Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η σπάνια εικόνα του Κύπριου Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή​

Μια σπάνια εικόνα του 16ου αιώνα, που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη και απεικονίζει τον Κύπριο Άγιο Ιωάννη τον Λαμπαδιστή, ήταν το θέμα της εισήγησης που έδωσε ο βυζαντινολόγος Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (13/5/2012), στο πλαίσιο του 32ου Συμποσίου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης.
Η εικόνα που φυλάσσεται πλέον στο.....

 Σκευοφυλάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, είχε δεχτεί βανδαλισμούς από τους Τούρκους στη διάρκεια των Σεπτεμβριανών του 1958, με αποτέλεσμα την απώλεια δεξιού και κάτω τμήματός της.

Ο τοπικός άγιος της Κύπρου έζησε πιθανώς στα τέλη του 11ου αιώνα και πέθανε νέος, ενώ μέχρι πρότινος διασώζονταν μόλις τρεις εικόνες από τον εικονογραφικό του κύκλο.
Στην τέταρτη, που ανακαλύφθηκε τώρα, ο Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής απεικονίζεται σε νεαρή ηλικία, αγένειος και με καστανά, κυματιστά μαλλιά .

 Παρόλο που η ταυτότητα του αγιογράφου παραμένει ερώτημα, όπως επισήμανε ο βυζαντινολόγος Χ. Χατζηχριστοδούλου, η εικόνα μπορεί να αποδοθεί στον Γεώργιο, ζωγράφο που δραστηριοποιήθηκε στην Πάφο τον 16ο αιώνα.
"δ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια