Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τενοντίτιδα - Tendonitis

Τενοντίτιδα - Tendonitis

Τι είναι η τενοντίτιδα;

Οι τένοντες είναι μια δέσμη ιστών που συνδέουν τους μυς με τα κόκκαλα. Οπου υπάρχουν μύες στο σώμα, υπάρχουν και τένοντες. Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή του τένοντα και διακρίνεται σε χρόνια και οξεία.
Πως προκαλείται;
Η μυική υπερλειτουργία είναι η κύρια αιτία της τενοντίτιδας. Οταν ο μυς δουλεύει παραπάνω από τις δυνατότητές του, ο τένοντας κουράζεται και προκαλείται φλεγμονή. Ωστόσο η τενοντίτιδα μπορεί να αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα κάποιας δυσλειτουργίας των νεύρων και των μυών.
Τενοντίτιδα - Tendonitis
Συμπτώματα
1. Πόνος στην περιοχή του τένοντα, που μερικές φορές μπορεί να είναι και αντανακλαστικός, ενδέχεται δηλαδή να υπάρχει τενοντίτιδα στον αγκώνα αλλά να πονάει ο καρπός.
2. Περιορισμός των κινήσεων λόγω του πόνου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αγκύλωση σε κάποιες αρθρώσεις.

Επιβαρυντικοί παράγοντες
1. Η καταπόνηση των μυών λόγω εργασίας.
2. Η έλλειψη άσκησης.
3. Η λάθος άσκηση.
4. Το υπερβολικό στρες (όταν οι μύες βρίσκονται σε διαρκή σύσπαση και δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν).
Τενοντίτιδα - Tendonitis
Αντιμετώπιση
Ανάλογα με την περίπτωση, η τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική θεραπεία καθώς επίσης και με φυσικοθεραπεία. Συχνά συνιστώνται τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης για να υποχωρήσει γρήγορα η φλεγμονή και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αγκύλωσης. Στις χρόνιες τενοντίτιδες είναι απαραίτητη από την αρχή η έγχυση κορτιζόνης, ακόμα κι αν η κινητικότητα δεν έχει περιοριστεί.

Πρόληψη
Η άσκηση και οι διατάσεις των μυών συντελούν στην πρόληψη της τενοντίτιδας. Ιδιαίτερα σε όσους κάνουν χειρωνακτική εργασία, συνιστάται διάταση των μυών ανά μία ώρα.
kathimerini-Ευγενία Καλτεζιώτη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια