Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σάρωσαν 137 μούμιες, οι επιστήμονες

Εδώ και δεκαετίες η Ιατρική χαρακτηρίζει τα καρδιοαγγειακά νοσήματα ως σύγχρονες ασθένειες που αποδίδονται στο καθημερινό άγχος, την καθιστική ζωή και το πολύ ανθυγιεινό φαγητό.
Πρόσφατες έρευνες ωστόσο κατέδειξαν πως η αρτηριοσκλήρυνση....

ως νόσος, ήταν διαδεδομένη και μεταξύ των Αιγυπτίων πριν από 3.500 χρόνια.
Αμερικανοί και Αιγύπτιοι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 137 μούμιες από τη συλλογή του Μουσείου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Καΐρου.
Οι μούμιες υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες και, όπως εντελώς απρόσμενα κατέδειξαν στις μισές από αυτές οι εικόνες της σάρωσης, τα αιμοφόρα αγγεία τους ήταν καλυμμένα από αθηρωματική πλάκα.
"Οι καρδιακές παθήσεις μαστίζουν την ανθρωπότητα για πάνω από 4.000 χρόνια σε όλο τον κόσμο", - δήλωσε ο Δρ Randall Thompson, καρδιολόγος στο Ινστιτούτο Καρδιάς στην πόλη του Κάνσας, και επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου.
Οι μούμιες στη μελέτη χρονολογούνται περίπου από το 3800 π.Χ. μέχρι και το 1900 μ.Χ.
Βρέθηκαν Μούμιες με φραγμένες αρτηρίες κατά το χρονικο του θανάτου τους, ήταν περίπου 43 ετών εκείνη την εποχή.
"Είναι δίκαιο να πούμε ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων στην εποχή μας από ό, τι νομίζαμε.  Υποστηρίζοντας ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να εξαλείψει πλήρως τον κίνδυνο,." - Είπε.
Ο Δρ Thompson δήλωσε ότι οι παράγοντες που συνέβαλαν στην στένωση των αρτηριών, ίσως οι εκπρόσωποι του λαού Pueblo, που ζούσαν σε υπόγειες σπηλιές στο σημερινό Κολοράντο και Γιούτα, χρησιμοποιούσαν φωτιά για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν την τροφή, αναπνέοντας πολύ καπνό.
"Η πολύ εισπνοή καπνού ίσως είχε το ίδιο αποτέλεσμα με το κάπνισμα», - είπε.
"Αυτή είναι μια συναρπαστική μελέτη, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη βάση μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η αθηροσκλήρωση είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης του πληθυσμού», - είπε


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια