Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι φρουροί της Πάρνηθας ΟΦΔ

Τους δικούς του άγρυπνους φρουρούς διαθέτει το πλούσιο οικοσύστημα της Πάρνηθας.
Πρόκειται για τον Όμιλο Φίλων του Δάσους (ΟΦΔ), που από το 1983 προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου του υψηλότερου βουνού της Αττικής.
Με περίσσια αυτοθυσία και αυταπάρνηση κατάφεραν μέχρι σήμερα να....

 προστατεύσουν έγκαιρα το δάσος από απειλές και κινδύνους. Μάλιστα, στις μεγάλες καταστροφές του 2007 η δράση των εθελοντών του ΟΦΔ είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί έγκαιρα η πυρκαγιά και να παραμείνει άθικτη η βορειοανατολική πλευρά του βουνού.

"Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 240 μέλη. Όλους αυτούς τους εθελοντές τους συνδέει ένα κοινό αίσθημα, η αγάπη για το δάσος και το περιβάλλον", λέει στηReal planet ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Λεμπούσης και συνεχίζει: "Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους εθελοντές γνωρίζον όλα τα δύσβατα μονοπάτια μέσα στον ορεινό όγκο. Αυτό το ασύγκριτο πλεονέκτημα συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αφού ο ΟΦΔ είναι τα μάτια και τα αυτιά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ολόκληρη την Πάρνηθα".

"Δασικομάντος"
Τις επιχειρήσεις που φέρνουν σε πέρας οι έμπειροι εθελοντές "δασοκομάντος" του ΟΦΔ θα τις ζήλευε και η πιο καλά εκπαιδευμένη μονάδα δασοπυρόσβεσης. Το στρατηγείο τους είναι μέσα στο κτήμα Τατοΐου, σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο όπου στεγάζονται οι κοιτώνες των εθελοντών, ο εξοπλισμός τους, καθώς και ένα σύγχρονο κέντρο επικοινωνιών που διαθέτει ασύρματο, ώστε να βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από κει καθοδηγούνται όλοι οι εθελοντές σε κάθε τους αποστολή. Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και ένα βυτιοφόρο.

Ασκήσεις.
"Ποτέ δεν αφήνουμε τους εθελοντές μας να κατασβήσουν μία φωτιά χωρίς εκπαίδευση", υποστηρίζει ο πρόεδρος Εθ. Λεμπέσης και συνεχίζει: "Πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο όμιλος πραγματοποιεί μια μεγάλη άσκηση δασοπυρόσβεσης, ώστε να μας βρει έτοιμους η δύσκολη σεζόν που ξεκινά την Πρωτομαγιά και τελειώνει στα τέλη Οκτωβρίου".
Εκείνους τους μήνες ο ΟΦΔ έχει φροντίσει να εκπονήσει ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο δασοπροστασίας. Ο εθελοντές περιφρουρούν σε 30 σημεία είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, προκειμένου να προλάβουν έγκαιρα τη φωτιά πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.
"Αν και αποτελούμε απαραίτητο κομμάτι για τη προστασία της Πάρνηθας, δεν έχουμε καμία οικονομική στήριξη από το ελληνικό Δημόσιο. Οι οικονομικές ανάγκες είναι τεράστιες για τη συντήρηση των οχημάτων και των άλλων υποδομών, καθώς και για τις υπόλοιπες δράσεις του ομίλου. Απευθύνουμε έκκληση στην πολιτεία και σε όποιον άλλον επιθυμεί να συνδράμει το έργο μας", καταλήγει ο πρόεδρος του ΟΦΔ.
g.mittis@realnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια