Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κυρά Βασιλική 1789-1834 σύζυγος του Αλή πασά

Βασιλική Κονταξή (1789 - 11 Δεκεμβρίου 1834)
Γεννήθηκε στο Πλέσιο των Φιλιατών ( παλαιότερα χωριό Πλισιβίτσα ) και ήταν κόρη του προκρίτου Κίτσου Κονταξή και αδελφή των Γιώργη, Νικολάου και Ιωάννη Κονταξή ( ο πρώτος ήταν οπλαρχηγός και μετά την απελευθέρωση ανώτερος αξιωματικός ).
Ήταν πανέμορφη και κίνησε το ενδιαφέρον του Αλή Πασά, ο οποίος την πήρε στα χαρέμια του από δώδεκα χρονών( 1805 ). 
Την ίδια χρονιά, όταν ο Αλί είχε διατάξει τη λεηλασία της Πλεσίβιστας και τη σφαγή των κατοίκων της, με την κατηγορία πως υπέλθαψαν μερικούς κιβδηλοποιούς, η Βασιλική κατάφερε να μαλάξει την σκληρότητα του Αλή και να σταματήσει τη σφαγή. Ο Πασάς λάτρευε τη γυναίκα αυτή, που άσκησε ευεργετική επιρροή για τον Ελληνισμό.
Συμμερίστηκε ως το τέλος τις τύχες του Αλή Πασά και τις τελευταίες μέρες της ζωής του βρέθηκε πλάι του. Λέγεται ότι είχε μυστικές συνεννοήσεις με ανθρώπους του Χουρσίτ και ίσως σε αυτή οφείλεται η σωτηρία των Ιωαννίνων από την ανατίναξη. Για το λόγο αυτό πιθανώς δεν θανατώθηκε, αλλά εξορίστηκε στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στην Προύσα.
Με την δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Κράτους, γύρισε στην Ελλάδα( 1830 ), όπου παρέμεινε για λίγο στο ιδιόκτητο κτήμα της, στο χωριό Βοϊβόντα ( σήμερα Βασιλική ) των Τρικάλων και τελικά εγκαταστάθηκε στην Κατοχή του Αιτωλικού όπου έζησε σε έναν πύργο, γνωστό ως σήμερα ως ' Γουλάς της Κυρά-Βασιλικής '.Διατηρώντας ακόμα την αρχοντική ομορφιά της και την αξιοπρέπεια της γυναίκας του Αλί Πασά, πέθανε από δυσεντερία σε ηλικία 42 περίπου ετών.
Στο Μητρώο του Ναού των Ταξιαρχών του Αιτωλικού είναι καταχωρισμένη η ληξιαρχική πράξη του θανάτου της με αύξοντα αριθμό 20 και ημερομηνία 1-12-1843. " Απέθανε η Κυρά Βασιλική Κίτζου, από δυσεντερία ήταν η ασθένειά της, ετών 45 ( αντί 41 ή 42 ) ... ετάφη κατά την συνήθη εκκλησιαστικήν τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών ".
Οι Χριστιανοί διατήρησαν αγαθή ανάμνηση για τη νεαρή Ελληνίδα, γυναίκα του Αλί Πασά, που διατήρησε τη θρησκεία της, προστάτεψε κυνηγημένους, καταπραΰνει πολλές φορές την οργή και την ωμότητα του Πασά απέναντι των υπολοίπων Χριστιανών.
Την προσήλωσή της στη χριστιανική θρησκεία διαπιστώνουμε στη συνδρομή της για την ανέγερση τρίκλιτου ναού του Αγίου Νικολάου στο χωριό Βοϊβόντα ( 1818 ).

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια