιππα Βλάμη, θα γευθείτε νόστιμο ψωμί από ξυλόφουρνο.
Στην "Κάβα Κυρίου" θα αγοράσετε το περίφημο τσακώνικο μελιτζανάκι γλυκό ή τουρσί, φτιαγμένο από αγνά υλικά.
Επίνειο της πόλης είναι το λιμανάκι της Πλάκας.
Γραφικότατο, με σπίτια που καθρεπτίζονται στη θάλασσα και ψαροκάικα δεμένα στο λιμάνι. Σημείο αναφοράς οι ψαροταβέρνες, καθώς είναι η καλύτερη λύση για φαγητό. Τραπέζια στις βεράντες με θέα τη θάλασσα, φρέσκα ψάρια, αλλά και σπεσιαλιτέ με τσακώνικες μελιτζάνες συνδυάζουν όμορφο περιβάλλον και καλό φαγητό.
Ο μικρός οικισμός Πούλιθρα, κτισμένος πάνω σε μια όμορφη παραλία, οκτώ χλμ νοτιοανατολικά του Λεωνιδίου, είναι συνήθως η περιοχή που επιλέγουν όσοι έρχονται να παραθερίσουν. Η παραλία στα Πούλιθρα είναι σχετικά ήσυχη, με βότσαλο και ελιές, που προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες που σταματούν για ξεκούραση και όχι μόνο, αφού είναι ιδανική για μπάνιο.
Λιγότερο δημοφιλής η παραλία του Λάκκου, στην οποία σε οδηγεί ένας δρόμος που κάνει ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στον κάμπο του Λεωνιδίου.
ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια