Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οδοιπορικό στην κόλαση από δρόμους της Αθήνας

Την ανθρώπινη τραγωδία της οικονομικής κρίσης δείχνει ρεπορτάζ για λογαριασμό της Huffington Post από δρόμους της Αθήνας, σε βάθος δύο ετών.
Τονίζεται ότι η κρίση έχει διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό και μεταφέρει εικόνες... κόλασης και παρακμής.

Το ρεπορτάζ εστιάζει σε πρόσωπα:


Ο δημοσιογράφος μιλά με τη Μαρία μία πόρνη που είναι θετική στον ιό HIV, η οποία παρά τα 27 της χρόνια φαίνεται πολύ μεγαλύτερη και πολύ ταλαιπωρημένη.
Είναι πάνω της εμφανή τα σημεία της χρήσης "σίσα" ενός φτηνού και επικίνδυνου ναρκωτικού.
Οι πελάτες της είναι παντρεμένοι Έλληνες, μέσης ηλικίας που πληρώνουν από 10 ως 15 ευρώ. Η ίδια λέει ότι δεν θέλει να κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη, αλλά εκείνοι επιμένουν και έτσι συχνά υποχωρεί.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Ελλάδα κρατά τις δαπάνες της Υγείας κάτω από το 6% στο πλαίσιο του Μνημονίου με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΑΣΑ να είναι 9%.

Αυτό μεταξύ άλλων έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των κρουσμάτων του AIDS.
Ενώ το 2010 τα νέα κρούσματα μεταξύ των ναρκομανών ήταν ως 15 το χρόνο το 2011 είχαμε 256 νέα κρούσματα και το 2012 ακόμη 314, είχαμε δηλαδή αύξηση 1.500%.
Αξιωματούχος του ΚΕΘΕΑ λέει ότι η κρίση έχει επιδεινώσει τη ζωή όλων των Ελλήνων, αλλά ειδικά των ναρκομανών που πλέον δεν έχουν κανένα δίκτυ προστασίας. Οι ίδιοι οι πόροι του ΚΕΘΕΑ που προσφέρει πολύ σημαντικό έργο με τα στεγνά προγράμματα, έχουν μειωθεί δραματικά.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 25.000 εθισμένοι.

Ο φακός πηγαίνει στον 35χρονο Νίκο που μαζί με τον 40χρονο Βασίλη είναι ξαπλωμένοι σε μία βρώμικη κουβέρτα και ετοιμάζουν τη δόση τους. Στη συνέχεια κάνουν την ένεση μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Ο Νίκος λέει ότι αγοράζει βελόνες στο δρόμο ή τις πλένει με νερό. Παλιά τα φαρμακεία τους έδιναν δωρεάν σύριγγες αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει σταματήσει.

Ο Δημήτρης λέει ότι παλιά ήταν εύκολο να βρει κανείς σύριγγες, αλλά τώρα δεν τα καταφέρνουν. Ο ίδιος λέει ότι πουλάει τις δικές του για ένα ευρώ ή για λιγότερα.

Στη συνέχεια βλέπουμε την περίπτωση του Ραϊμόν από τη Σομαλία που έφτασε στην Ελλάδα μαζί με άλλους 40 μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι. Όταν πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία τους έβαλαν σε μία πλαστική βάρκα και τους άφησαν στο πέλαγος.

Ο διακινητής τους είπε ότι είχαν φτάσει πια στην Ελλάδα. Αφού έφτασαν στη Λέσβο, ένας φίλος του τον έφερε στην Αθήνα όπου τον στρατολόγησαν αμέσως να πουλά ναρκωτικά στην πλατεία Βικτωρίας.

Σήμερα ο ίδιος ο Ραϊμόν είναι άστεγος και εθισμένος στα ναρκωτικά. Έχει παρατήσει την διακίνηση ναρκωτικών και ζητιανεύει στους δρόμους. Λέει ότι η διακίνηση ναρκωτικών προστατεύεται από διεφθαρμένους αστυνομικούς που ενημερώνουν όταν είναι να γίνει έλεγχος και απελευθερώνουν συλληφθέντες.
Αναφέρει ότι όταν δούλευε για το κύκλωμα ναρκωτικών του είχαν δώσει το τηλέφωνο ενός αστυνόμου που μπορούσε να τον "βοηθήσει" αν τον έπιαναν. Πράγματι, όταν αυτό συνέβη είχε βγει ξανά στο δρόμο σε είκοσι λεπτά, όπως λέει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει μία αίσθηση εγκατάλειψης όταν περπατά κανείς στην Αθήνα. Η φανερή χρήση ναρκωτικών κοντά στο Κοινοβούλιο και η αύξηση στα κρούσματα Aids παράλληλα με την κατάρρευση του συστήματος Υγείας και κάθε δικτύου κοινωνικής προστασίας δείχνει μία κοινωνία, της οποίας οι αξίες έχουν χαθεί.

"Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η Ελλάδα γυρίζει πίσω και εγκαταλείπει τη θέση της μεταξύ των 'πολιτισμένων' κρατών" καταλήγει το άρθρο.
 nooz.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια