Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Επανάσταση του 1821

Ο Μάρτης ξαναζωντανεύει μέσα ας το μεγαλείο της Επανάστασης του 1821.
Μας επανατοποθετεί μπροστά στην ελευθερία και μας κρίνει.
Κρίνει την εθνική μας πορεία, όπως διαγράφεται από τους σημερινούς υπεύθυνους φορείς της δημόσιας ζωής, αλλά και όπως βιώνεται από τον καθένα μας.
Ανάμεσα στα γεγονότα της καθαρά ελληνικής επαναστάσεως ξεχωρίζουν εκείνα που φανερώνουν το ηθικό μεγαλείο, την αυταπάρνηση και τον απαράμιλλο ηρωισμό.
Ξεχωρίζει όμως και όλη η μικρότητα των αγωνιστών και η φοβερή διχόνοια, η επάρατη αυτή αρρώστια της φυλής μας.
Σήμερα, ενάμιση αιώνα από τότε, πέρα από τα ίδια πάθη που μας
πολεμάνε, υπάρχει και μία τάση, μία προσπάθεια να νοθευτεί το πνεύμα της Επαναστάσεως εκείνης και να ερμηνευθεί με κριτήρια ξένα απ αυτή και την ιστορία της.
Προσπαθούν πολλοί να εφαρμόσουν δικά τους κριτήρια και να στηρίξουν με αυθαίρετα συμπεράσματα τις δικές τους τοποθετήσεις, πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές κλπ, πάνω στην Επανάσταση και να την υποτάξουν στις δικές τους σκοπιμότητες.
Έτσι την απογυμνώνουν από το μεγαλείο της, τη φτωχαίνουν και της αφαιρούν το μήνυμά της. Μετατρέπουν την Ελληνική Επανάσταση σε ταξική, σε πάλη κοινωνικών τάξεων ή την θέλουν δημιούργημα ξενοκίνητων δυνάμεων.
Σαν να μην υπήρχε ένας κατακτητής, που τυραννούσε το γένος τετρακόσια ολόκληρα χρόνια.
Μία τέτοια παραχάραξη της Επαναστάσεως του 1821 αποτελεί εθνική βεβήλωση. Και όταν τέτοιες ερμηνείες δίνονται, συσκοτίζεται η πραγματικότητα, αποπροσανατολίζεται ο λαός και χάνεται το νόημα της ελευθερίας.
Η Επανάσταση του 1821, μαρτυρημένη από τη συνείδηση των αγωνιστών της και όλου του λαού, ήταν έργο όλων των δυνάμεων του Γένους.
Ήταν το ξέσπασμα του πόνου του και της οργής του για την πικρή σκλαβιά.
Και ήταν ο πόθος και η λαχτάρα της λευτεριάς, που συγκλόνιζε και πάντα συγκλονίζει την καρδιά του κάθε Έλληνα.
Και ήταν η αδάμαστη ψυχή του πού την πραγματοποίησε.
Μια ψυχή που γαλουχήθηκε μέσα στο ανυποχώρητο και ασυμβίβαστο και ανύστακτο πνεύμα της Ορθοδοξίας, που κράτησε άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας.
Κάθε προσπάθεια νοθεύσεως της μεγάλης αυτής επαναστάσεως του λαού μας αποβλέπει σε σκοπούς ξένους με την ελευθερία αυτού του τόπου.
Και οδηγεί σε σκόπιμες ενέργειες για να χαθεί το κριτήριο της ελευθερίας.
Και για τούτο χρειάζεται η απομόνωση όλων των στοιχείων εκείνων, που πολεμάνε, με τον οποιοδήποτε τρόπο, το πνεύμα και το νόημα της Επαναστάσεως εκείνης.
Και απαιτείται συνεχής και αδιάκοπη εγρήγορση όλων, για να μείνουν ανόθευτα και ακαπήλευτα το όσα η θυσία των ηρωικών αγωνιστών μας κληροδότησε.
Αν νοθευτεί η Επανάσταση, χάνεται το πνεύμα της αληθινής ελευθερίας, χάνεται το πνεύμα που ζωοποιεί το νεύρο της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας.
Αρχιμ.Διονύσιος Καλαργυρός.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια