Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιστορικά πρωταπριλι​άτικα ψέματα

Πρωταπριλιά April Fool's Day
* 1940:
"Την τελευταία ημέρα του Μαρτίου έρχεται το τέλος του κόσμου" ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Φράνκλιν των ΗΠΑ. Οι πολίτες πανικοβλήθηκαν, ενώ το ζήτημα έληξε όταν ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο για διαφημιστική φάρσα μιας ομιλίας με θέμα το τέλος του κόσμου.
* 1933:
"Και ως εκ του θαύματος, βρέθηκε το χωρίο του Αστερίξ"! Οι συντάκτες του "Independent", ανακάλυψαν μετά από μεγάλη έρευνα - επιστρατεύοντας τους επιστήμονες της χώρας και ιδιαίτερα της Οξφόρδης - το χωριό του Αστερίξ, ακριβώς στην περιοχή που το τοποθετούσαν οι ιστορίες του Ρενέ Γκοσινί. Οι ανασκαφές έβγαλαν στην επιφάνεια νομίσματα τα οποία απεικόνιζαν αγριογούρουνα και πολλά μενίρ. Ο κόσμος γεμάτος αγωνία ζητούσε να μάθει που θα γίνουν οι δημοπρασίες των νομισμάτων.
* 1975:
Πώς μπορεί η πιο πλούσια χώρα του κόσμου να πέσει στην παγίδα των Άγγλων δημοσιογράφων και να τους κάνει να πιστέψουν ότι τα μακαρονόδενδρα μπορούν να καλλιεργηθούν στους καταπράσινους λόφους της και ν αναζητούν με αγωνία οι κάτοικοι τον τρόπο καλλιέργειάς τους; Τα τηλέφωνα του BBC γνώριζαν ουράνια δόξα.
* 1976:
Το ραδιόφωνο του BBC ανακοίνωσε ότι στις 09:47 εκείνης της ημέρας θα εξαφανιζόταν η βαρύτητα για ορισμένα δευτερόλεπτα και καλούσε τον κόσμο εκείνο το λεπτό να επιχειρήσει να πηδήξει στον αέρα. Ακροατές καλούσαν στο ραδιόφωνο για να δηλώσουν ότι πράγματι βίωσαν την έλλειψη της βαρύτητας.
* 1982:
Η εφημερίδα "Καθημερινή" δημοσιεύει ότι στην ΕΡΤ1 δρούσε φιλοβασιλική γιάφκα, στην οποία συμμετείχαν δύο γυναίκες υπάλληλοι της δημόσιας τηλεόρασης. Το δημοσίευμα επικαλούνταν δηλώσεις του τότε υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Σάκη Πεπονή.
* 1992:
Οι "Times" του Λονδίνου δημοσιεύουν την είδηση ότι διαλύεται το Βέλγιο, με τις γαλλόφωνες περιοχές να προσαρτώνται στη Γαλλία και τις υπόλοιπες στην Ολλανδία. Το πρωταπριλιάτικο αστείο πίστεψε ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας, ο οποίος παρολίγον να δώσει συνέντευξη για να σχολιάσει το γεγονός.
* 1995:
Παγκόσμια αποκλειστικότητα είχαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, όταν ανακάλυψαν τον τάφο...του Σωκράτη. Οι πληροφορίες τους έγκυρες, αφού προέρχονταν από το υπουργείο Πολιτισμού της Αθήνας. Μόνο που ο υπουργός είχε τα κέφια του εκείνη την ημέρα και σαν Πρωταπριλιά που ήταν, είπε να διασκεδάσει τους Έλληνες, αλλά μ αυτή τη μεγαλειώδη "αποκλειστικότητα" γέλασε ο κάθε πικραμένος Γάλλος.
* Αρειανοί στο Νιου Τζέρσεϊ
Η κορυφαία φάρσα που έχει γίνει στον πλανήτη είναι από το ραδιόφωνο και έχει πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ. Αν και δεν ήταν Πρωταπριλιά, ο κόσμος το πίστεψε και βγήκε στους δρόμους από την επιβλητική φωνή του εκφωνητή. Αυτή η υπέροχη φωνή δεν ήταν άλλη από του Αμερικανού ηθοποιού ¨Ορσον Ουέλς.
Το 1938 - ο κόσμος ήταν ακόμη αθώος - διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματος που είχε στο ραδιόφωνο, για να μεταδώσει την είδηση ότι εισβολείς από τον Άρη είχαν προσγειωθεί στο Νιου Τζέρσεϊ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η αυθόρμητη και αθώα φάρσα έσπειρε τέτοιο πανικό σ όλη την ανατολική ακτή της χώρας, που δεν είχε προηγούμενο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια