Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μικρή προβολή των ΑμεΑ στην ελληνική τηλεόραση

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη γιορτή. Είναι η υπερπροσπάθεια των αθλητών που αναδεικνύουν το πραγματικό νόημα των Αγώνων. Και είναι ίσως από τις λίγες φορές που έβλεπες τόσο πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες να κατακλύζουν την οθόνη σου.
Στην πραγματικότητα το μερίδιο προβολής που έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με ....
ιδιαιτερότητες, στη μικρή οθόνη είναι πολύ μικρό.
Ομολογώ ότι μετά δυσκολίας έφτιαξα μια λίστα από εκπομπές ή σειρές στις οποίες βρίσκεις άτομα ή ήρωες με ειδικές ανάγκες.

Η μοναδική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση που ασχολείται με ζητήματα αναπηρίας και απευθύνεται στους 1.500.000 συμπολίτες μας με αναπηρία αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας μας είναι η Έκτη αίσθηση" (ΕΤ3). Ο δημοσιογράφος παρουσιαστής Γιώργος Μπελίρης, τυφλός ο ίδιος, και οι υπόλοιποι συντελεστές, ταξιδεύουν στην ελληνική περιφέρεια και παρουσιάζουν πολίτες με αναπηρία που προσπαθούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Από σειρές δεν θα ξεχάσω τα "Άγρια παιδιά" (Mega). Τον Πέτρο, τον Spike, τον Νίκο και τον Χρήστο. Οι τρεις πάνω στα σκέιτ, ο ένας καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι έπειτα από ατύχημα.

Από τις ξένες παραγωγές πρώτος στο μυαλό μου έρχεται ο Δρ. Χάουζ (Χιου Λόρι) στο Star. Κυκλοφορεί με μπαστουνάκι, είναι εθισμένος στα οπιούχα παυσίπονα που καταναλώνει με τις χούφτες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον χρόνιο πόνο που του προκάλεσε η αφαίρεση ενός ανευρύσματος στο πόδι του μερικά χρόνια πριν, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας.

Δημοφιλής στο ελληνικό κοινό είναι και ο υποχόνδριος, ανθρωποφοβικός και γεμάτος εμμονές "Ντέτεκτιβ Μονκ" (Τόνι Σαλούμπ). Ο ήρωας της σειράς που προβάλλεται στο Star πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο εξαιρετικό "Breaking Bad" (Mega) στο οποίο ο γιος του πρωταγωνιστή έπασχε από εγκεφαλική παράλυση. Μάλιστα ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον ρόλο (RJ Mitte) είναι στην πραγματικότητα έτσι.
Λέγεται δε ότι ο δημιουργός του "Breaking Bad" Βινς Γκίλιγκαν ήθελε με αυτόν τον τρόπο να αποτίσει φόρο τιμής σ ένα στενό του φίλο στο κολέγιο.

Τέλος πρόσφατα στον ΑΝΤ1 το "The Secret life of an American Teenager", ένας από τους έφηβους πρωταγωνιστές, ο Τομ (Luke Zimmerman), έχει σύνδρομο Dawn.
Ηλιάνα Σουσώνη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια