Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Google doodle 77η επέτειο γέννησης

Το σημερινό ελληνικό σήμα της Google είναι αφιερωμένο στην 77η επέτειο γέννησης του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Αυτόν τον διάσημο, βραβευμένο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγός με την σχολαστική δική του "ματιά" και την περίπλοκη σκηνογραφία τιμά σήμερα η μεγάλη μηχανή αναζήτησης.
Το σημερινό doodle με τον κινηματογραφιστή με την τραγιάσκα - χαρακτηριστικό του Αγγελόπουλου- αλλά και το γαλάζιο λογότυπο με το ελληνικό -ε- στην θέση του e, μας φέρνει στην μνήμη το μεγάλο έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού που τίμησε το όνομα της Ελλάδας στη σκέψη όλων των σινεφίλ παγκοσμίως.
Αξίζει να τονίσουμε ότι δύο ταινίες του, «Ο θίασος» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα», συμπεριλαμβάνονται στις εκατό καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
«Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία, αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας / Είμαι επισκέπτης / Το καθετί που αγγίζω με πονάει πραγματικά / κι έπειτα δεν μου ανήκει / Ολο και κάποιος βρίσκεται να πει “δικό μου είναι” / Εγώ δεν έχω τίποτε δικό μου είχα πει κάποτε με υπεροψία / Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε / Οτι δεν έχω καν όνομα / Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο / Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω / Ξεχάστε με στη θάλασσα / Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία».
Αυτό το ανέκδοτο μέχρι σήμερα αλλά και τόσο προφητικό ποίημα έγραψε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος το 1982, λίγο πριν ξεκινήσει το «Ταξίδι στα Κύθηρα».
Στίχοι που αντιπροσωπεύουν τον άφθαστο κινηματογραφιστή, στίχοι που καταγράφουν επάξια την προσωπικότητά του από τη δική του πένα για μια ζωή πίσω από τον φακό, που ταξίδεψε την Ελλάδα σε κάθε γωνιά της Γης.
Σε ένα σημείο στην τελευταία αράδα αυτού του ποιήματος ίσως κάποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί του… «Ξεχάστε με στη θάλασσα».
Ισως θα ήταν καλύτερα να πει κανείς «Με το βλέμμα στην άλλη θάλασσα».
Από εκεί θα αγναντεύουμε πια τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, που μας άφησε έτσι ξαφνικά μέσα στη μελαγχολική νυχτιά, παγώνοντας την καρδιά μας και αφήνοντας τη χώρα που τόσο αγάπησε μετέωρη στην κρίση.
Σήμερα, Παρασκευή 27 Απριλίου, διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στη μνήμη του στο Μουσείο Μπενάκη στις 7.30 μ.μ., ενώ το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος».
Ειρήνη Ν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια