Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

'Έθιμα και παραδόσεις της Τσικνοπέμπτης

'Έθιμα και παραδόσεις της Τσικνοπέμπτης
Μπορεί η κρεατοφαγία να είναι ο "κοινός παρανομαστής" της Τσικνοπέμπτης σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ορισμένες περιοχές όμως υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες παραδόσεις που κάνουν το έθιμο αυτό ακόμα πιο μοναδικό.
Σε κάποια μέρη, μάλιστα, είναι η μέρα που οι κάτοικοι προετοιμάζουν ιδιαίτερες τοπικές λιχουδιές.
* Πάτρα:
Στην Πάτρα την Τσικνοπέμπτη αναβιώνει το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού "χτυπημένη" από τον έρωτα πιστεύει ότι ο ναύαρχος Ουίλσον είναι και αυτός ερωτευμένος μαζί της και έρχεται να τον παντρευτεί! Για αυτό το λόγο η Γιαννούλα ντύνεται νύφη, στολίζεται και κατεβαίνει στο λιμάνι για να περιμένει τον καλό της.
Οι Πατρινοί που τη συνοδεύουν γνωρίζουν την αλήθεια και διασκεδάζουν με την αφέλεια και τα καμώματά της.
* Σέρρες:
Οι ντόπιοι ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και, αφού ψήσουν το κρέας και φάνε, αρχίζουν και πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος της βραδιάς, ένας από τους άντρες αναλαμβάνει να κάνει "προξενιά" ανάμεσα στους ελεύθερους της παρέας, ενώ ανακατεύει τη θράκα της φωτιάς με μια βέργα.
* Κομοτηνή:
Σε αυτή τη περιοχή της Ελλάδας, η μέρα αυτή είναι ιδιαίτερη για τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια, και αυτό γιατί ...ο έρωτας περνάει από το στομάχι! Την Πέμπτη λοιπόν προετοιμάζουν την κότα που θα καταναλώσουν την Κυριακή της Αποκριάς. Ανήμερα της Κυριακής, τα ζευγάρια που είναι λίγο πριν από τα σκαλιά της εκκλησίας ανταλλάζουν μεταξύ τους φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας στέλνει στη μέλλουσα γυναίκα τους ένα κούρκο - δηλαδή γαλοπούλα -, ενώ εκείνη ανταποδίδει προσφέροντάς του μια κότα γεμιστή και ένα ταψί μπακλαβά.
* Κέρκυρα:
Στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, το πετεγουλιό ή αλλιώς κουτσομπολιό έχει την ...τιμητική του! Σύνθημα της ημέρας γίνεται το "τα εν οίκω, εν δήμω"!
Οι κάτοικοι διοργανώνουν ολόκληρη παράσταση από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών, από όπου οι γυναίκες εξιστορούν τις υποτιθέμενες "αμαρτίες" των συντοπιτών τους. Παντρεμένες με εξωσυζυγικές σχέσεις, ανύπαντρες με εξώγαμα παιδιά που διατηρούν δεσμό με παντρεμένους και διάφορα άλλα σκάνδαλα διασκεδάζουν τους παρευρισκόμενους το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.
* Σκόπελος:
Οι κάτοικοι του χωριού Κλήμα της Σκοπέλου, μετά την καθιερωμένη κρεατοφαγία, βγαίνουν στους δρόμους χορεύοντας και συγκεντρώνονται στην περιοχή Πεύκο, όπου γλεντάνε όλοι μαζί μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες.
* Ίος:
Μασκαράδες με κουδούνια στο λαιμό και περίσσιο κέφι κυκλοφορούν το βράδυ στη Χώρα. Επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα και προσπαθούν να κάνουν όλους τους κατοίκους του νησιού τους να ξεχάσουν τις στενοχώριες τους και να διασκεδάσουν!
* Πόρος:
Οι μυρωδιές του καλοψημένου κρέατος γεμίζουν τις γειτονιές του Πόρου και οι κάτοικοι τρώνε, πίνουν και διασκεδάζουν όπως όλοι οι Έλληνες.
Την Κυριακή της Τυρινής, οι ανύπαντροι άντρες κλέβουν ένα μακαρόνι από την κατσαρόλα της μητέρας τους και το βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια κοπέλα θα παντρευτούν. Παλαιότερα έφτιαχναν και αερόστατα και συναγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος θα καταφέρει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο και αυτό που θα φτάσει σε μεγαλύτερο ύψος.
* Αμαλιάδα:
Η "Τσικνοπέμπτη" είναι η μέρα που οι παλιοί ετοιμάζουν το παραδοσιακό παστό.
Μόλις το έδεσμα είναι έτοιμο, το φυλάνε σε πήλινα δοχεία και το χρησιμοποιούν για να τρατάρουν τους ξένους που περνάνε από το σπίτι τους όλη τη χρονιά.
* Αρκαδία:
Στην Αρκαδία, η Τσικνοπέμπτη είναι καθαρά ....οικογενειακή υπόθεση!
Οι συγγενείς μαζεύονται σε ένα σπίτι, τρώνε και πίνουν μέχρι τελικής πτώσης και διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τραγούδια και χορό.
asvolou

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια