Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Frank Zamboni: εφευρέτης του ice resurfacer 1901-1988

Frank Joseph Zamboni, Jr (January 16, 1901 – July 27, 1988)
Ο Φράνκ Ζαμπόνι, ο εφευρέτης του παγοστρωτήρα, ice resurfacer.
Ο Φράνκ Ζαμπόνι ήταν ένας εφευρέτης των ΗΠΑ.
Η πιο διάσημη εφεύρεση.
Ο Φρανκ Τζόζεφ Ζαμπόνι τζούνιορ (Frank Joseph Zamboni, Jr) γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1901 στην πόλη Γιουρίκα (Εύρηκα) της Γιούτα.
Μετά τις εμπορικές σπουδές του στο Σικάγο, συνεταιρίστηκε με τοναδελφό του Λόρενς, ανοίγοντας ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στο Παραμάουντ της Νότιας Καλιφόρνιας.
Το1927 επέκτεινε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με τη δημιουργία ενός εργοστασίου παρασκευής πάγου. Μετά την εμφάνιση των ηλεκτρικών ψυγείων και διαβλέποντας ότι αυτή η επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν έχει μέλλον, πούλησε το εργοστάσιο πάγου το 1939 και άνοιξε ένα παγοδρόμιο στην ίδια περιοχή, μαζί με τα δύο αδέλφια του κι ένα εξάδελφό του.
Οι δουλειές πήγαιναν καλά και τον επόμενο χρόνο το παγοδρόμιο επεκτάθηκε. Ονομάστηκε «Iceland Skating Rink» και μπορούσε να φιλοξενήσει έως 800 παγοδρόμους. Η αντικατάσταση του φθαρμένου πάγου ήταν μια καθημερινή χρονοβόρα δουλειά. Ένα τρακτέρ έσερνε ένα στρωτήρα και τρεις έως τέσσερεις εργάτες αφαιρούσαν τον χαλασμένο πάγο και στη συνέχεια γέμιζαν την επιφάνεια με νερό για να δημιουργήσουν ένα νέο στρώμα πάγου. Η διαδικασία αυτή διαρκούσε γύρω στα 90 λεπτά.
Για να μειώσει το κόστος, ο Ζαμπόνι κατοχύρωσε το 1949 την εφεύρεση του παγοστρωτήρα (Ice Resurfacer), ενός ειδικά κατασκευασμένου οχήματος, με ένα οδηγό, που μπορούσε να εκτελέσει την ίδια εργασία σε μόλις 10 λεπτά. Την ίδια χρονιά ίδρυσε την εταιρεία Frank J. Zamboni & Co., που ανέλαβε την εκμετάλλευση της εφεύρεσής του. Με τα χρόνια το όνομα Ζαμπόνι έγινε συνώνυμο των οχημάτων αυτής της κατηγορίας.
Ο Φρανκ Ζαμπόνι πέθανε στις 27 Ιουλίου του 1988, χτυπημένος από καρκίνο των πνευμόνων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια